Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea lansează o competiţie de idei de startup-uri în domeniul Smart City

Competiția va avea loc on-line

Oradea lansează o competiţie de idei de startup-uri în domeniul Smart City

Joi, 11 martie 2021, la sediul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea S.A. a avut loc o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost prezentată lansarea unei competiţii online de idei de startup-uri în domeniul Smart City - „Bright Night #6".

La conferinţa de presă au participat Mihai Jurca - city managerul Primăriei Oradea, Alina Silaghi - director A.D.L.O. și David Achim - Executive Director & Startup Program Manager.
Competiția va avea loc on-line pe website-ul makeitinoradea.ro/live și pe pagina de facebook a Make IT in Oradea, în data de 18 martie, cu mențiunea că înscrierile se pot face accesând link-ul http://bit.ly/brightnight6 şi urmând instrucţiunile prezentate pe website, până la data de 16 martie.
În deschiderea conferinței de presă, city-managerul Mihai Jurca a detaliat ce înseamnă un proiect de oraș inteligent, dar și ce rezultate și ce beneficii poate aduce acesta pentru comunitatea locală: „Ideea unui proiect de oraș inteligent nu este o idee care s-a născut acum, ea a fost pregătită de ceva timp, unul din pilonii importanți fiind programul Make IT in Oradea.  O astfel de competiţie de idei de startup-uri în domeniul Smart City este  un proiect care ajută comunitatea, care vine cu răspunsuri concrete pentru industrie și pentru cei care vor să-și deschidă un business de acest fel în Oradea. Competiția este deschisă tuturor, indiferent că vin din România sau din afara țării, dar care doresc să creeze în Oradea un business și locuri de muncă în zona IT. Tipul acesta de proiecte poate să ofere soluții pentru nevoile de digitalizare a unor instituții publice din Oradea sau pentru alte tipuri de servicii publice din oraș. Un exemplu viabil și funcțional în acest sens l-am văzut în Israel, în Tel Aviv existând deja un astfel de hub care generează soluții IT, soluții pe care le folosesc apoi orașele și industriile de la nivel global. Credem că și Oradea poate să înceapă un astfel de demers prin programul Make IT in Oradea".
Competiţia de idei de startup-uri în domeniul Smart City - „Bright Night #6" este deschisă tuturor celor aflați în căutarea unor oportunităţi de dezvoltare a unui startup în domeniul Smart City, Bright Labs Incubator by Make IT in Oradea oferind  sprijinul, parteneriatele, comunitatea, know-how-ul și fondurile necesare.
David Achim - Executive Director & Startup Program Manager a menționat faptul că competiția se va desfășura live, concurentul va avea la dispoziție un timp să își prezinte ideea, apoi juriul va veni cu întrebări, urmând ca, după analizarea fiecărei idei, juriul să delibereze. Acesta a precizat că nu există stabilită o limită a numărului de proiecte care vor fi  admise. Singura condiție de participare este vârsta minimă de 18 ani, nefiind nevoie de studii în domeniul IT sau de absolvirea altor studii de specialitate. Astfel, la competiție poate participa orice persoană fizică sau juridică atât din Oradea, din România, cât și din afara țării, care vine însă și prezintă on-line în cadrul competiției, în fața unui juriu, o idee care să răspundă unor nevoi de smart city, singura condiție fiind ca businessul care se va dezvolta apoi pe baza acelei idei să se desfășoare în Oradea și să genereze astfel locuri de muncă în Oradea.
Dezvoltarea de soluții și produse pentru orașele inteligente este un subiect căruia i se acordă o tot mai mare atenție și importanță în ultimul timp. Oradea, unul dintre cele mai performante, eficiente și moderne orașe din România, își propune astfel nu doar să implementeze astfel de soluții, ci să devină un pol de dezvoltare și export a unor astfel de soluții.
Ultima iniţiativă importantă în domeniul dezvoltării strategice făcută de Primăria Oradea a fost înfiinţarea ONG-ului Make IT in Oradea, care are ca scop accelerarea dezvoltării startup-urilor de tech în Oradea. Inițiativa este realizată într-un parteneriat cu companii autohtone care dezvoltă produse software și parteneri naționali.
Directorul A.D.L.O., Alina Silaghi, a vorbit despre ceea ce s-a realizat prin programul Make IT in Oradea: „Acest program a luat ființă în anul 2019 din nevoia de a dezvolta ecosistemul de IT din Oradea. În acest scop, Primăria Oradea a demarat acordarea de burse elevilor care studiază la liceele cu profil mate-info, e vorba de 17 clase de elevi existente în Oradea, undeva la 1.900 de elevi. Aceștia primesc burse în valoare de 200 de lei /lună cu condiția să aibă media peste 8,50 și să urmeze o facultate de profil în cadrul universităților din Oradea. Pentru studenții înscriși la profiluri IT în Oradea, prin același program Make IT in Oradea, se decontează tot ce înseamnă cazare și masă. Totodată, pentru mediul de afaceri în domeniul IT se acordă anumite facilități fiscale, constând în diverse scutiri de impozit".
Tot pentru accelerarea dezvoltării startup-urilor de tech în Oradea, Make IT in Oradea a lansat în luna decembrie „Bright Labs Incubator" - un incubator destinat ideilor de startup-uri tech care oferă mentorare și asistență celor care vor să își dezvolte un startup în Oradea. La finalul acestui program de incubare, cele mai performante startup-uri sunt eligibile pentru o investiţie de până la 50.000 euro din partea asociației Make IT in Oradea, care administrează un fond anual de 300.000 de euro.
Una din categoriile de startup-uri căreia i se acordă acum o importanţă deosebită în cadrul acestei iniţiative este cea a startup-urilor care dezvoltă soluţii şi produse pentru domeniul smart city. Alături de specialiști și în parteneriat cu Primăria Oradea, startup-urile care se alătură programului de incubare vor avea oportunitatea de a folosi oraşul Oradea ca prim oraș de testare şi implementare a soluţiilor și produselor dezvoltate.
Astfel, pe 18 martie, Make IT in Oradea îi așteaptă pe toți ce interesați (după ce iniţial s-au înscris) la un eveniment destinat celor care au idei de startup-uri în domeniul Smart City și care caută oportunități de dezvoltare și implementare a acestora.
Detalii despre eveniment puteţi găsi accesând următorul link: http://bit.ly/brightnight6
Înscrierile se pot face accesând link-ul de mai sus şi urmând instrucţiunile prezentate pe website, până la data de 16 martie. Evenimentul se adresează echipelor de pretutindeni, nefiind limitat la echipele din Oradea.
Din cauza contextului sanitar actual, întâlnirile din cadrul programului se vor desfășura on-line. Evenimentele vor fi transmise live pe website-ul makeitinoradea.ro/live şi pe pagina de Facebook a Make IT in Oradea.
Pentru informaţii şi detalii suplimentare puteţi accesa https://makeitinoradea.ro sau vă puteţi adresa organizatorilor la adresa hi@makeitinoradea.ro (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:54 Ora de vară a Europei de Est