Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Comemorați la Subpiatra

Mărturisitorii din închisorile comuniste,

Comemorați la Subpiatra

Perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial a fost marcată de instaurarea comunismului în toată Europa de Est.

Comunismul, care a fost adus în România de tancurile sovietice, a fost pe toată durata lui, 6 martie 1945-22 decembrie 1989, un regim nelegitim, nedemocratic și criminal.
Având deviza Cine nu este cu noi este împotriva noastră, liderii comuniști, pentru a-I elimina pe dușmanii poporului, au preluat și implementat modelul sovietic de penitenciar, celebrul Gulag. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului afirmă că pe teritoriul României, în perioada comunistă, au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată, destinate deținuților politici, în care au pătimit peste trei milioane de români, dintre care opt sute de mii au murit.
Experimentul temnițelor și al muncii forțate din lagărele comuniste a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, eliminarea elitei intelectuale, exterminarea multor clerici și, în general, represiunea împotriva tuturor persoanelor care s-au împotrivit instaurării democrației populare. Potrivit Raportului special al Avocatului Poporului din 2018 privind respectarea drepturilor persoanelor persecutate politic în perioada 1945-1989 în decurs de câțiva ani, România a fost decapitată de ce avea mai valoros: foști prim-miniștri, miniștri, președinți ai partidelor politice, lideri politici, demnitari, generali ai Armatei Române, oameni de cultură, studenți, clerici. În mod deosebit au avut de suferit slujitorii Bisericii și toți cei care militau pentru apărarea credinței în Dumnezeu împotriva ateismului comunist.(p. 52)
Numeroși ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1.800 de preoți ortodocși au suferit detenție pentru credința străbună și pentru valorile seculare ale poporului roman pecare le-au apărat, unii dintre ei chiar cu prețul vieții. Suferințele lor ne impresionează, ne cutremură și ne determină să păstrăm vie memoria jertfei lor.
În semn de prețuireși de recunoștință față de acești eroi ai rezistenței anticomuniste, modele vii de demnitate, curaj, jertfelnicie și statornicie în credință, Parohia Ortodoxă Subpiatra, Protopopiatul Oradiei, a organizat o activitate comemorativă și cultural-educativă.
În perioada 28 februarie-8 martie a.c., după săvârșirea Vecerniei, în Biserica parohială din satul Subpiatra, preotul paroh Crișan Lucian a prezentat nouă prelegeri despre preoții ortodocși români mărturisitori în închisorile comuniste. Au fost evocați preoții: Arsenie Boca (1910-1989), ArseniePapacioc (1914-2011), Dumitru Stăniloae (1903-1993), Ilarion Felea (1903-1961), Dimitrie Bejan (1912-1995), Iustin Pârvu (1919-2013), Gheorghe Calciu-Dumitreasa (1925-2006), Andrei Vâscan (1907-1993), Nicolae Bordașiu (1924-2018), Gheorghe Coman (1915-1964), Grațian Crăciun Chiș (1912-1974) și arhidiaconul Teodor Savu (1916-2007). În mod deosebit a fost evocat părintele Andrei Vâscan, care a păstorit comunitatea creștin-ortodoxă din satul Subpiatra - filie a Parohiei Hotar - în perioada 1964-1974.
Duminică, 7 martie, după săvârșirea Vecerniei, tinerii din Parohia Subpiatra au susținut un recital de cântări și poezii compuse în detenția comunistă de Radu Gyr, Demostene Andronescu și Zorica Lațcu (maica Teodosia).
Activitatea s-a derulat în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor" și s-a încheiat marți, 9 martie, ziua de pomenire a Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, cu Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, săvârșită pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credința în Dumnnezeu și demnitatea poporului român.
Preot Crișan Lucian,
paroh al Parohiei Ortodoxe Subpiatra

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:38:33 Ora standard a Europei de Est