Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mari actori povestesc cum au jucat scene celebre

În seria Secvențe, pe TIFF Unlimited

Mari actori povestesc cum au jucat scene celebre

Și, totuși, cum au jucat scena aia? De la această curiozitate a pornit o serie nouă marca TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), disponibilă gratuit, de oriunde din lume, începând din 4 martie: Secvențe.

Câțiva dintre cei mai cunoscuți actori români sunt provocați de un alt actor, Alex Bogdan, să revadă și să comenteze scene memorabile din cariera lor, oferind detalii inedite din culisele filmelor respective. Trailer Secvențe, aici.
Dialogurile savuroase cu Alex Bogdan sunt lansate pe platformă într-un format accesibil, cu episoade concentrate și dinamice de circa 20 de minute. Invitații primei serii de interviuri sunt: Victor Rebengiuc, Tora Vasilescu, Maia Morgenstern, Mircea Diaconu, Șerban Pavlu, Magda Catone, Andi Vasluianu și Adrian Păduraru.
Filmele despre care povestesc și care le-au propulsat carierele sunt: Moromeții, De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Toată lumea din familia noastră, Secvențe, Despre oameni și melci și Declarație de dragoste.
Primul episod, în care Victor Rebengiuc rememorează scena bătăii din Moromeții (1987), regizat de Stere Gulea, este disponibil începând din 4 martie, pe unlimited.tiff.ro. Celelalte șapte episoade din prima serie vor fi lansate săptămânal, joia, până la finalul lunii aprilie.
„Mă opresc oamenii pe stradă să-mi spună, domnule, de 30 de ori am văzut Moromeții și o să-l mai văd. Nu mi-am închipuit", povestește Victor Rebengiuc despre filmul care a făcut istorie în cinema-ul românesc și în care a ajuns „întâmplător". „Stere Gulea, regizorul, se gândea la altcineva". Interviul integral poate fi văzut gratuit pe unlimited.tiff.ro.
Teaser episodul 1: https://youtu.be/1yBOFYKNmFQ
În episodul 2, lansat pe 11 martie, Tora Vasilescu rememorează tot o scenă a bătăii, de data asta din De ce trag clopotele, Mitică?, al lui Lucian Pintilie, un film cu o istorie întortocheată, lansat abia după 1990, din cauza cenzurii: „Ce tehnică? Bătaie pe bune! [...] Pintilie trăgea și câte 20 de duble, așteptând lozul cel mare, spontanul care se întâmplă uneori în fața camerei", spune actrița.
TIFF Unlimited este accesibil pe bază de abonament lunar sau anual, pe teritoriul României, dar platforma oferă acces gratuit, de oriunde din lume, la o serie de interviuri cu personalități din lumea filmului, în seria InspiraTIFF, masterclass-uri cu Nicolas Cage și Michel Gondry, sau o selecție de filme românești.
Seria Secvențe este realizată în parteneriat cu Mastercard.
***
TIFF Unlimited este primul serviciu de streaming (SVoD) lansat de un festival de film din România. Cu un catalog de filme independente, actualizat constant, platforma e disponibilă on-line și în aplicațiile iOS și Android (mobile și TV) și poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual, doar de pe teritoriul României. Abonații TIFF Unlimited au acces la evenimentele de pe platformă în baza abonamentului. Detalii pe unlimited.tiff.ro.
Ne puteți urmări pe: unlimited.tiff.ro | FB: @tiffunlimited | Instagram | YouTube

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:52 Ora de vară a Europei de Est