Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Program internațional de educație antreprenorială și îndrumare profesională

Pentru tinerii care nu au un job, nu își continuă studiile și nu se află într-un program de formare profesională

Program internațional de educație antreprenorială și îndrumare profesională

„NEETs in ENTREPRENEURSHIP" este unul dintre cele mai relevante proiecte derulate de Junior Achievement în România, într-un moment în care mediul economic și piața muncii sunt supuse unei presiuni uriașe de transformare și actualizare, iar un număr mare de IMM-uri se confruntă cu închiderea sau cu o nevoie urgentă de reorganizare.

Programul finanțat prin EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment, include traininguri, ateliere de lucru, webinarii, resurse informaționale despre profesii, antreprenoriat, educație, oportunități de ucenicie, internship și mentorat, practică antreprenorială și suport direct, prin consiliere și finanțare, pentru deschiderea unei afaceri.
Tinerii au nevoie acum, mai mult ca oricând, de sprijin și recomandări pentru a învăța noi abilități, pentru a se adapta la noile cerințe ale pieței muncii sau pur și simplu pentru a-și descoperi vocația și a-și asigura existența.
În cadrul unui survey organizat în rândul tinerilor înscriși în proiect, care au parcurs o mare parte din modulele educaționale și au participat la sesiunile de lucru organizate de echipa Junior Achievement, întrebați despre experiența lor și impactul pe care îl văd în viața lor, participanții au vorbit despre perseverență, pasiune și creativitate ca elemente decisive pentru atingerea scopurilor în muncă și în viață.
Succesul celor care și-au lansat deja afacerea, indiferent de domeniul ales, servicii foto pentru marketing digital, sere de fructe și legume, cadouri comandate online etc. îi inspiră și motivează pe toți cei implicați în proiect.
Pe toată durata lunii martie, toți tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani, fără un loc de muncă sau care nu se află într-un program de educație sau formare profesională, se pot înregistra în program, pe platforma https://neets-entrepreneurship.org/ro/register
Informațiile detaliate despre proiectul desfășurat în România sunt disponibile la adresa:https://neets-entrepreneurship.org/ro/
Pentru noutăți despre desfășurarea proiectului la nivel internațional puteți accesa următoarele pagini: https://youthemploymentmag.net/2019/06/17/neets-in-entrepreneurship/și www.eeagrants.org
Despre NEETs in Entrepreneurship
Proiectul NEETs in Entrepreneurship este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment și este implementat de organizațiile Junior Achievement din șase țări. Până la finalul proiectului, 1.600 de tineri NEET din Bulgaria, Italia, România și Spania vor beneficia de activități de formare pentru dezvoltarea abilităților necesare la angajare sau pentru a își deschide propria afacere.
Mihai Cornea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:27:07 Ora de vară a Europei de Est