Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal

Ieri, de Ziua Poliției Române

Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal

Miercuri, 25 martie 2009, de Ziua Poliției Română, la împlinirea a 187 de ani de la înființare, în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, a avut loc ședința festivă publică, un prilej de bilanț, mulțumiri și felicitări...

 Comisarul-șef Liviu Popa a mulțumit polițiștilor pentru modul exemplar în care s-au achitat de sarcinile de serviciu, iar 194 de polițiști – 128 agenți și 66 de ofițeri - au fost avansați în grad (printre ei, Adrian Bucur și Laviniu Poinar, avansați la gradul de comisar-șef); șeful I.P.J. Bihor a regretat apoi pierderile suferite prin pensionarea unor cadre de mare probitate profesională (între care, Vasile Pașcu și Cantemir Ovidiu Ursuța), cărora le-a înmânat diplome de excelență și plachete. Agent șef principal Dumitru Cristuțiu, polițistul din Abrămuț, a devenit Polițistul anului în Bihor, pentru faptele sale de arme (el a prins un infractor), concurând și pentru titlul național.
 La festivitate, polițiștii au fost onorați cu prezența și mesajul lor de către prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea și președintele Consiliului județean, Radu Þîrle.
„Avem nevoie de liniște și siguranță”, a ținut să sublinieze Radu Tîrle, de unitate de forță în sistem, de colaborare, pentru că toți ne dorim același lucru. Din păcate, uneori, nu vedem copacii care cresc numai pe cei care cad”...
 Pe ideea de unitate și mai mult respect (unii față de alții) a pedalat și chestorul dr. Gheorghe Chereji, dezamăgit de unii foști colegi care-i întorc spatele.
Mesaje de felicitare au adresat, de la microfon, și reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi, dar și prim-procurorul Valentin Mirișan, subliniind buna colaborare pe care o are cu Inspectoratul județean de Poliție. Omologul comisarului-șef, locotenent colonel Fekete Csaba, șeful Căpităniei de Poliție a județului Hajdu Bihar – Ungaria, prezent la festivitate, și-a exprimat mulțumirea pentru buna colaborare pe care o are cu I.P.J. Bihor, căpitănia sa devenind astfel cea mai eficientă căpitănie de poliție din Ungaria.
Inspector Alina Dinu - purtătorul de cuvânt al I.P.J. Bihor - a făcut cunoscute mesajele de mulțumire și felicitare, adresate polițiștilor de către Dan Nica - ministrul Internelor și Reformei Administrative și inspectorul general al I.G.P.R. Ca și anul trecut, și acum, Corpul Național al Polițiștilor, Sindicatul I.P.J. Bihor și fundația au premiat pe cei mai merituoși copii de polițiști, care au obținut rezultate școlare și extrașcolare deosebite (iar comisarul-șef a ținut să motiveze gestul: „este mai util și mai eficient să sprijini un copil care are rezultate și calități pentru că astfel îl încurajezi pentru rezultate și mai bune”).
 Sirene de poliție, mascați, cătușe, amprentați...
 Pe platoul din curtea Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” au avut loc, ieri, de Ziua Poliției, manifestări îndrăgite de copii. Polițiștii și-au prezentat mașinile din dotare, făcând caz și uz de ale lor sirene. Într-un colț, vizitatorii au admirat armamentul, au mânuit scutul și bastonul, iar unii au dorit să vadă cum le stau cătușele pe mâini. Specialiștii laboratorului mobil de Criminalistică au luat amprentele, iar mascații (luptătorii D.P.I.R.) au făcut demonstrații de arte marțiale, s-au bătut, au spart țigle, au rupt bastoane... în aplauzele celor mici, care au fost încântați de spectacol. A existat și un punct de informare, de unde copii s-au autoservit cu broșuri și pliante. În preajmă, am cunoscut voluntari și reprezentanți ai Crucii Roșii care împărțeau fluturași „Focus” (Centrul român pentru copii dispăruți și exploatați sexual). La manifestările de pe platou au asistat copii din întreg județul, dat fiind faptul că de la ora 14.00, în sala festivă și în sala de sport, prietenii polițiștilor urmau să participe la un concurs tematic. Lângă o mașină de poliție, aveam să facem cunoștință cu un grup mare de școlari și preșcolari, de la Școala cu clasele I-IV și grădinița din Voivozi, comuna Șimian, însoțiți de înv. inst. Maria Furău, Melinda Zaiti și ed. Cornelia Albu, precum și un grup de gimnaziști, însoțiți de prof. Brisc Geanina. Ca să vină (cu trenul) la manifestările Poliției, ei au trebuit să se scoale la ora 5 (cinci). Vă închipuiți ce sacrificiu! Dar, Uniunea Femeilor și I.P.J. Bihor (comisar-șef Petru Martin) i-au răsplătit cu o gustare... și distracție la Lotus...
 „Școala fără violență”
 De la ora 14.00, au fost programate, în paralel, două manifestări, un mini turneu de fotbal – pe terenurile 5X5 din cartierul Ioșia, lângă Sala Sporturilor, și un concurs tematic la “ Onisifor Ghibu”, intitulat: „Școala fără violență” – concurs cu tematică preventivă, desfășurat în sala festivă și sala de sport. Liceeni de la 12 școli bihorene (colegiile tehnice “Dimitrie Leonida” și ”Constantin Brâncuși”, grupurile școlare “Andrei Șaguna” și “Ioan Bococi”, liceele teoretice “Onisifor Ghibu” și “Aurel Lazăr”, Colegiul Economic “Partenie Cosma”, de la S.A.M. Dobrești, Grupul Școlar Agricol din Valea lui Mihai, Grupul Școlar Agricol “Horea” din Marghita, Colegiul Național “Octavian Goga” din Marghita și Colegiul Tehnic “Alexandru Roman” din Aleșd) s-au întrecut în sala festivă. Concursul a constat într-un test tip grilă și o probă artistică - o scenetă cu subiect antiviolență. În sala de sport, 35 de echipaje de câte patru elevi, reprezentând tot atâtea școli (școlile gimnaziale orădene: nr. 11, 16, „I. Slavici”, „N. Bălcescu”, „Dacia”, „Avram Iancu”, liceele teoretice Onisifor Ghibu” și „Lucian Blaga”, L.P.S. „Bihorul”, Lic. Teologic Greco-Catolic, Colegiul Național și Școala cu clasele I-VIII „Arany Janos” din Salonta, C.T. „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Liceul Teoretic din Bratca, școlile gimnaziale „Constantin Șerban” din Aleșd, „Miron Pompiliu” din Ștei, Nicolae Bogdan” din Vașcău, din Păgaia, Nucet, Marghita, Cefa, Delureni, Drăgești, Ceica, Finiș, Hidișelu de Sus, Sânnicolau Român, Dobrești, Ciumeghiu, Sântandrei, Căbești, Chișlaz, Derna, Buntești și C.S.I. din Tileagd) au avut tot o probă teoretică și prezentarea unui desen cu tematică preventivă (antiviolență), pregătit de acasă.
 Premianții „Școlii fără violență”
 Juriile celor două secțiuni (categorii de vârstă), alcătuite din reprezentanți ai polițiștilor și partenerilor, au desemnat drept câștigători, la categoria liceenilor, echipajul Grupului Școlar Agricol „Horea” din Marghita – locul I (cu 66 de puncte), Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd – locul II (cu 65 p.), Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea – locul III ( cu 64 p.), Colegiului Național „Octavian Goga” din Marghita – mențiune I (57 p.) și Grupului Școlar Agricol din Valea lui Mihai – mențiune II (56 p.), iar la categoria școlarilor: echipajul Școlii cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea – locul I (cu 87 de puncte), Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea – locul II (83 p.), Școlii cu clasele I-VIII „Constantin Șerban” din Aleșd – locul III (81 p.). Echipajele școlilor din Bratca și Buntești, obținând același punctaj (79 p.) au fost răsplătite cu câte o mențiune. S-au mai evidențiat echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Cefa (cu cea mai mare notă la proba teoretică, 10 - singura notă maximă din concurs) și echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Drăgești (cu o lucrare extraordinară).
 Câștigătorilor li s-au înmânat cupe, ghiozdane, vestă ... „de polițist” și cartea Smarandei Brumar – „Prezent în clasă. Absent în arest” (Ghid practic de prevenire a criminalității și victimizării, destinat diriginților pentru orele de consiliere). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Avansări în grad, exerciții demonstrative, concurs tematic și fotbal.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:25:32 Ora standard a Europei de Est