Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre elevi diagnosticați cu Covid 19, scenarii și programul ,,Școală după școală”

De la Inspectoratul Școlar Județean Bihor

Despre elevi diagnosticați cu Covid 19, scenarii și programul ,,Școală după școală”

Inspectoratul Școlar Județean Bihor continuă monitorizarea zilnică a modului în care se gestionează procesul instructiv-educativ în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

În urma centralizării informațiilor raportate de către unitățile de învățământ s-au identificat 40 de elevi diagnosticați cu Covid 19, 28 de cadre didactice, cinci cazuri în rândul personalului didactic auxiliar și șase cazuri în rândul personalului nedidactic. Având în vedere această situație, 17 formațiuni de studiu își desfășoară activitatea online: Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, Liceul Teoretic ,,Ady Endre" Oradea, Colegiul Național ,,Teodor Neș" Salonta, Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Grădinița Nr. 53 Oradea și Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea - câte o formațiune de studiu, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea și Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea - câte trei formațiuni de studiu, Liceul Teoretic ,,Horvath Janos" Marghita - șase formațiuni de studiu, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" Oradea și Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus - câte două formațiuni de studiu.
În ce privește scenariile în care școlile își desfășoară activitatea avem la nivelul învățământului preuniversitar bihorean următoarea situație: în scenariul 1 se află 436 de școli, respectiv 30.885 de elevi; în scenariul 2 se află 268 de unități de învățământ unde 31.989 de elevi sunt prezenți fizic, iar 23.360 studiază on-line; în scenariul 3 sunt 10 unități de învățământ în care studiază on-line 2.080 de elevi. 513 elevi studiază on-line, motivat medical, iar 40 de cadre didactice își desfășoară predarea online din același motiv. 
În această săptămână s-au centralizat la nivelul județului Bihor solicitările pentru participarea elevilor la programul ,,Școală după școală" aprobat prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 3.300 din 19 februarie 2021. În baza acestui ordin ,,Sunt eligibili pentru a participa la Programul național pilot de tip „Școală după școală" elevii până la clasa a VIII-a inclusiv, aflați în risc de părăsire timpurie a școlii și/sau în risc ori în situație de eșec școlar, în special elevii care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și elevii aparținând grupurilor vulnerabile, cum ar fi elevi romi, elevi din mediul rural, elevi cu dizabilități si elevi din comunitățile dezavantajate economic. Pentru participarea la Programul național pilot de tip „Școală după școală", elevii trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele criterii de eligibilitate: elevul nu a avut acces sau a avut acces deficitar la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului, întrucât nu dispune de echipamente informatice proprii sau nu beneficiază de conexiune/conexiune fiabilă la internet; elevul se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020-2021 sau are situația scolară neîncheiată la cel puțin o disciplină; elevul are nevoie de ore remediale, necesitate dovedită de rezultatele școlare obținute în semestrul anterior sau la evaluarea inițială de la începutul semestrului în derulare".
La nivelul unităților de învățământ din județul Bihor s-au depus până în prezent 4.797 de cereri pentru participarea la program fiind constituite 361 de grupe la nivelul a 76 de unități de învățământ. Pe limbi de predare și cicluri de învățământ situația este următoarea: limba română ciclul primar 164 de grupe cu un număr de 2.180 de elevi, limba română ciclul gimnazial 80 de grupe cu 992 de elevi, limba maghiară ciclul primar 69 de grupe cu un număr de 990 de elevi; limba maghiară ciclul gimnazial 47 de grupe cu 622 de elevi, limba slovacă ciclul gimnazial o grupă cu 13 elevi. Elevii interesați de participarea la program se vor putea înscrie și în perioada următoare. În județul Bihor sunt eligibili pentru participarea la program un număr de 8.096 de elevi.
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:02 Ora de vară a Europei de Est