Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Medalion Schumann / Schumann est

Filarmonica de Stat Oradea - invitație la concertul de astăzi

Medalion Schumann / Schumann est

Despre concertul de astăzi, joi, 4 martie 2021, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 március 4, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

În program / Műsoron - Robert Schumann:
-Manfred - uvertura / nyitány
-Simfonia a II-a în Do major, op. 61
2., C-dúr szimfónia, op. 61
Dirijor / Vezényel:Alpaslan Ertüngealp (Ungaria / Magyarország)
 
Despre dirijorul Alpaslan Ertüngealp
Dirijorul invitat, Alpaslan Ertüngealp, s-a născut la Istanbul, unde a absolvit Școala Germană. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Liszt Ferenc" din Budapesta, secția pian și dirijat-orchestră. Stabilit în Ungaria, este fondatorul și directorul artistic al Cursurilor Internaționale de Măiestrie în Dirijat de la Szolnok. Deține numeroase premii bine meritate, ca premiul III la Concursul „Ferencsik János" din Budapesta (1998), premiul III la Concursul „Serghei Prokofiev" din Sankt Petersburg (1999) și premiul I la Concursul „Dimitri Mitropoulos" din Atena (2002). Din 2001 este dirijor invitat al Orchestrei Simfonice din Szombathely, iar din 2006 deține funcția de director muzical la aceeași instituție. În 2002 a fondat Orchestra de Cameră „Academia Hungarica", ce reunește muzicieni remarcabili, de cea mai înaltă clasă din Ungaria. De-a lungul timpului a colaborat cu orchestre de renume, precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Simfonică de Stat din Atena, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale di RAI Torino, Orchestre National Bordeaux-Aquitaine, Mahler Chamber Orchestra, Orchestra de Cameră „Liszt Ferenc", Orchestra de Cameră din Viena, Orchestra Filarmonicii Naționale din Ungaria, Orchestra Operei Naționale din Ungaria, Teatro Felice di Genova, Komische Oper Berlin și Württembergische Philharmonie-Reutlingen. A fost asistentul dirijorului Claudio Abbado din 2011 până la moartea acestuia, răstimp în care a avut ocazia să lucreze cu orchestre de prim rang, ca: orchestra Festivalului de la Lucerna, Orchestra Filarmonicii din Berlin, La Scala, Orchestra di Maggio Musicale Fiorentino. Repertoriul dirijorului cuprinde epoca clasică, dar, în egală măsură, abordează și lucrări de Bartók, Rahmaninov, Skriabin, Richard Strauss, precum și compozitori impresioniști francezi. Este membru fondator al Asociației Artiștilor pentru Pace (Association des Artistes pour la Paix).
 
Concertele următoare / Következő hangversenyeink
 
1.Concertul de marți
Marți, 9 martie 2021, ora 19 / 2021 március 9, kedd, 19 óra
Sala de concerte „Enescu-Bartókˮ / Enescu-Bartók hangversenyterem
Recital violoncel / Gordonka szólóest
În program / Műsoron - Ligeti György
Sonata solo pentru violoncel(1948/53)
Hans Bottermund - Starker János
Variațiuni pe o temă de Paganini
Kodály Zoltán
Sonata solo pentru violoncel op. 8
Solist / Közreműködik:Jan Sekaci
 
2.Concertul de joi
Joi, 11 martie 2021, ora 19/ 2021 március 11, csütörtök, 19 óra
Sala de concerte „Enescu-Bartók" / Enescu-Bartók hangversenyterem
Concert simfonic / Szimfonikus hangverseny
În program / Műsoron - Erkel Ferenc: Uvertura Hunyadi László-nyitány
Liszt Ferenc:Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în Mi bemol major
1., Esz-dúr zongoraverseny
Eduard Grieg:Suitele Peer Gynt, op.46 și op. 55
Peer Gynt-Két szvit, op. 46 és op. 55
Dirijor / Vezényel:Jankó Zsolt
Solist / Közreműködik: Mihai Ungureanu- pian / zongora.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:57 Ora de vară a Europei de Est