Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

ViewSonic a echipat cel mai nou videoproiector portabil cu LED al său - M2e - cu tehnologie ToF

Focalizare perfectă într-o secundă, detecție automată a mișcărilor și refocalizare

ViewSonic a echipat cel mai nou videoproiector portabil cu LED al său - M2e - cu tehnologie ToF

ViewSonic Corp., lider global pe piața soluțiilor de afișare,a lansat M2e- cel mai nou videoproiector Instant Smart 1080p cu LED.

Acest nou membru al gamei M de videoproiectoare inteligente portabile cu LED folosește tehnologie ToF (Time-of-Flight)pentru a putea focaliza foarte repede și adopta un design ultra-portabil, cu greutate redusă. Tehnologia ToF îi permite modelului M2e să focalizeze automat în numai o secundă, ceea ce reprezintă o viteză de 3-5 ori mai mare decât cea obținută prin metodele utilizate până acum. În acest fel, se asigură o precizie optică ireproșabilă, instalare deosebit de ușoară și portabilitate crescută, ceea ce îl transformă într-o soluție flexibilă pentru divertisment și muncă.
,,ViewSonic este unul dintre cei mai importanți producători de tehnologii vizuale, dedicându-se în permanență inovării și îmbunătățirii videoproiectoarelor cu LED, pe care le face în mod mai inteligent și mai ușor de folosit, pentru a îmbunătăți continuu experiența oferită utilizatorilor", a spus Dean Tsai, șef al diviziei de videoproiectoare la ViewSonic, completând: ,,Prin implementarea tehnologiei ToF, am atins un obiectiv istoric odată cu lansarea lui M2e, care îndeplinește astfel cerințele pentru o utilizare lipsită de griji. În condițiile în care oamenii petrec tot mai mult timp acasă, noul M2e le permite să beneficieze de o experiență audio-vizuală fără precedent, putând savura astfel momentele prețioase alături de familie și fără niciun efort".
Focalizare automată ultra-rapidă cu ajutorul tehnologiei ToF
Senzorii ToF reprezintă un tip de tehnologie LIDAR (light detection and ranging) fără scanare, care măsoară distanțele prin cronometrarea timpului de care au nevoie fotonii pentru a se deplasa între emițător și suprafața țintă. În acest fel, distanța este determinată cu precizie maximă, indiferent de caracteristicile acestei suprafețe. De asemenea, prezintă o liniaritate precisă și rază de detecție de până la 3m cu un câmp vizual complet.
În mod tradițional, atunci când un videoproiector este mutat, acesta necesită o refocalizare, care este posibilă fie printr-o apăsare de buton care declanșează focalizarea automată, fie prin ajustarea manuală a inelului de focalizare. Datorită senzorului G integrat, M2e detectează în mod automat schimbările de poziție și declanșează singur focalizarea automată, care folosește tehnologie ToF. Nu numai că focalizarea este în acest fel mai precisă, dar poate fi realizată în doar o secundă, adică de 3-5 ori mai repede decât în cazul metodei de focalizare automată utilizate de o cameră pentru captură continuă de imagini. Iar avantajele oferite prin comparație cu sistemele de focalizare manuală sunt evidente.
Un video-proiector portabil cu LED, ușor de folosit, pentru acasă
M2e a fost proiectat cu precădere pentru conținut de divertisment și muncă de acasă. El este caracterizat de portabilitate ridicată, ușurință în instalare și conectare. Iar datorită greutății de numai 1kg, el este suficient de ușor și de mic pentru a fi transportat într-o geantă de mână sau într-un rucsac și permite amplasarea oriunde în locuință.
Instalarea lui M2e se realizează fără niciun fel de eforturi, acesta fiind prevăzut cu pornire/oprire rapidă, focalizare automată ultrarapidă, corecție trapezoidală automată și cu un suport care permite ajustarea progresivă a poziției, pentru obținerea unghiului de proiecție dorit. Conectarea dispozitivelor la M2e este, la rândul său, simplă. Beneficiind de un maximum de flexibilitate, utilizatorii pot transmite conținut sau pot duplica ecranul smartphone-ului pe marele ecran prin intermediul Wi-Fi, Bluetooth sau pot reda imagini printr-un singur cablu, prin intermediul interfeței USB Tip-C.
Cea mai bună experiență audio-vizuală
M2e este prevăzut cu mai multe dotări deosebite, care contribuie la obținerea unei experiențe audio-vizuale captivante, fără precedent. Cea de-a doua generație de echipamente ViewSonic cu tehnologie LED oferă imagini la calitate cinematografică, deosebit de clare, la rezoluție Full HD, cu o acoperire de 125% a spectrului Rec.709, pe ecrane de 80", de la o distanță de numai 2,1m. Iar datorită temperaturilor scăzute la care funcționează sursa de lumină LED și designului termic exclusiv dezvoltat de ViewSonic, utilizatorii se pot cufunda complet în conținut, fără a mai fi deranjați de zgomotul puternic al ventilatorului. Acestor trăsături li se adaugă calitatea excepțională a sunetului redat prin intermediul celor două boxe Harman Kardon integrate, ceea ce face ca M2e să ofere posibilități nelimitate de divertisment.
Nu trebuie neglijat nici faptul că ViewSonic acordă o importanță deosebită și sănătății utilizatorilor care beneficiază de conținut de divertisment. Având ca obiectiv protejarea ochilor, M2e a fost proiectat astfel încât să asigure o experiență vizuală fără lumină albastră, ceea ce reduce nivelul de solicitare a ochilor pe durata sesiunilor de vizionare prelungite.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:00:30 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...