Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oşorhei, marea câştigătoare a ediţiei a VII-a!

Sâmbătă, la Complexul „President” din Băile Felix!

Oşorhei, marea câştigătoare a ediţiei a VII-a!

Echipa comunei bihorene Oşorhei este marea câştigătoare a ediţiei a VII-a a Festivalului-concurs „D'ale porcului", eveniment desfăşurat sâmbătă - 27 februarie 2021 - la Complexul „President" din Băile Felix!

În clasamentul general, pe locul al doilea s-a clasat echipa comunei Medieşu Aurit (judeţul Satu Mare), iar pe locul al treilea, echipa oraşului bihorean Valea lui Mihai. În competiţie au luat startul 11 echipe, 10 din Bihor şi una din judeţul Satu Mare.
Premiile pe cele șapte categorii au fost adjudecate, cu mici excepţii (Dobreşti-Pomezeu şi Biharia), tot de cele trei ocupante ale podiumului final general.
Echipa Oşorhei a ocupat locul I la „Cârnaţi" şi „Vin" şi locul II la „Pălincă", „Caltaboşi", „Toroş", „Produs local special" şi „Afumături"; echipa Medieşu Aurit a ocupat locul I la „Caltaboşi", „Toroş" şi „Produs local special", locul II la „Cârnaţi" şi locul III la „Pălincă", „Vin" şi „Afumături". Echipa Valea lui Mihai a ocupat locul II la „Vin" şi locul III la „Cârnaţi", „Toroş" şi „Produs local special".
Locul III la „Cei mai buni caltaboşi" a revenit echipei Biharia; locul I la „Cea mai bună pălincă" şi „Cele mai bune afumături" şi „Premiul de popularitate" a revenit echipei Dobreşti-Pomezeu, prima „mixtă" din istoria Festivalului!
Ediţia a VII-a a Festivalului-concurs „D'ale porcului" a fost una adaptată perioadei de criză sanitară mondială! Dată fiind imposibilitatea de a organiza varianta „clasică", cu public, a evenimentului gastronomic, acesta s-a desfăşurat sub forma unui concurs de degustare! Concret, echipele/ primăriile înscrise în concurs au livrat juriului produse gata preparate, „de acasă"! Cel mai important avantaj al formatului „de criză" propus a fost acela că a câştigat... gustul. Deci, echipele care până acum au fost, poate, dezavantajate de... organizarea internă (amenajare stand, număr de porţii „vândute" etc), au putut accede pe primele locuri ale clasamentului datorită exclusiv calităţii produselor!
La startul competiţiei s-au aliniat echipele: Biharia, Dobreşti, Girişu de Criş, Ineu de Criş, Medieşu Aurit (SM), Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Sânmartin, Toboliu şi Valea lui Mihai - campioana ediţiei  a VI-a.
Juriul principal a fost format exclusiv din profesionişti: Ştefan Bercea - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România - preşedinte; Ciprian Nicolescu - mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020 - vicepreşedinte; Bogdan Vandici - câştigător „Chefi la cuţite" în 2018, medalie de argint la Olimpiada tinerilor bucătari în 2019; Eugen Bar - participant/ concurent la mai multe ediţii ale Campionatului mondial de gastronomie; Ciprian Sotoc - Opera Events; Alexandru Şandrău - Complex President; Nicolae Pop - directorul „D'ale porcului".
Juriul principal a fost completat de reprezentanţii unor parteneri/ sponsori/ invitaţi, care vor juriza separat de acesta, pentru premii speciale: Simona Bişboacă - Phenalex; Ştefan Oprea - preşedintele Asociaţiei Disciples Escoffier România; Eugen Capră -  directorul general Industria Cărnii.ro şi Carnexpo Grill; Silviu Zetea - Zetea de Transilvania; Ioan Şora - preşedintele Asociaţiei Comunelor din România - Bihor, primar de Pomezeu.
Câştigătorii ediţiei a VII-a, pe categorii (I, II, III):
Cea mai bună Pălincă - Dobreşti-Pomezeu, Oşorhei, Medieşu Aurit
Cei mai buni Cârnaţi - Oşorhei, Medieşu Aurit, Valea lui Mihai
Cei mai buni Caltaboşi - Medieşu Aurit, Oşorhei, Biharia
Cel mai bun Toroş - Medieşu Aurit, Oşorhei, Valea lui Mihai
Cel mai bun Produs local special - Medieşu Aurit, Oşorhei, Valea lui Mihai
Cel mai bun Platou de afumături - Dobreşti-Pomezeu, Oşorhei, Medieşu Aurit
Cel mai bun Vin - Oşorhei, Valea lui Mihai, Medieşu Aurit
Premiul de popularitate - Dobreşti-Pomezeu
Clasamentul final a fost următorul:
Marele trofeu - Oşorhei
Locul II - Medieşu Aurit
Locul III - Valea lui Mihai
Premiile au constat în produse şi servicii oferite de partenerii şi sponsorii Festivalului: EuroPlast România, Komfort Wood Oradea, Complex President - Băile Felix, TEC, Panebo România, Phenalex, Zetea de Transilvania, Ok Clean, Partizan Security etc.)
Totodată, le mulţumim şi celorlaţi parteneri şi sponsori ai Festivalului, susţinători ai tradiţiilor bihorene: Nutrientul, Andromi, Abatorul „Tavi Bogdan", ERA Shopping Park, Vital Produs - Pită Lugaş, Regina Showroom, Kogayon Studio, Virtual Craft, Inox Line Distribution, Ferma piscicolă Gavella, Gyros King Biharia, Addictive Brewing, Bers Nova, Spitalul Pelican. De asemenea, mulţumim şi mass-media, pentru susţinere!
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală D'art (deţinătoarea mărcii înregistrate „D'ale porcului"), în colaborare cu Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R.) - Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România.
Evenimentul a avut loc în condiţii de maximă siguranţă sanitară!
Echipele câştigătoare ale ediţiilor anterioare sunt, în ordine cronologică: Nojorid, Sântandrei, Sântandrei, Sânmartin, Oşorhei, Valea lui Mihai.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:19 Ora de vară a Europei de Est