Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Împreună pentru elevi, împreună pentru turism!”

Seminar online, 24 februarie, Rețeaua partenerială 9 - Turism

„Împreună pentru elevi, împreună pentru turism!”

„Împreună pentru elevi, împreună pentru turism!" este denumirea activității derulate de Colegiul Economic ,,Francesco Saverio Nitti" din Timișoara, în cadrul proiectului Erasmus „Support to European Quality Assurance in Vocational Education and Training (EQAVET) National reference points" (EQAVET-NRP-RO 2019) - Rețeaua partenerială 9 Turism, realizată în parteneriat cu C.N.D.I.P.T., la care a participat, miercuri, 24 februarie 2021, echipa de proiect a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea.

„Gândită inițial ca o activitate față în față, această activitate din cadrul Rețelelor parteneriale R 9 Turism, s-a adaptat și ea situației cu care ne confruntăm de aproximativ un an de zile, iar lansarea invitației de participare și tematica abordată a determinat participarea în mediul online a unui număr considerabil de invitați: parteneri ai rețelei, cadre didactice, elevi, absolvenți, reprezentanți ai autorităților și ai mediului de afaceri. Cuvintele cheie au fost TURISM și ÎMPREUNĂ, fapt care a determinat ca pe tot parcursul activității să împărtășim experiențe numeroase, să ne bucurăm de rezultatele elevilor si absolvenților școlii urmărind traseul lor profesional, să descoperim frumusețea orașului turistic Timișoara prin ochii elevilor care au realizat un vlog de prezentare. Nu au lipsit surprizele dulci de Dragobete, pentru că ziua aleasă a fost ziua de 24 februarie, sărbătoarea iubirii la români. Pentru că în cadrul liceului elevii exersează competențe antreprenoriale, de comunicare, lingvistice, digitale, fiind încurajate creativitatea și munca în echipă, prezentarea unui model de firmă de exercițiu în domeniul turismului, HOTEL-ȘCOALĂ, a demonstrat pregătirea multilaterală a viitorilor profesioniști în domeniul turistic.
Banatul este o zona a țării încărcată de tradiție, istorie, cultură, cu o poziționare geografică favorabilă turismului, fapt ce determină identificarea mai multor tipologii de turism, un loc aparte ocupându-l turismul religios. Straiele populare autentice prezentate de elevele școlii, vorbitul în grai bănățean și prezentarea unor lăcașuri de cult ne-au reamintit că fără credință, speranță și respect pentru tradiții nu am fi putut rezista ca popor.
,,Drumul vinului", prezentat de elevi, face deja parte din oferta agențiilor de turism zonale, turiști de pretutindeni fiind interesați de această ofertă inedită. Sentimente de emoție, mândrie și bucurie au transmis foștii absolvenți care ne-au mărturisit că aici, în școală, ,,oglinzile educației" se transformă prin muncă, implicare, dăruire, stăruință și dragoste ,,în ferestre deschise"!
Nu au fost ocolite discuțiile referitoare la problemele actuale din turism sau nevoile existente în această ramură a economiei, dar la final am visat împreună cu un elev de clasa a X-a, plin de optimism, la o Timișoară vie, plină de cultură, tradiție și frumos, punct de atracție pentru turiști!
Colegiul Economic ,,Francesco Saverio Nitti" este o Școală europeană cu tradiție, un liceu tehnologic aflat în topul preferințelor absolvenților de liceu din județul Timiș, o școală care are o experiență îndelungată și bogată în derularea de proiecte europene, o școală în care elevii sunt nu numai beneficiari ai unei educații de calitate, ci și parteneri în actul educațional, fiind stimulați să lucreze în echipă, să se manifeste liber, creativ, să implementeze propriile idei și să participe la activități care au ca rezultat dezvoltarea personală și profesională. Membru al Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism din România - ARLIHT și coordonatoare a Rețelei parteneriale 9 Turism la nivel național, Colegiul Economic ,,Francesco Saverio Nitti" este o instituție de educație care promovează și sprijină prin activitățile și implicarea sa turismul. Se pot face lucruri minunate pentru turism împreună cu elevii și lucruri extraordinare pentru elevi și comunitate prin turism!", ne declară doamna prof. Florina-Mariana Spălățelu, directorul Colegiului Economic „Francesco Saverio Nitti" din Timișoara.
Felicitări echipei formate din profesori, elevi, absolvenți și parteneri ai Colegiului Economic „Francesco Saverio Nitti" din Timișoara, pentru organizarea evenimentul de excepție în cadrul căruia, prin tematica abordată, au ridicat nivelul calitativ al pregătirii profesionale și educaționale prin seminarii, ca activitate de formare profesională.
Dacă în sistemul clasic de pregătire discutăm despre educator și educabil, prin activitățile prezentate în cadrul seminarului, s-a putut constata că, educația la Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti" din Timișoara, se desfășoară la un alt nivel, în care elevii devin parteneri în activitatea educațională, facilitatori ai învățării și mentori pentru colegii lor, ambasadori ai școlii unde învață sau au învățat și ambasadori ai orașului în care trăiesc, experimentează, iubesc (24 februarie - „Dragobete"), se formează ca oameni.
În cadrul proiectului EQAVET, Reţeaua parteneriale 9 - Turism este formată din unitățile de învățământ: Colegiul  Economic ,,Francesco Saverio Nitti" din Timişoara - coordonatorul rețelei, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea, Colegiul Economic ,,Hermes" din Petroşani, Colegiul Economic Viilor, Colegiul Economic ,,Costin C. Kiriţescu" şi Colegiul UCECOM ,,Spiru Haret" din Bucureşti.
Florina-Mariana Spălățelu, coordonator rețea R9 Turism, directorul Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti", Timișoara
Simona-Violeta Ardelean, coordonator proiect Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", Oradea
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: „Împreună pentru elevi, împreună pentru turism!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:22 Ora de vară a Europei de Est