Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport

Din serialul ,,Formidabili și în pandemie”

Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport

În cadrul serialul ,,Formidabili și în pandemie”, mai zilele trecute, v-am prezentat un buchet de nestemate, elevi de la Școala Gimnazială ,,Dacia”: Andreea Flore (din clasa a VII-a B), Adela Roxin, Raluca Ciceu, Sebestyen Erik și Ianis Ardelean (toți patru din clasa doamnei prof. Florina Zach, a II-a C). Astăzi, l-am luat în obiectiv pe Dragoș Mihai Dobocan, din clasa steluțelor, clasa I A, clasa doamnei prof. Simona Lucia Cobe.

,,Mânuțe fermecate" - minte iscoditoare
Dragoș a început pictura la vârsta de 5 ani, la Atelierul de pictură ,,Mânuțe fermecate" - coordonat de prof. Alina Delia Pocian. A început cu un peisaj marin, iar de atunci are aproape 50 de lucrări. Are două lucrări preferate - ,,Bufnița", văzută ca simbol al înțelepciunii, și ,,Canarul", ca simbol al soarelui, al căldurii sufletești, al luminii. Iubește canarii pentru că sunt veseli, inteligenți, (în)cântători - de altfel, Dragoș are acasă doi canari.
Îi place să călătorească, îi plac drumețiile, iubește florile și natura în orice anotimp, de aceea multe din lucrări sunt inspirate din natură. 
,,La vârsta de 6 ani - în octombrie 2019, i-am organizat prima expoziție de pictură, la ,,Casa Minunată", după cum ne spune doamna Crina, mama sa, la care au participat copii (prieteni și colegi), dar și adulți. 
,,Desenează visul tău de pace" - premiul I (la Paris)
În toamna anului 2020 a participat la primul său concurs - ,,Dessine-moi ton reve de paix" (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID), la care a obținut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Rezultatele concursului au fost anunțate în ziua de Crăciun, dar noi nu le-am urmărit. Doamna prof. Livia Mircea, de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu", este cea care ne-a trimis link-ul cu rezultatele și a fost o reală bucurie pentru toți, mai ales că am aflat rezultatul chiar de ziua sa de naștere, pe 27 decembrie. Astfel, a fost un frumos cadou de Crăciun și de ziua sa. Juriul competiției internaționale de desen a fost alcătuit din: Daniela Brosset Maier (România-Ungaria), Muhadin Kișev (Spania-Rusia), Omar Godinez (Cuba-Rusia), Jacqueline Diana Moss (Anglia), Eliana Bantchev (Bulgaria), Asmar Narimanbekova (Azerbaidjan), Eric Garnier (Franța), Abdelkrim Benbelkacem (Algeria), Frederic Ferblantier (Maroc), Sandhya Mishra (Nepal). Daniela Maier este delegatul CID pentru România, iar prof. Rodica Turcaș de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" a coordonat concursul pe România.
Despre pictura câștigătoare, prof. Daniela Maier, delegatul CID pentru România, a afirmat: ,,această reprezentare a păcii, a calmului, a stării de liniște, de dragoste, aparține doar sufletelor inocente, nealterate - încă, de experiențele vieții. Este proprie copilăriei. De aceea am selectat-o. Florile (din jurul globului pământesc - n.r.) au chip de copil. Floarea-mamă este pământul! Ce poate fi mai frumos?".
Participare la concursul ,,România inteligentă"
De asemenea, Dragoș a participat și la concursul ,,România inteligentă", organizat de MENSA România de Ziua Națională a României (anul 2020).   
,,Prin pictură își exprimă stările sufletești. Pictura este, totodată, modul său de a se relaxa. E pasionat de pictură, muzică, matematică și sport (schi, patinaj, înot și tenis de câmp). Pe lângă pictură, studiază canto muzică ușoară cu prof. Ovidiu Lazăr la ,,Enjoy Music", ne mai spune doamna Crina. 
În martie, cea de-a doua expoziție de pictură
Mai aflăm apoi că ,,dacă vremurile vor permite, în luna martie a acestui an, Dragoș va organiza cea de-a doua expoziție a sa de pictură".
Ce spune doamna prof. Liliana Dat despre Dragoș și lucrările sale, cea care a fost curatorul primei sale expoziții de pictură.
,,Într-o lume în care viteza și tehnologia ocupă un loc fruntaș, descopăr cu bucurie tinere talente care așteaptă să fie privite și de ce nu, apreciate.
Dragoș, un copil minunat, descoperă pictura devreme, la o vârstă fragedă, aproximativ 5 anișori,când copii asemeni lui se joacă nestingheriți în locurile de joacă, el preferă ca jocul lui sa fie făcut cu penelul pe pânză. Prima expoziție îi este organizată la vârsta de 6 anișori, unde pot fi remarcate lucrări precum ,,peisaj marin", ,,bufnița albă"  și multe alte picturi pline de energie, culoare și expresivitate.
Dragoș îl descoperă pe marele Ștefan Luchian
Această expoziție a fost o poartă spre ceea ce urma sa vină, micul artist își găsește inspirația în ceea ce îl înconjoară, în flori, în păsările care îi sunt atât de dragi, dar cel mai important este că îl descoperă pe marele pictor Ștefan Luchian. Cromatica folosită diferă în funcție de subiectele alese, descoperim lucrări în care culorile calde sunt personajele principale alături de flori și animale, sau lucrări reprezentate în culori reci- albastrul fiind la loc de cinste în aceste reprezentări.
Micuțul nostru artist, Dragoș Dobocan, a participat la concursul organizat de Mesa România intitulat ,,România inteligentă", iar la cel mai recent concurs la care a participat ,,Desenează visul tău de pace" a obținut premiul întâi. Lucrarea premiată este reprezentarea originală a artistului ... flori înlănțuite în jurul globului pământesc reprezentat, la rândul său, ca o floare minunată.  
Prin urmare, micuțul nostru artist pornește la drum cu un bagaj considerabil de lucrări care, în timp, îi vor aduce considerarea și aprecierea bine meritate", după părerea doamnei curator, prof. Liliana Dat.
Noi îl felicităm pe Dragoș Mihai și îi urăm multe vise desenate (pictate) materializate cu succes, precum cel de la Paris!
Vom reveni și cu alți formidabili și în pandemie!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Dragoș Mihai Dobocan desenează și pictează vise, cântă, face matematică și sport.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:24 Ora standard a Europei de Est