Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Invitație la concertul de joi

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul de joi

Despre concertul de joi
25 februarie 2021, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók"
2021 február 25, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

Concert coral a cappella / A cappellakórushangverseny

„Despre frumosul cotidian și celestˮ / A földi és égi szépről

În program / Műsoron:

Lucrări de: Josquin des Prez, Clément Janequin, Hans Leo Haßler, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlande de Lassus, Jan Pieterszoon Sweelinck, Joseph Haydn, Francis Poulenc, Astor Piazzollaművei

Dirijor / Vezényel:Lászlóffy Zsolt

 Lászlóffy Zsolt

Lászlóffy Zsolt s-a născut la Cluj în 1973, unde de-a lungul studiilor a intrat în contact cu reprezentanţi de seamă ai vieţii muzicale clujene. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima", secţia de compoziţie în 1996 și secţia de dirijat în 2000. Din anii ‘90 a participat la numeroase cursuri de măiestrie în Austria (Wiener Musikseminar, studiind cu maestrul Acél Ervin), Germania (Stockhausen-Kurse), Franţa (Centre Acanthes), Italia (Cantiere di Musica Attuale) şi Ungaria (Bartók-seminar, Szombathely). De la începutul studiilor este premiat şi laureat la mai multe concursuri de compoziţie şi câştigător a mai multor burse de creaţie (printre altele bursa Sigismund Toduţă - 1996; bursa Kodály Zoltán - 1999), compoziţiile sale sunt interpretate în mai multe ţări din Europa. Şi-a început activitatea dirijorală la Opera Maghiară din Cluj, între anii 1998-2003 fiind dirijorul, mai ales, al unor spectacole de balet (L. Minkus: Don Quijote, P. I. Ceaikovski: Spărgătorul de nuci), dar, în primă audiţie în România, a dirijat Simfonia „Kossuth" de Bartók Béla, respectiv prime audiţii absolute ale unor compozitori contemporani autohtoni (Kiskamoni Szalay Miklós, Demény Attila). La ediţia din anul 2003 a Galei de operă In memoriam Kriza Ágnes" şi-a dat concursul în calitate de dirijor - alături de fostul său profesor, maestrul Petre Sbârcea. În calitate de dirijor asistent, şi-a asumat o bună parte din pregătirea muzicală a premierei operei Le chapeau bleu (A kék kalap) de Lajtha László şi la realizarea serialului operistic de televiziune în 13 episoade, Poveşti clujene de operă (Kolozsvári operamesék), ambele producţii semnate de maestrul Selmeczi György. Tot în calitate de dirijor şi-a dat concursul, alături de solişti vocali renumiţi şi Orchestra de cameră a Operei Maghiare de Stat din Cluj, la realizarea înregistrării operei Conjugarea infinită (Bevégezetlen ragozás) de Demény Attila, apărută în anul 2002, la Casa de discuri Hungaroton (HCD 32136). În calitate de dirijor a susţinut numeroase spectacole şi concerte cu solişti, cor şi orchestră, atât în ţară cât şi în străinătate (Austria, Ungaria). Între anii 2003-2005, a condus, în calitate de dirijor şi prezentator, concertele educative în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, prezentând peste 50 de lucrări de la Monteverdi la Webern. Din toamna anului 2006 este numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii de Stat Oradea, de-a lungul activităţii sale au fost programate printre altele oratoriile Te Deum de Kodály Zoltán, Mioriţa de Sigismund Toduţă, Creaţiunea şi Anotimpurile de Joseph Haydn. În anul 2014, a fost invitat să participe la cea de-a XXVI-lea ediţie a Concursului Internaţional „Bartók Béla" din Debrecen, în calitate de membru al juriului internaţional.

 Corul Filarmonicii de Stat Oradea

 În anul 1997, pornind de la nucleul oferit de Corul Camerata Felix căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, din inițiativa directorului filarmonicii, Romeo Rîmbu, ia naștere Corul Filarmonicii din Oradea, avându-l ca dirijor pe maestrul Avram Geoldeș. El se dedică total creșterii și formării corului, curând lista repertorială a ansamblului deținând peste 200 de titluri, acoperind, practic, toate epocile stilistice, dar și toate genurile muzicale în care ar fi putut fi implicat: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, opera, simfonie cu cor etc. La 28 august 2005 dirijorul Avram Geoldeș trece în neființă, lăsându-i pe toți cei care l-au cunoscut profund îndurerați. Corul, al cărui ctitor și formator se stinsese, își propune să continue activitatea în același spirit al creațiilor artistice de valoare. Stagiunea 2005-2006 găsește corul într-o perioadă de tranziție, dirijorul lui fiind tânăra Carmen Bocioc (n. 1978), absolventă a Facultății de Muzică din Oradea, discipol direct al dirijorului Avram Geoldeș. Din toamna anului 2006 până în prezent la cârma Corului Filarmonicii îl regăsim pe dirijorul LÁSZLÓFFY ZSOLT (n. 1973). Lászlóffy Zsolt aduce cu sine un suflu nou în viața ansamblului, venind cu tehnica dirijorală a unei școli muzicale cu tradiție, fapt ce se poate observa de altfel și în creațiile muzicale abordate de cor sub îndrumarea sa. Având o pregătire profesională înaltă, Lászlóffy Zsolt a îmbogățit repertoriul corului, acesta apărând periodic în concerte vocal-simfonice, alături de orchestra simfonică, dar și în concerte a cappella sau spectacole de operă. Deși este un cor relativ tânăr, cei peste 20 de ani de activitate au transformat Corul Filarmonicii de Stat Oradea într-un cor cu tradiție, care poate aborda cu seriozitate orice epocă stilistică sau gen muzical specific unui astfel de ansamblu. În ultimii ani Corul Filarmonicii a participat la mai multe turnee internaționale (Ennio Morricone - 2015, 2017, 2018; James Newton Howard - 2017), prin care a contribuit în mod direct la creșterea prestigiului instituției noastre.

 Concertul următor / Következő hangversenyünk

 Joi, 4 martie 2021, ora 19/ 2021 március 4, csütörtök, 19 óra

Sala de concerte „Enescu-Bartók" / Enescu-Bartók hangversenyterem

Medalion Schumann / Schumann est

În program / Műsoron:

Robert Schumann:

-Manfred - uvertura / nyitány

-Simfonia a II-a în Do major, op.61

2., C-dúr szimfónia, op.61

Dirijor / Vezényel:Alpaslan Ertüngealp (Ungaria / Magyarország).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:52 Ora standard a Europei de Est