Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Despre scenarii și vaccinare

Inspectoratul Școlar Județean Bihor

Despre scenarii și vaccinare

Inspectoratul Școlar Județean Bihor monitorizează zilnic modul în care se gestionează procesul instructiv-educativ în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

În urma centralizării informațiilor raportate de către unitățile de învățământ s-au identificat 10 elevi diagnosticați cu Covid 19 din opt școli, 18 cadre didactice, trei cazuri în rândul personalului didactic auxiliar și trei cazuri în rândul personalului nedidactic. Având în vedere această situație șapte formațiuni de studiu își desfășoară activitatea online: câte o  formațiune de studiu la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Teoretic ,,Ady Endre" Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea, Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" Oradea și trei formațiuni de studiu la Liceul Teoretic ,,Hortvath Janos" Marghita, însumând un număr de 142 de elevi.
În ce privește scenariile în care școlile își desfășoară activitatea avem la nivelul învățământului preuniversitar bihorean următoarea situație: în scenariul 1 se află 514 școli, respectiv 42.353 elevi; în scenariul 2 se află 200 de unități de învățământ unde 26. 207 elevi sunt prezenți fizic, iar 21.489 studiază on-line; în scenariu  roșu nu funcționează nicio unitate de învățământ. 476 de elevi studiază on-line, motivat medical, iar 41 de cadre didactice își desfășoară predarea online din același motiv. 
De asemenea, în această perioadă în contextul amenajării unor centre de vaccinare destinate personalului din învățământ s-au centralizat intențiile de vaccinare în rândul personalului din învățământ. Dintre cadrele didactice cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția pentru vaccinare un număr de 1.076, dintre cei cu vârsta peste 55 de ani un număr de 190 de cadre didactice, dintre personalul didactic auxiliar și nedidactic cu vârsta sub 55 de ani și-au exprimat intenția 313, iar cu vârsta peste 55 de ani 116.  Pe categorii de vârstă, nivel de predare și categorii, situația este următoarea: la ciclul preșcolar: 234 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 44 peste 55 de ani; la ciclul primar 246 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 42 peste 55 de ani; 13 cadre didactice din învățământul special sub 55 de ani, șapte cadre didactice peste 55 de ani; ciclul gimnazial 315 cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 37 de cadre didactice peste 55 de ani; învățământul liceal 268 de cadre didactice sub 55 de ani, respectiv 60 personal didactic peste 55 de ani; 131 personal didactic auxiliar și nedidactic sub 55 de ani, respectiv, 116 din această categorie peste 55 de ani.
În perioada 1 - 7 martie 2021 sunt propuse spre amenajare centre de vaccinare destinate personalului din învățământul preuniversitar. În cadrul acestor centre se va administra persoanelor sub 55 de ani vaccinul Astra Zeneca în următoarele centre: în incinta Maternității din Oradea, Sala de sport din Beius, Sala de sport de la Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita, iar celor peste 55 de ani vaccinul Pfizer în Orăselul Copiilor din Oradea.
În cadrul unei videoconferințe cu directorii unității de învățământ organizate în cursul zilei de luni au fost invitați reprezentați ai Direcției de Sănătate Publică Bihor care au prezentat aspecte legate de campania de vaccinare cu accent pe cea care vizează personalul din învățământul preuniversitar. Cadrele didactice care s-au programat pentru alte centre decât cele amenajate pentru personalul din învățământ din perioada 1-7 martie 2021 pot participa conform planificării. Cei care doresc să renunțe pentru motivul alegerii unui alt vaccin pot să o facă menționând că se vor putea vaccina în etapa în care se va administra acel timp de vaccin. De asemenea în cadrul întâlnirii a fost subliniată importanța triajului elevilor și rolul pe care îl are personalul medical în administrarea testelor rapide, Pentru instruirea personalului medical care gestionează testele rapide din cadrul unităților de învățământ Direcția de Sănătate Publică Bihor organizează instruiri săptămânal marți și miercuri. începând cu ora 14,00 la sediul instituției.
În cadrul aceleiași videoconferințe s-au prezentat aspectele referitoare la modul de organizare și implementare a Programului ,,Școală după școală", conform metodologiei specifice în acord cu prevederile Ordinului Comun 3235/93/04.02.2021 al Ministerului Educației și Cercetării și  Ministerului Sănătății. În acest sens s-a transmis o solicitare către unitățile de învățământ în vederea întocmirii documentației specifice acestui tip de program, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare. Implementarea acestui program vine ca răspuns la nevoile părinților elevilor.
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 17:04:24 Ora standard a Europei de Est