Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șarpele în iarbă

Astăzi (vineri), premiera (pe scenă) a spectacolului

Șarpele în iarbă

Teatrul Regina Maria are bucuria să anunțe premiera la scenă a spectacolului Șarpele în iarbă, de Alan Ayckbourn, regia artistică Sebastian Lupu, care va avea loc vineri, 19 februarie, de la ora 19.00 la Sala Arcadia. La premieră s-au ocupat deja toate locurile, însă vă așteptăm la următoarea reprezentație, care va avea loc duminică, 21 februarie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia.

Spectacolul a fost creat prima dată pentru mediul online, fiind un proiect pionier, adaptat perfect cerințelor pe care le impunea în acele momente pandemia. Odată cu redeschiderea teatrelor, având  posibilitatea de a-l juca cu publicul în sală, spectacolul a fost reconceput pentru a fi adaptat la scenă.
Piesa Șarpele în iarbă este un thriller psihologic care ademenește prin subtilitatea intențiilor personajelor și prin profunzimea mozaicului de emoții ce potențează tensiunea și suspansul care pot fi resimțite pe parcursul întregii povești. Cele două surori, Miriam și Annabel, pe care amintirea unei copilării traumatizante le-a ținut departe una de cealaltă, se reîntâlnesc după moartea recentă a tatălui lor. Depănând amintiri ce le leagă de casa părintească, acestea încep să-și dezvăluie sentimente care răscolesc trecutul sumbru al unei vieți trăite alături de un tată dominator și indisponibil emoțional.
Un thriller tulburător, cu note de umor fin, în care crima, manipularea, rememorarea, maleficul se strecoară sinuos.
 Autorul textului Șarpele în iarbă, Alan Ayckbourn, este un dramaturg britanic prolific, care a scris peste 80 de piese de teatru și este apreciat la nivel global pentru creațiile sale literare. Este deținătorul a numeroase distincții, printre care două premii Olivier, două premii Molière și un premiu special Tony pentru o viață dedicată teatrului.
 Regia artistică este semnată de Sebastian Lupu, pentru care acest spectacol reprezintă un proiect de suflet:
,,E o imensă plăcere să fii împreună cu colegii tăi și să zămislești o poveste de care se vor bucura atâția spectatori! Fac asta de 23 de ani și de fiecare dată e o sărbătoare unică și atât de personală!
Dar când se întâmplă să fiu și cel care are privilegiul de a fi „zămislitorul principal", când colegii tăi, frații tăi, cei cu care trăiești și te hrănești de zeci de ani pe aceeași sfântă scândură, se lasă îndrumați si cuceriți de felul în care spui tu povestea și îți acordă toată încrederea, aruncându-se cu ochii închiși într-o aventură pe care doar tu o cunoști inițial, ei bine, atunci există toate șansele să se nască un spectacol cu totul și cu totul special!
Echipa artistică este completată de Oana Cernea (scenografie) și Romeo Rîmbu (muzica originală), iar din distribuție fac parte actrițele: Mirela Niță Lupu (Miriam), Anda Tămășanu (Alice) și Angela Tanko (Annabel).
Biletele s-au pus în vânzare la Agenția teatrului și on-line pe www.eventim.ro.
Vă invităm să trăiți magia scenei alături de noi!
_
Caietul program al spectacolului
https://issuu.com/teatrulreginamariaoradea/docs/cp_sarpele_in_iarba_2020
Ramona Gabriela Nemeș 
secretar PR

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:46:00 Ora de vară a Europei de Est