Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Calea către orașe mai sigure

Milestone propune

Calea către orașe mai sigure

* Până în anul 2050, 68% din populația planetei va locui în zone urbane, ceea ce pune presiune pe administrarea infrastructurilor urbane.

Apariția noilor tehnologii, precum Internet of Things (IoT), soluții de automatizare, inteligență artificială (AI) și analiză video avansată determină la nivel internațional, dar și la nivel național, reconfigurarea infrastructurii orașelor, iar una dintre principalele teme este siguranța cetățenilor.
Studiile arată că cele mai sigure orașe au ca prioritate patru domenii cheie: digitalizarea, sănătatea, infrastructura și securitatea persoanelor. Siguranța orașelor presupune și un plus de flexibilitate prin utilizarea de tehnologie și implementarea infrastructurii adaptate pentru integrarea ușoară a viitoarelor tehnologii, ceea ce garantează o sustenabilitate mai bună pe termen lung. Pentru cetățeni administrarea transparentă este esențială, iar administratorii orașelor ar trebui să comunice planurile pe care le au, precum și beneficiile pe care le implică aceste strategii.
Fiecare implementare pentru un oraș mai sigur trebuie să includă o funcție de control central, care permite accesarea datelor consolidate și emiterea de alerte în timp real pentru persoanele de decizie, echipele de intervenție și alte părți implicate în partea de securitate. Informațiile vizuale și panourile de control facilitează prezentarea cuprinzătoare a informațiilor, făcând în acest fel posibilă luarea rapidă a deciziilor.
Beneficiile orașelor sigure
Administrațiile orașelor sigure pot proteja cu ajutorul tehnologiei oamenii, securiza perimetrele, răspunde în timp real provocărilor și optimiza serviciile publice.
Cetățenii ar fi primii beneficiari, informațiile culese pot ajuta în protejarea acestora de atacuri teroriste și chiar de a preveni epidemii și dezastre naturale. Cei care trebuie să acționeze în cazul unor incidente, de la personalul din domeniul sănătății, poliției sau pompieri, pot fi mai bine informați, iar controlul traficului, managementul deșeurilor, asistența socială și multe altele pot fi organizate mai eficient. De asemenea, sustenabilitatea poate fi îmbunătățită prin eficientizarea costurilor și resurselor alocate.
Spre exemplu, în Helsinki, o inițiativă pentru orașe sigure a fost proiectată pentru testarea de soluții tehnologice inteligente și „curate" în cadrul regiunii metropolitane, care reduce cu o oră timpul petrecut de fiecare cetățean în trafic și facilitează transmiterea online a ședințelor consiliului orășenesc. În paralel, la Barcelona, investițiile în IoT și în infrastructura Wi-Fi a orașului au generat o reducere a cheltuielilor pentru apă estimate la 49.4 milioane €, în paralel cu crearea a 47.000 de noi locuri de muncă.
Pe scurt, orașele inteligente au în vedere:
Îmbunătățirea siguranței prin intermediul predicției, a măsurilor preventive ca dispersarea mulțimilor și descurajarea comportamentului antisocial.
Reducerea costurilor și beneficiile financiare prin îmbunătățirea serviciilor și operațiunilor, reducând în acest fel impactul criminalității, promovând turismul și noile oportunități de afaceri și majorând investițiile străine și consumul în retail.
O mai bună percepție publică pe măsură ce oamenii realizează că administrațiile lucrează pentru a le oferi mai multă siguranță și un nivel de viață mai bun.
 Scenarii de îmbunătățire a siguranței orașelor
Administrațiile orașelor sigure au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a-și îmbunătăți nivelul de siguranță în spațiile publice. Printre acestea menționăm:
*Detecția și clasificarea obiectelor;
*Combinarea informațiilor din mai multe camere;
*Detectarea în timp real a comportamentelor neobișnuite;
*Detectarea comportamentului agresiv cu ajutorul inteligenței artificiale;
*Numărarea persoanelor și controlul mulțimilor;
*Inteligența audio;
*Analiza traficului;
*Soluțiile de afișare publică;
*Camerele care pot fi purtate - Body worn;
*Recunoașterea facială ș.a.
 Pe de o parte, detecția și clasificare obiectelor poate ajuta la depistarea comportamentelor care pot fi utilizate în managementul deșeurilor, mentenanță ș.a. Analizarea datelor furnizate de mai multe camere permite administrației orașului să monitorizeze deplasarea oamenilor și a vehiculelor pentru o gestionare mai bună a traficului, precum și pentru prevenția anumitor riscuri. Detectarea comportamentelor agresive cu ajutorul inteligenței artificiale poate permite intervenția rapidă prevenind astfel comiterea unor infracțiuni.
Tehnologiile de numărare a persoanelor și de control al mulțimilor pot permite pe termen lung planificarea și mentenanța unor zone ale orașului, iar pe termen scurt prevenția unor supra-aglomerări ș.a. Fluxurile video pot acționa ca „ochii" din teren ai administrației orașului, dar pentru o imagine completă, este necesară și o componentă audio.
Vă invităm să vă înregistrați la link pentru a descărca ghidul ,,Croirea drumului către orașe mai sigure"oferit de Milestone Systems pentru a înțelege diferite scenarii de utilizare a tehnologiei pentru îmbunătățirea siguranței cetățenilor, precum și cazuri practice în care tehnologia a ajutat diferite orașe să devină mai sigure.
Pentru a afla care este viitorul tehnologiei video și modul în care comunitatea Milestone își va asuma un rol principal în acest viitor vă invităm să participați la MIPS 2021, Conferința anuală a Milestone Systems care va avea loc în zilele de 1 și 2 martie 2021. Participarea este gratuită, iar conferința va avea loc 100% în format digital.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:33:23 Ora de vară a Europei de Est