Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Invitație la concertul de joi, 4 februarie

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul de joi, 4 februarie

Despre concertul de joi, 4 februarie 2021
Ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 február 4, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

 În program / Műsoron
 „THE AMERICAN DREAMˮ
Piese celebre de: Leonard Bernstein, John Philip Sousa, Scott Joplin, Frank Sinatra, Vlad Kabec, Ted Ricketts, John Kander, Jean Treves, Henry Gass, Karel Kokelaar népszerű művei
Susținut de Ansamblul de suflători al Filarmonicii / A Filharmónia Fúvós Együttesének előadásában 
Dirijor / Vezényel:Lorenzo Moroni
 
Despre dirijor
 Lorenzo Moroni
Lorenzo Moroni este prim cornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea din anul 1998. S-a născut la Gallarate (nordul Italiei) în 1967. După studii de corn la Liceul de Muzică din Varese a absolvit Conservatorul „Gaetano Donizetti" din Bergamo. În Italia a colaborat cu mai multe instituții de artă: Orchestra Simfonică radio din Milano și Torino, Academia „Santa Cecilia" din Roma, Teatrul „Carlo Felice" din Genova, Teatrul „Regio" din Torino etc. Alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea a apărut de mai multe ori în calitate de solist concertist, totodată a susținut și mai multe recitaluri camerale. A mai colaborat și cu alte instituții muzicale din țară, precum: Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
 Lorenzo Moroni 1967-ben született az észak-olaszországi Gallaratében. Varesei középiskolai kürttanulmányait követően a bergamói Gaetano Donizetti Konzervatóriumban diplomázott. Olaszországszerte számos zenei intézménnyel dolgozott együtt: a Milánói és Torinói Rádió Szimfonikus Zenekaraival, a Római Santa Cecilia Akadémiával, a Genovai Carlo Felice Színházzal, a Torinói Regio Színházzal,stb. 1998-tól a Nagyváradi Filharmónia Szimfonikus Zenekarának első kürtöse (szólamvezetője). A filharmónia zenekarával több alkalommal lépett fel szólistaként, ugyanakkor számos kamarakoncerten is közreműködött. Idehaza is több zenekarral dolgozott együtt: a temesvári, aradi, szatmárnémeti filharmóniák zenekaraival, valamint a Temesvári Nemzeti Opera, Kolozsvári Román Nemzeti Opera és Kolozsvári Magyar Opera zenakaraival.
 
Ansamblul de suflători / A Filharmónia Fúvós Együttese
Ansamblul de suflători a fost fondat în primăvara anului 2013, cu sprijinul conducerii artistice a Filarmonicii, și este format din membrii orchestrei simfonice. Scopul principal a fost susținerea unor concerte educative în cadrul stagiunii Filarmonicii, dar de-a lungul anilor ansamblul a participat și la diferite evenimente culturale ale orașului nostru (Concert dedicat Zilei Copiilor susținut la Era Park - 2015, spectacol-eveniment „Cântă pădurea", ediția a II-a, în Pădurea 1 Mai - 2017, „Toamna orădeană", ediția a 26-a, desfășurată în perioada 5-8 octombrie 2017). Anul trecut au susținut mai multe concerte și în cadrul stagiunii Filarmonicii. În paralel, formația a realizat numeroase concerte în Săcuieni, Salonta și Ștei. Ansamblul are un repertoriu bogat de la muzica clasică, muzica ușoară până la cea contemporană.
A Fúvósegyüttes a filharmónia művészeti vezetőségének támogatásával alakult, 2013 tavaszán. A fő cél, a filharmónia évadának nevelőhangversenyein való részvétel volt, de az évek során számos, városunk által rendezett kulturális eseményen is részt vettek (2015 - Gyereknapi koncert - helyszín Era Park, 2017- Muzsikál az erdő II-dik évad - Május 1 Erdő, 2017 - Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat). Az elmúlt évben több hangversenyen is közreműködtek a filharmónia évadában. Ezzel párhuzamosan, több Bihar megyei településen is felléptek, úgy mint: Székelyhídon, Nagyszalontán, Vaskohszikláson, stb. Az együttes gazdag repertoárja, klasszikus, könnyű és kortárs zenei darabokat foglal magába.
 
Concertele următoare / Következő hangversenyeink
 
Joi, 11 februarie 2021, ora 19/ 2021 február 11, csütörtök, 19 óra
Sala de concerte „Enescu-Bartók" / Enescu-Bartók hangversenyterem
Concert coral / Kórushangverseny
În program / Műsoron:
Lucrări de: Josquin des Prez, Clément Janequin, Hans Leo Haßler, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlande de Lassus, Jan Pieterszoon Sweelinck, Joseph Haydn, Francis Poulenc, Ástor Piazzollaművei
Susținut de Corul Filarmonicii / A Filharmónia Énekkarának előadásában 
Dirijor / Vezényel:Lászlóffy Zsolt
 
Vineri, 12 februarie 2021, ora 19 / 2021 február 12, péntek, 19 óra
Sala de concerte „Enescu-Bartók"/ Enescu-Bartók hangversenyterem
„Classic Love Songsˮ
Concert extraordinar de Ziua Îndrăgostiților / Rendkívüli hangverseny Szerelmesek
Napja alkalmából
Susținut de Camerata Michael Haydn / A Michael Haydn Kamarazenekar előadásában
Concert-maestru / Koncertmester: Nagy Kálmán
La concertul din 12 februarie nu sunt valabile abonamentele.
A február 12-i hangversenyre a bérletek nem érvényesek.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:07 Ora de vară a Europei de Est