Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Invitație la concertul de joi, 4 februarie

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul de joi, 4 februarie

Despre concertul de joi, 4 februarie 2021
Ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 február 4, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

 În program / Műsoron
 „THE AMERICAN DREAMˮ
Piese celebre de: Leonard Bernstein, John Philip Sousa, Scott Joplin, Frank Sinatra, Vlad Kabec, Ted Ricketts, John Kander, Jean Treves, Henry Gass, Karel Kokelaar népszerű művei
Susținut de Ansamblul de suflători al Filarmonicii / A Filharmónia Fúvós Együttesének előadásában 
Dirijor / Vezényel:Lorenzo Moroni
 
Despre dirijor
 Lorenzo Moroni
Lorenzo Moroni este prim cornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea din anul 1998. S-a născut la Gallarate (nordul Italiei) în 1967. După studii de corn la Liceul de Muzică din Varese a absolvit Conservatorul „Gaetano Donizetti" din Bergamo. În Italia a colaborat cu mai multe instituții de artă: Orchestra Simfonică radio din Milano și Torino, Academia „Santa Cecilia" din Roma, Teatrul „Carlo Felice" din Genova, Teatrul „Regio" din Torino etc. Alături de Orchestra Filarmonicii din Oradea a apărut de mai multe ori în calitate de solist concertist, totodată a susținut și mai multe recitaluri camerale. A mai colaborat și cu alte instituții muzicale din țară, precum: Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
 Lorenzo Moroni 1967-ben született az észak-olaszországi Gallaratében. Varesei középiskolai kürttanulmányait követően a bergamói Gaetano Donizetti Konzervatóriumban diplomázott. Olaszországszerte számos zenei intézménnyel dolgozott együtt: a Milánói és Torinói Rádió Szimfonikus Zenekaraival, a Római Santa Cecilia Akadémiával, a Genovai Carlo Felice Színházzal, a Torinói Regio Színházzal,stb. 1998-tól a Nagyváradi Filharmónia Szimfonikus Zenekarának első kürtöse (szólamvezetője). A filharmónia zenekarával több alkalommal lépett fel szólistaként, ugyanakkor számos kamarakoncerten is közreműködött. Idehaza is több zenekarral dolgozott együtt: a temesvári, aradi, szatmárnémeti filharmóniák zenekaraival, valamint a Temesvári Nemzeti Opera, Kolozsvári Román Nemzeti Opera és Kolozsvári Magyar Opera zenakaraival.
 
Ansamblul de suflători / A Filharmónia Fúvós Együttese
Ansamblul de suflători a fost fondat în primăvara anului 2013, cu sprijinul conducerii artistice a Filarmonicii, și este format din membrii orchestrei simfonice. Scopul principal a fost susținerea unor concerte educative în cadrul stagiunii Filarmonicii, dar de-a lungul anilor ansamblul a participat și la diferite evenimente culturale ale orașului nostru (Concert dedicat Zilei Copiilor susținut la Era Park - 2015, spectacol-eveniment „Cântă pădurea", ediția a II-a, în Pădurea 1 Mai - 2017, „Toamna orădeană", ediția a 26-a, desfășurată în perioada 5-8 octombrie 2017). Anul trecut au susținut mai multe concerte și în cadrul stagiunii Filarmonicii. În paralel, formația a realizat numeroase concerte în Săcuieni, Salonta și Ștei. Ansamblul are un repertoriu bogat de la muzica clasică, muzica ușoară până la cea contemporană.
A Fúvósegyüttes a filharmónia művészeti vezetőségének támogatásával alakult, 2013 tavaszán. A fő cél, a filharmónia évadának nevelőhangversenyein való részvétel volt, de az évek során számos, városunk által rendezett kulturális eseményen is részt vettek (2015 - Gyereknapi koncert - helyszín Era Park, 2017- Muzsikál az erdő II-dik évad - Május 1 Erdő, 2017 - Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat). Az elmúlt évben több hangversenyen is közreműködtek a filharmónia évadában. Ezzel párhuzamosan, több Bihar megyei településen is felléptek, úgy mint: Székelyhídon, Nagyszalontán, Vaskohszikláson, stb. Az együttes gazdag repertoárja, klasszikus, könnyű és kortárs zenei darabokat foglal magába.
 
Concertele următoare / Következő hangversenyeink
 
Joi, 11 februarie 2021, ora 19/ 2021 február 11, csütörtök, 19 óra
Sala de concerte „Enescu-Bartók" / Enescu-Bartók hangversenyterem
Concert coral / Kórushangverseny
În program / Műsoron:
Lucrări de: Josquin des Prez, Clément Janequin, Hans Leo Haßler, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlande de Lassus, Jan Pieterszoon Sweelinck, Joseph Haydn, Francis Poulenc, Ástor Piazzollaművei
Susținut de Corul Filarmonicii / A Filharmónia Énekkarának előadásában 
Dirijor / Vezényel:Lászlóffy Zsolt
 
Vineri, 12 februarie 2021, ora 19 / 2021 február 12, péntek, 19 óra
Sala de concerte „Enescu-Bartók"/ Enescu-Bartók hangversenyterem
„Classic Love Songsˮ
Concert extraordinar de Ziua Îndrăgostiților / Rendkívüli hangverseny Szerelmesek
Napja alkalmából
Susținut de Camerata Michael Haydn / A Michael Haydn Kamarazenekar előadásában
Concert-maestru / Koncertmester: Nagy Kálmán
La concertul din 12 februarie nu sunt valabile abonamentele.
A február 12-i hangversenyre a bérletek nem érvényesek.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:25:44 Ora standard a Europei de Est