Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parc Științific și Tehnologic Bihor

A fost deblocat proiectul cu fonduri europene

Parc Științific și Tehnologic Bihor

După o perioadă de trei ani în care proiectul Parcul Științific și Tehnologic Bihor, finanțat din fonduri europene, a stagnat, au fost făcuți primii pași pentru deblocarea acestuia, urmând ca județul nostru să beneficieze în următoarea perioadă de dezvoltare economică și tehnologică.

Proiectul a demarat pe 30 ianuarie 2018, când Consiliul Județean a aprobat asocierea dintre U.A.T. Județul Bihor și Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. în scopul înființării Societății Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL. Un an mai târziu, pe 12 februarie 2019, pentru realizarea PARCULUI ȘTIINȚIFIC ȘI TEHNOLOGIC BIHOR a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea, Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. și Societatea Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL. Contractul de finanțare a fost semnat pe 21 septembrie 2020. Ulterior semnării contractului, în scopul implementării în bune condiții a proiectului, Consiliul Județean Bihor a solicitat înlocuirea partenerului Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A. cu partenerul Societatea Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A.
„Ieri, în ultima întâlnire pe care am avut-o cu partenerii acestui proiect, s-a constituit noua echipă de implementare a proiectului formată din reprezentați ai Consiliului Județean Bihor, Universitatea Oradea și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (A.D.L.O.). Am decis să dăm drumul finanțării, să pregătim documentația necesară și să demarăm procedurile de licitație și execuție. Săptămâna viitoare va fi publicat în S.I.C.A.P. anunțul de licitație, iar în luna martie vom da startul pentru depunerea ofertelor. Acest proiect va fi un sprijin pentru mediul de afaceri și pentru cercetarea științifică și tehnologică și va duce la creșterea competitivității economice, la specializarea inteligentă și la dezvoltarea economico-socială a județului Bihor", a precizat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
Investiția presupune construirea și dotarea unei clădiri cu regim de înălțime P+2E și o suprafață desfășurată de 5.417,78 mp, amenajarea unei parcări cu 63 de locuri și instalarea unui rastel de biciclete. Parcul Științific și Tehnologic Bihor va presta, prin Universitatea din Oradea, servicii de transfer tehnologic către agenții economici în următoarele domenii: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și sercuritate, sănătate, biochimie, energie, mediu și schimbări climatice.
Valoarea totală a proiectului este de 32.976.255,68 lei, din care 32.476.255,68 lei este aportul U.A.T. Bihor, iar 500.000 lei reprezintă contribuția Universității Oradea. Din suma aferentă Consiliului Județean Bihor, contribuția proprie este de 51,82% (16.831.853,20 lei), restul fiind fonduri nerambursabile. Proiectul a fost cuprins pentru finanțare în Programul Operațional Regional 2014-2020, iar perioada de implementare este de 60 de luni de la data depunerii proiectului, respectiv între 1.08.2018 și 31.07.2023.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 00:16:31 Ora de vară a Europei de Est