Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Evaluarea activităţilor desfăşurate în anul 2020

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea a prezentat

Evaluarea activităţilor desfăşurate în anul 2020

Vineri, 29 ianuarie 2021, la sediul C.P.E.C.A. Bihor, a avut loc prezentarea activităţilor desfăşurate în anul 2020 de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A.) Oradea, eveniment la care au participat conducerea și membrii C.R.P.E.C.A. Oradea, având în vedere contextul pandemic actual.

Activitatea C.R.P.E.C.A. Oradea, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţia cu rol de coordonator naţional în domeniul drogurilor, se desfăşoară în concordanţă cu prevederile Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020 şi ale Planului de acţiune în perioada 2017-2020 pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog 2013 - 2020, respectând caracteristicile socio-demografice ale judeţelor Bihor şi Satu Mare.
Printre principalele atribuţii ale Centrului Regional se numără elaborarea documentelor strategice antidrog (strategiile judeţene şi planurile de implementare a acestora), implementarea unor măsuri concrete prin furnizarea serviciilor de prevenire şi asistenţă pentru consumatorii de droguri, colectare de date, conform indicatorilor şi criteriilor de apreciere a fenomenului consumului de droguri.
În contextul întâlnirii, au fost prezentate principalele realizări care au marcat activitatea Centrului Regional Oradea, în anul 2020.
Astfel,  pe parcursul anului 2020, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea a desfăşurat proiecte, campanii şi activităţi, în scopul întârzierii debutului consumului de droguri, a evitării acestuia în contextul general al promovării unui stil de viaţă sănătos.
Pe plan local şi regional, pe întreg parcursul anului 2020, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea a desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate precum şi activităţi specifice de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri, adaptate cerinţelor actuale de învăţare  și contextului generat de măsurile de prevenire a răspândirii Covid 19, astfel:
*Au fost implementate activităţile prevăzute în Planurile de acţiune pentru perioada 2017-2020 ale  Strategiilor judeţene antidrog 2013 - 2020 şi elaborate Rapoartele de monitorizare a activităţilor desfăşurate în anul 2020, prevăzute în planurile menţionate anterior.
*Rezultatele pe componenta de prevenire a consumului de droguri sunt activităţile specifice desfăşurate, la nivel regional şi local, în campaniile şi proiectele antidrog, în scopul creşterii influenţei factorilor de protecţie pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi prevenirii consumului de droguri, inclusiv noile substanţe psihoactive.
Astfel, în anul 2020, la nivelul C.R.P.E.C.A. Oradea au fost implementate 11 proiecte și campanii locale de prevenire în şcoală, familie şi comunitate, ce au totalizat 188 de  activităţi desfăşurate la nivel local, în mediul urban şi rural: beneficiari direcţi: 2.774 de copii, elevi, cadre didactice, tineri, adulţi, părinţi, viitori conducători auto, diferite categorii socio-profesionale etc. De asemenea, au fost desfăşurate un număr de 414 activităţi, cu un număr de 5.556 de beneficiari  în cadrul proiectelor, campaniilor şi programelor naţionale de prevenire (Exemple: Proiectul - concurs „Mesajul meu antidrog", „Necenzurat", „Cum să creştem sănătoşi", „ABC- ul emoţiilor"; „Fii liber!", „Eu şi copilul meu", „Fred Goes Net", Programul - „Să ştii mai multe, să fii mai bun!", „19 Zile de Prevenire a Abuzurilor şi Violenţei asupra Copiilor şi Tinerilor" ) etc.
Pe componenta de asistenţă a consumatorilor de droguri, au fost furnizate următoarele:
*ca şi servicii de asistenţă directă, la nivel regional, au fost acordate informaţii pentru 94 de persoane, au fost realizate 21 de intervenţii individuale,  19 evaluări EUROPA şi 26 de şedinţe de management de caz.
*la nivel regional, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) a emis 51 de ordonanţe de evaluare,  pentru un număr total de 121 de persoane consumatoare de droguri.
*cazurile de urgenţe medicale ca urmare a consumului de droguri au fost în număr de 124.
Principalele obiective şi priorităţi ale Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Oradea pentru perioada următoare sunt reprezentate de continuarea proiectelor și campaniilor demarate în anul 2020, iniţierea de noi proiecte şi campanii de prevenire, adaptarea răspunsului instituţional la noile tendinţe ale fenomenului drogurilor, promovarea şi dezvoltarea serviciilor de prevenire şi asistenţă, cooptarea societăţii civile şi atragerea de finanţări nerambursabile.
Întreaga activitate a C.R.P.E.C.A. Oradea a fost apreciată de către partenerii instituţionali, pentru complexitatea şi diversitatea activităţilor desfăşurate, atât în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri, asistenţa acordată consumatorilor de droguri, cât şi în ceea ce priveşte deschiderea spre cooperarea interinstituţională şi spre societatea civilă.
Comisar de poliţie
Delia Merce-Sabău
șef Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:58 Ora de vară a Europei de Est