Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gestionarea câinilor fără stăpân din Bihor

Acesta va presupune o colaborare între Consiliu și toate primăriile din Bihor

Gestionarea câinilor fără stăpân din Bihor

Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a prezentat în cadrul conferinței de presă de joi, 28 ianuarie 2021, programul județean de gestionare a câinilor fără stăpân.

Acesta va presupune o colaborare între Consiliu și toate primăriile din Bihor.
Pe lângă cel din Oradea, în județ vor fi înființate încă patru servicii zonale de capturare a câinilor fără stăpân în orașele Marghita, Salonta, Beiuș și Aleșd. În fiecare dintre cele patru orașe va exista un adăpost temporar în care câinii vor fi găzduiți până la preluarea acestora de către serviciul Administraţiei Domeniului Public Oradea (A.D.P.). Animalele vor fi transportate în fiecare săptămână în adăpostul din Oradea, unde vor fi sterilizate, cipate și îngrijite.
Consiliul Județean Bihor va achiziționa patru mașini pentru primăriile-centru de regiune. Acestea din urmă vor pune la dispoziție doi angajați, un șofer și un operator, pentru capturarea câinilor fără stăpân. Vor fi stabilite tarife la nivel de județ pentru capturarea, sterilizarea și ciparea patrupedelor și se va urmări sancționarea celor care își abandonează câinii pe domeniile publice ale unităților administrativ-teritoriale. De asemenea, vor exista campanii de sterilizare gratuită a câinilor din gospodării până în toamna acestui an, în primă fază, în localitățile cu peste cinci mii de locuitori.
„Am avut dimineață o întâlnire cu primarii celor patru orașe-centre de regiuni din județul Bihor și împreună cu dânșii și reprezentantul serviciului specializat din Oradea, am convenit să punem în practică în următoarea perioadă acest program de gestionare a câinilor fără stăpân în așa fel încât județul Bihor să fie un județ în Uniunea Europeană, cu localități fără câini abandonați prin centrele orașelor mai mici sau în comunele noastre. Credem că vom putea derula acest program în care, pe baza adoptării unui regulament în următoarele două luni, vom putea vota toate hotărârile de punere în practică a acestui sistem. Primăriile mari, cele patru, își vor putea înființa serviciile care să gestioneze situația câinilor fără stăpân atât pe teritoriul lor, cât și în zonele limitrofe. Vom derula campaniile de sterilizare și de cipare până în toamnă. Mă bazez pe colaborarea cu primăriile din Bihor, iar în momentul în care vom aproba bugetul vom aloca resursele necesare pentru finanțarea acestor cheltuieli", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Crearea unui astfel de program este posibilă odată cu modificările normelor metodologice privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân adoptate în ședința de Guvern din 27 ianuarie. Astfel, în prezent, un serviciu poate captura și adăposti animalele fără stăpân din tot județul, indiferent de localitatea în care este înființat serviciul respectiv. 
Regulamentul-cadru privind gestionarea câinilor fără stăpân va fi pus în dezbatere publică în cel mult două săptămâni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:28 Ora de vară a Europei de Est