Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pentru construirea noii Grădiniţe Nr. 51

Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici actualizați la faza PT

Pentru construirea noii Grădiniţe Nr. 51

În scopul creșterii calităţii infrastructurii la nivelul educației preșcolare în Municipiul Oradea, precum și în vederea asigurării accesului sporit la educație timpurie și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă, Primăria Oradea va construi o nouă grădiniță în Oradea, pe Calea Clujului.

Investiţia „Construirea Grădiniţei noi Nr. 51, cu echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară în municipiul Oradea" se realizează parţial din bugetul local, respectiv în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa 4. Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.4, Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Având în vedere faptul că obiectivul a fost selectat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional (POR) 2014-2020, anterior fiind rezervă pe o listă de așteptare, se impune aprobarea indicatorilor tehnico-economici la faza PT.
Astfel că, în cadrul ședinței Consiliului Local de vineri, 29 ianuarie 2021, consilierii au aprobat indicatorii tehnico-economici actualizați la faza Proiect tehnic cu o valoare totală a investiției de 4.641.290,35 lei (fără TVA), cu o durată de realizare a lucrărilor de 12 luni.
Grădinița cu program prelungit Nr. 51 face parte din structura Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici" Oradea și nu are buget separat, ci este inclusă în bugetul școlii, care are personalitate juridică.
În prezent, Grădinița cu program prelungit Nr. 51 nu corespunde din punct de vedere al normelor actuale igienico-sanitare. Ea nu are autorizaţie sanitară de funcționare, în ultimii ani funcţionând cu autorizație temporară; de asemenea, nu are cabinet medical avizat, iar instalația electrică, instalațiile sanitare, mobilierul și podelele sunt foarte deteriorate. Grădinița funcționează într-un spațiu impropriu, sub limita de suprafață reglementată prin normativele în vigoare.
După repetate reparații capitale la un imobil vechi de aproximativ 80 de ani, urmate de recompartimentări, este necesară construirea unei noi clădiri, cu o capacitate de 60 de locuri, lângă amplasamentul existent, la standarde impuse de legislația în vigoare. Grădinița nouă de pe Calea Clujului va deservi copiii cu vârsta preșcolară (3-6 ani) proveniți din familiile cu domiciliul în Cartierul Tineretului, Tokai - Zona Gutenberg și comunele estice ale Zonei Metropolitane Oradea.
Proiectul pentru construirea noii Grădinițe Nr. 51 presupune realizarea unei noi construcții constând în trei săli de grupă de grădiniță cu dormitoare, izolator și cabinet medical, zone de depozitare materiale didactice, spălătorie, bucătărie, holuri acces, acces separat pentru personal, copii și părinți, inclusiv rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, grupuri sanitare, amenajare curte exterioară, respectiv dotări pentru bucătărie și mobilier. Programul educativ va fi unul prelungit.
Accesul pentru aprovizionarea bucătăriei și pentru personalul care deservește bucătăria vor fi separate de accesul copiilor și a personalului administrativ, iar pentru mascarea rampelor și a treptelor de acces s-a propus executarea unei pergole din lemn cu rol estetic. În ceea ce privește lista de dotări, aceasta a fost adaptată modificărilor ansamblului planului de arhitectură, pentru a satisface condițiile de funcționare la standarde europene.
Având în vedere faptul că proiectul tehnic este gata, execuția lucrărilor urmează să fie scoasă la licitație în viitorul apropiat. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:11 Ora de vară a Europei de Est