Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Invitație la concertul simfonic de astăzi, joi, 28 ianuarie

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul simfonic de astăzi, joi, 28 ianuarie

Despre concertul de astăzi, 28 ianuarie, 2021
Ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 január 28, csütörtök,19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem

CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY
În program / Műsoron:
L. v. Beethoven:Concert nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor, op. 37
3., c-mollzongoraverseny, op. 37
J. Haydn: Simfonia nr 101 „Ceasorniculˮ în Re major
101., D-dúr Óra szimfónia
Dirijor / Vezényel: Jankó Zsolt
Solist / Közreműködik: Ilisz Dominik - pian/ zongora
Despre artişti
Jankó Zsolt
Dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, s-a născutîn 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă SigismundToduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică GheorgheDima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004 a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006 a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2013 a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya, Emily F. Brown, Acél Ervin, Peskó Zoltán, Eötvös Péter, Tihanyi László, Fischer Iván şi David Zinman în aprilie 2010 a participat la cursurile de dirijat organizate de OrhcestraTonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007 a fost asistent universitar, conducând cursurile OrchestreiFacultăţii de Muzică a Universității Oradea. Între anii 2010-2015 a fost dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta. De-a lungul activităţii sale concertistice a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Satu Mare, Timișoara, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii „George Enescu" din București, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc, Orchestra Simfonică MÁV din Ungaria, Orchestra Simfonică „Savaria" din Szombathely, Orchestra de Cameră „Erdődy", Orchestra Festival din Budapesta, Konzerthausorchester Berlin, Schleswig-Holstein Festival Orchestra (Germania), Tiroler Symphonieorchester Innsbruck és Pärnu City Orchestra (Estonia). În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat totodată numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Opera Naţională Română din Cluj, Opera Maghiară din Cluj și Opera Naţională Română din București. Totodată a dirijat mai multe concerte la diferite festivaluri, precum Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, Stravinsky Maraton - Budapest, Festivalul de Operă „Primavera" din Budapesta, Festivalul Primavera din Budapesta, Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc, Zilele Muzicii din Nyírbátor, Festivalul „Bartók" din Cluj-Napoca.
Ilisz Dominik
Ilisz Dominik s-a născut în anul 2003, la Oradea, unde începe studiul pianului la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea prof. Dr. Jámbor Fekete Elisabeta. În present este elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte din Oradea. De la vârsta de 12 ani urmează şi cursurile Facultăţii de Muzică din Debreţin, la clasa prof. dr. Duffek Mihály. De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale: 2020 - locul 1 la concursul internațional Memorial "Sanja Pavlović" Serbia, locul 2 la concursul internațional Danubia Talents Budapesta, locul 3 la International Moscow Music Competition,  locul 1 la Constanța  International piano  Competition, 2019 - premiul I, faza națională,  la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală București, 2019 - locul 1 la International Piano Competition ,,Frederic Chopin" Bacău, 2018 -locul1 la Concursul național  de interpretare instrumental și vocală Oradea, 2017 - premiul 1 la Concursul Internațional  Transylvanian International Piano Competition - Brașov, 2017 -premiul 1 la Concursul Internaţional de Interpretare instrumental „Carl Filtsch" - Sibiu. A participat la master class-uri susţinute de Horia Maxim - România, Elizabeth Sombart - Franța, Jean-Claude Denervaund - Elveția, Carmen Daniela Gililov - Germania, Duffek Mihály și PlessAttila - Ungaria. În anul  2017, în calitate de solist, împreună cu dirijorul Jankó Zsolt a interpretat lucrarea de L._v. Beethoven - Rondo pentru pian și orchestră în Si bemol major WoO6, la Filarmonica de Stat Oradea. În anul 2019, sub bagheta dirijorului Orazio Baronello, a susținut concertul nr. 3 de L. v. Beethoven alături de  Filarmonica ,,Ion Dumitrescu" Râmnicu  Vâlcea, în  același an susține și  un recital la Ateneul Român din București.  A primit diplome de excelenţă din partea Primăriei Oradea, Fundaţia Resonance România și Kiwanis Art Oradea.
 Concertul următor
 Joi, 4 februarie, 2021, ora 19
Sala de concerte „Enescu-Bartók"
În program / Műsoron:
„ THE AMERICAN DREAMˮ
Piese celebre de Leonard Bernstein, John Philip Sousa, Scott Joplin, Frank Sinatra, Vlad Kabec, Ted Ricketts, John Kander, Jean Treves, Henry Gass, Karel Kokelaarnépszerű művei
Susținut de Ansamblul de suflători al Filarmonicii / A Filharmónia Fúvós Együttesének előadásában 
Dirijor/Vezényel:Lorenzo Moroni.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:45:56 Ora standard a Europei de Est