Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul „Les petits francophones”

În cadrul proiectului educațional interzonal „Spring Day în România europeană”

Concursul „Les petits francophones”

În și de „Ziua internațională a francofoniei”, ieri (vineri, 20 martie 2009), la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea, a avut loc concursul cu premii „Les petits francophones”, organizat de profesoara de limba franceză, Liana Moruț, cu sprjinul Fundației franco-române pentru cultură, tineret și sport și al Bibliotecii județene „Gheorghe Șincai”.

 „Concursul nostru cu premii „Les petits francophones”, organizat de Ziua francofoniei, face parte din proiectul interzonal „Spring Day în România europeană”, coordonat de inst. Steliana Cîrciumaru. Acțiunea de astăzi (de ieri – n.n.) este cea de-a doua, după marcarea și sărbătorirea zilei de 8 Martie. Următoarele două acțiuni sunt programate de Paști (Tradiții și obiceiuri franțuzești de Paști) și de Ziua Europei (în 9 mai)”, ne-a declarat profesoara de franceză, Liana Moruț.
 Prin scopul și obiectivele propuse, s-a urmărit consolidarea unor cunoștințe de limbă franceză, exersarea limbii prin intermediul a nouă probe diverse de vorbit și scris și al unor jocuri și cântece în limba franceză, gimnaziștii francofoni de la „Avram Iancu” fiind nevoiți să dea toate răspunsurile (în scris) doar în limba lui Charles Baudelaire.
 Oana și Vlad – cei mai tari francofoni
 Așadar, vineri, în sala de sport a școlii, s-a sărbătorit Ziua francofoniei, printr-un concurs cu nouă probe, la care au participat cinci echipaje formate din câte doi membri, din clasele a VII-a B, C și D, a VIII-a A și C (Oana Panaite și Vlad Șuteu – din a VIII-a A, Alexandra Vereș și Raluca Maghiar – a VII-a C, Szabo Robert și Szilagyi Beniamin –a VIII-a C, Iulia Barabaș și Vlad Petrila –a VII-a D, Lavinia Bențan și Geanina Gal – a VII-a B). În desfășurarea concursului, profesoara Liana Moruț i-a avut alături pe Viviana Toia (ca asistent principal), Ramona Gal și Codrin Mardar (prezentatori), Loredana Moca și Sergiu Stoica (din clasa a VIII-a B – clasa organizatoare) – membri în juriu, alături de directorul adjunct, prof. Cosmin Velimirovici, prof. Gilda Stamatian, Doina Rusneac – reprezentantul Bibliotecii „Gheorghe Șincai” și Victor Raț – președintele fundației). Activitatea  a fost „monitorizată” (și supervizată) de directorul școlii, prof. Gheorghina Bîrlădeanu. În afara concursului, au recitat în limba franceză Diana și Valentin Bodea, Mădălina Gligor și Alina Șule (din clasele a VI-a C și D), iar Alexandra Vereș (din a VII-a C) a cântat franțuzește, precum o mare vedetă. Asistența tehnică a fost asigurată de „omul-orchestră”, bun la toate, sufletistul nr.1, inst. Constantin Negruț.
 Oana și Vlad – reprezentanții clasei aVIII-a A – au ocupat primul loc al podiumului de premiere, urmați de reprezentanții claselor a VII-a C, a VIII-a C, a VII-a D și B. Oana și Vlad s-au dovedit a fi cei mai isteți și mai inspirați francofoni în   recunoașterea unor imagini din Franța (proiectate în power point), în dezlegarea unor cuvinte încrucișate, reconstituirea și transcrierea unor propoziții, scriere după dictare, mimă, numirea statelor U.E. și în stabilirea valorii (de adevăr) a unor propoziții…
 Sponsorii concursului, dl Victor Raț (președintele fundației) și dna Doina Rusneac (reprezentantul bibliotecii) au recompensat câștigătorii cu diplome și premii. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „Les petits francophones”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:09 Ora de vară a Europei de Est