Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs tematic istoric

,,Fii bun! Fii simplu!”

Concurs tematic istoric

Despre Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 2021)

De peste tot și dintotdeauna, de când ne știm profesori, culegem, selectăm și căutăm să-i ,,îmbogățim'' pe copii cu arta cunoașterii și deopotrivă a învățării!
Ar fi o blasfemie, profesor de istorie fiind, să lași nemarcat un eveniment scris cu zbucium și-nflăcărare, între miile de pagini ale istoriei noastre seculare.
Suntem datori! Pentru tot ceea ce moștenim, cu titlu de izbândă, a faptelor mai-marilor înaintași!
În alte vremuri, cu freamăt și emoție, cu migală și multă știință, pregăteam ample concursuri cu zeci de participanți, cu hore înflăcărate ale Unirii, cu premii și bucurii împărtășite.  
Anul acesta, la 162 de la Unirea Principatelor Române, pentru că sărbătoarea a avut loc într-o zi de duminică, la inițiativa Consiliului Școlar al Elevilor al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu", evenimentul intitulat sugestiv și ilustrat cu ingeniozitate de reprezentanții elevilor, ,,Enigma Muzeelor" a cuprins două etape, desfășurate vineri, 22.01.2021, între orele 15.00 și 16.00 și luni, 25.01.2021, între orele 18.00 și 19.00, exclusiv în mediul online.
Etapa de vineri a reprezentat un exercițiu de cunoștințe istorice, perspicacitate și inteligență, creionat într-o călătorie istorică în spațiul nostru mioritic, sub titlul ,,Fii bun! Fii simplu!",cele zece întrebări stabilite în cadrul concursului, de către doamna prof. Elena Cristina Marian și subsemnata, fiind inspirate de mărturiile găzduite în minunatele edificii deschise azi publicului larg, în tururi virtuale, prin intermediul internetului.
O dată cu finalizarea testului și expedierea răspunsurilor, doamna profesoară Marian le-a transmis copiilor următorul mesaj: ,,Felicitări tuturor, pentru implicarea în această competiție! Ați dovedit încă o dată, dacă mai era necesar, că istoria e cea mai frumoasă poveste, pentru oameni inteligenți. Din momentul în care ni se va permite să organizăm din nou excursii, vom pleca  împreună spre Iași și București".
Numeroșii înscriși și participanți, precum și premiile acordate la sfârșitul celei de-a doua etape a marcării evenimentului, reprezintă dovada faptului că, on-line-ul nu a diminuat calitatea concursului, dar și că elevii au agreat aceste excursii virtuale în spațiul unor comori naționale, pe care poate în viața reală, n-ar ajunge să le admire. Mulțumim pe această cale, Muzeului Național de Istorie a României București, Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I" București, Muzeului Unirii Iași și Palatului Cuza de la Ruginoasa, pentru preocuparea de-a lăsa deschise publicului larg, tururile virtuale on-line, făcând posibilă astfel și desfășurarea concursului nostru.
,,Enigma Muzeelor" s-a încheiat în seara de luni, când amfitrionii, membrii C.Ș.E., Mihail Pop - președinte, Reștea Patricia - vicepreședinte, Daria Hasan - secretar, Maria Chiș și Ioana Chirilă - membri, au pregătit spre vizionare un agreabil și bine documentat material, alcătuit și urcat în spațiul virtual, de către Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu" Vrancea.
Concluziile evenimentului ne-au bucurat și animat, în egală măsură, elevi și profesori, onorând așa cum se cuvine, Unirea Principatelor Române!
Încununați de lauri, buni cunoscători de istorie și fini observatori ai detaliilor, au fost eminescienii:
Premiul I - Radu Mircea Pascovici, clasa a XI-a B
Premiul al II-lea - Ștefania Riana Crișan, clasa a IX-a D
Vanessa Futaki, clasa a XI-a E
Premiul al III-lea - Iulia Galea, clasa a XII-a C,
Patricia Iulia Iga, clasa a XI-a B,
Mihai-Iustin Lazăr, clasa a XI-a A,
Raisa-Karina Mureșan, clasa a XI-a A
Mențiuni: Ciprian-Mihai Costea, clasa a XII-a E
Alexandra-Maria Maghiar, clasa a XII-a D,
Adrian Ilie Moisa, clasa a XII-a D,
Emanuel-Dumitru Pașcalău, clasa a XI-a A,
Lavinia Carla Prodea, clasa a XII-a E.
Prof. Daniela Sopota
Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea
 
***
Bibliografie:
Tur virtual Muzeul Național de Istorie a României:
http://www.zona3d.ro/work/2018/MNIR/
Centenar_Semper_Uniti/Centenar_Semper_Uniti_Tur_Virtual2D/Centenar_Semper_Uniti_Tur_Virtual2D.html
Tur virtual Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I":
https://www.muzeulmilitar.ro/tur-virtual/expozitia-de-istorie-militara-generala/index.htm
Tur virtual Muzeul Unirii Iași:
https://www.youtube.com/watch?v=gmOu7XO0Ozo&feature=youtu.be
Vizită la Castelul de la Ruginoasa și istoria familiei Cuza

https://www.youtube.com/watch?v=iVVl_8nzBww

24 Ianuarie 1859 - O zi a împlinirii -https://www.youtube.com/watch?v=JYCu6e3tBhg&list=PLx3VA4RsUgpig3Ha9fE9kU2XYooqPIBBG&index=1&t=195s
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Concurs tematic istoric.
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:17 Ora de vară a Europei de Est