Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concurs tematic istoric

,,Fii bun! Fii simplu!”

Concurs tematic istoric

Despre Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 2021)

De peste tot și dintotdeauna, de când ne știm profesori, culegem, selectăm și căutăm să-i ,,îmbogățim'' pe copii cu arta cunoașterii și deopotrivă a învățării!
Ar fi o blasfemie, profesor de istorie fiind, să lași nemarcat un eveniment scris cu zbucium și-nflăcărare, între miile de pagini ale istoriei noastre seculare.
Suntem datori! Pentru tot ceea ce moștenim, cu titlu de izbândă, a faptelor mai-marilor înaintași!
În alte vremuri, cu freamăt și emoție, cu migală și multă știință, pregăteam ample concursuri cu zeci de participanți, cu hore înflăcărate ale Unirii, cu premii și bucurii împărtășite.  
Anul acesta, la 162 de la Unirea Principatelor Române, pentru că sărbătoarea a avut loc într-o zi de duminică, la inițiativa Consiliului Școlar al Elevilor al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu", evenimentul intitulat sugestiv și ilustrat cu ingeniozitate de reprezentanții elevilor, ,,Enigma Muzeelor" a cuprins două etape, desfășurate vineri, 22.01.2021, între orele 15.00 și 16.00 și luni, 25.01.2021, între orele 18.00 și 19.00, exclusiv în mediul online.
Etapa de vineri a reprezentat un exercițiu de cunoștințe istorice, perspicacitate și inteligență, creionat într-o călătorie istorică în spațiul nostru mioritic, sub titlul ,,Fii bun! Fii simplu!",cele zece întrebări stabilite în cadrul concursului, de către doamna prof. Elena Cristina Marian și subsemnata, fiind inspirate de mărturiile găzduite în minunatele edificii deschise azi publicului larg, în tururi virtuale, prin intermediul internetului.
O dată cu finalizarea testului și expedierea răspunsurilor, doamna profesoară Marian le-a transmis copiilor următorul mesaj: ,,Felicitări tuturor, pentru implicarea în această competiție! Ați dovedit încă o dată, dacă mai era necesar, că istoria e cea mai frumoasă poveste, pentru oameni inteligenți. Din momentul în care ni se va permite să organizăm din nou excursii, vom pleca  împreună spre Iași și București".
Numeroșii înscriși și participanți, precum și premiile acordate la sfârșitul celei de-a doua etape a marcării evenimentului, reprezintă dovada faptului că, on-line-ul nu a diminuat calitatea concursului, dar și că elevii au agreat aceste excursii virtuale în spațiul unor comori naționale, pe care poate în viața reală, n-ar ajunge să le admire. Mulțumim pe această cale, Muzeului Național de Istorie a României București, Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I" București, Muzeului Unirii Iași și Palatului Cuza de la Ruginoasa, pentru preocuparea de-a lăsa deschise publicului larg, tururile virtuale on-line, făcând posibilă astfel și desfășurarea concursului nostru.
,,Enigma Muzeelor" s-a încheiat în seara de luni, când amfitrionii, membrii C.Ș.E., Mihail Pop - președinte, Reștea Patricia - vicepreședinte, Daria Hasan - secretar, Maria Chiș și Ioana Chirilă - membri, au pregătit spre vizionare un agreabil și bine documentat material, alcătuit și urcat în spațiul virtual, de către Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu" Vrancea.
Concluziile evenimentului ne-au bucurat și animat, în egală măsură, elevi și profesori, onorând așa cum se cuvine, Unirea Principatelor Române!
Încununați de lauri, buni cunoscători de istorie și fini observatori ai detaliilor, au fost eminescienii:
Premiul I - Radu Mircea Pascovici, clasa a XI-a B
Premiul al II-lea - Ștefania Riana Crișan, clasa a IX-a D
Vanessa Futaki, clasa a XI-a E
Premiul al III-lea - Iulia Galea, clasa a XII-a C,
Patricia Iulia Iga, clasa a XI-a B,
Mihai-Iustin Lazăr, clasa a XI-a A,
Raisa-Karina Mureșan, clasa a XI-a A
Mențiuni: Ciprian-Mihai Costea, clasa a XII-a E
Alexandra-Maria Maghiar, clasa a XII-a D,
Adrian Ilie Moisa, clasa a XII-a D,
Emanuel-Dumitru Pașcalău, clasa a XI-a A,
Lavinia Carla Prodea, clasa a XII-a E.
Prof. Daniela Sopota
Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea
 
***
Bibliografie:
Tur virtual Muzeul Național de Istorie a României:
http://www.zona3d.ro/work/2018/MNIR/
Centenar_Semper_Uniti/Centenar_Semper_Uniti_Tur_Virtual2D/Centenar_Semper_Uniti_Tur_Virtual2D.html
Tur virtual Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I":
https://www.muzeulmilitar.ro/tur-virtual/expozitia-de-istorie-militara-generala/index.htm
Tur virtual Muzeul Unirii Iași:
https://www.youtube.com/watch?v=gmOu7XO0Ozo&feature=youtu.be
Vizită la Castelul de la Ruginoasa și istoria familiei Cuza

https://www.youtube.com/watch?v=iVVl_8nzBww

24 Ianuarie 1859 - O zi a împlinirii -https://www.youtube.com/watch?v=JYCu6e3tBhg&list=PLx3VA4RsUgpig3Ha9fE9kU2XYooqPIBBG&index=1&t=195s
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Concurs tematic istoric.
 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:54:10 Ora standard a Europei de Est