Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Să cresc mare și voinic!”

Campania a ajuns, vineri, în faza de evaluare

„Să cresc mare și voinic!”

Campania pentru promovarea normelor de igienă personală și a mediului înconjurător a ajuns, ieri (vineri, 20 martie 2009), în faza de evaluare... pe unitate.

 La Grădinița nr. 20 din Oradea, roadele proiectului (cele mai reușite desene) fuseseră expuse la vedere, pe peretele de la intrare, constituindu-se într-o provocare pentru toți părinții. În față, pe o măsuță, a fost amenajată o miniexpoziție cu principalele ustensile și produse folosite de oamenii în halat alb, tot în scop didactic, să fie cunoscute și să devină familiare, ca astfel să nu mai fie un cap de pod sau o piatră unghiulară pentru cei mici, un motiv de teamă și spaimă la vederea lor în cabinetul medical.
 La ora adevărului, în sala festivă a grădiniței, Corina Crăciunaș, coordonatorul de proiect, sub îndrumarea directorului unității, inst. Rodica Toda, și cu largul concurs al echipei de proiect (educatoarele institutoare Ioana Ilea și Ecaterina Bacter - de la grupa mare „A”, Smaranda Faina și Ioana Ilieș - de la grupa mare „B”, Mariana Pop și Aurica Dumitraș - de la grupa pregătitoare ”A”, precum și inst. Andrada Șulea – de la grupa pregătitoare „B”) au organizat totul ca la carte. Cei circa 110 copii erau aliniați „militărește”, pe plutoane, companii și divizii, astfel ca fiecare să vadă ce se întâmplă pe scenă. De la evaluare, nu putea lipsi tocmai asistenta medicală, dna Gyori Rozalia, care în întreaga campanie a fost omniprezentă.
 Într-o ordine firească a „gradelor militare”, cei mai galonați, preșcolarii din grupele pregătitoare au prezentat scenetele „Sfatul periuței de dinți” și „Visul lui Dănuț”, iar grupele mari au ieșit la interval cu versuri și ghicitori pe tema educației sanitare și protecția mediului înconjurător. Între scenete și la schimbarea gărzii au fost scoase la înaintare cântece cu jocuri de mișcare, ca un moment de înviorare, cu mișcarea corpului și a brațelor deasupra capului. Totul, în bună orânduială, cu zâmbetul pe buze, fără dezordine și gălăgie.
 Cine nu se îngrijește sănătatea nu-și păzește!
 Concluzia, pildele și învățămintele au fost gândite și exprimate în versuri și proverbe spre a fi reținute mai ușor. Pe perioada campaniei, în cele șase săptămâni, la nivelul grupului țintă, au avut loc acțiuni variate: întâlniri cu asistenta medicală, ieșiri în natură, în curtea grădiniței, cu scopul igienizării curții, amenajarea unor colțuri ale micilor sanitari pricepuți, atât în sala de grupă, cât și acasă, discuții despre plantele medicinale, rolul lor în păstrarea sănătății, prezentări în power point, concurs de desene și pregătirea scenetelor și a montajului pentru momentul evaluării.
 „Așa după cum s-a subliniat în această campanie, sănătatea nu înseamnă doar absența bolii sau infirmității, ne-a declarat coordonatorul de proiect, educatoarea Corina Crăciunaș. S-a dorit, astfel, să se tragă un semnal de alarmă, pentru că, încet, dar sigur, ne autodistrugem. Trebuie să fim atenți la tot ceea ce ne înconjoară, dar și mai atenți cu propria persoană. Atenție sporită în ceea ce privește alimentația: când, cât, ce și cum mâncăm. A învăța de la cea mai fragedă vârstă să fii îngrijit, să respecți regulile de igienă personală, să te obișnuiești cu un regim rațional de alimentație înseamnă a pune bazele trainice formării unui comportament igienic”, a concluzionat Corina Crăciunaș. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:01 Ora de vară a Europei de Est