Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Voluntarului Caritas, ediția a XV-a

Joi, 21 ianuarie

Ziua Voluntarului Caritas, ediția a XV-a

Platforma ZOOM a găzduit joi, 21 ianuarie 2021, Ziua Voluntarului Caritas. Cea de a XV-a ediție și primul eveniment din acest an s-a desfășurat sub motoul ,,Voluntariat în pandemie!"

Anul 2020 a fost un an plin de provocări pentru noi toți, un an plin de incertitudine și necunoscut. De această dată, am ales ca această zi specială pentru noi toți să fie sărbătorită altfel, având în vedere măsurile impuse de autorități.
Am decis că este mai potrivit pentru fiecare dintre noi să rămânem acasă, iar acestei zile să îi acordăm aceeași importanță deosebită, dar într-un mod diferit. Așa că, dacă până anul acesta erau pregătite tort, pizza și alte bunătăți de colegele noastre de la Centrul rezidențial „Casa Frențiu" și Centrul social „Maria Rosa", anul acesta rămâne să servim împreună ceaiul de la ora 17.00.
Ne-am bucurat să vedem, în 2020, cât mai mulți oameni implicați, dornici de a ajuta și de a contribui la binele societății. De la începutul pandemiei de Covid-19, în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea, s-au înscris 19 voluntari noi, care ne-au arătat că se pot realiza lucruri mărețe, important e să îți dorești cu adevărat!
Încă de la începutul pandemiei, voluntarii au ajutat la livrarea mâncării beneficiarilor Cantinei sociale. Treptat, au fost sistate majoritatea activităților în care am activat cu voluntarii, trebuind să respectăm măsurile impuse de autorități.
În anul 2020, 70 de voluntari au ales să sprijine comunitatea în care trăiesc, realizând 1.240 de ore de voluntariat.
Au luat cuvântul: Pr. Olimpiu Todorean - președintele asociației, Arina Moș - viceprimar și PSS Virgil Bercea - Episcop de Oradea.
,,Cu ocazia zilei mondiale a voluntariatului și a zilei voluntariatului Caritas, aș vrea să împărtășesc cu voi unele gânduri, unele reflecții, asupra vieții noastre și a activității cotidiene. Poate că niciodată nu am încercat mai multă emoție decât anul acesta, și un mare orgoliu, că sunt la Caritas și că voi sunteți voluntari la asociația noastră. Chiar dacă la început ați rămas departe de activitățile voastre desfășurate la Caritas, distanțați fiind de persoanele pe care le-ați ajutat: de copiii de la Spitalul ,,Gavril Curteanu", de bunicii de la ,,Casa Frențiu", de oamenii sărmani de la Cantina socială, iar în prima lună de lockdown, chiar și de prieteni sau, în anumite cazuri, de familia extinsă, ați fost mereu prezenți în gândurile noastre și, atunci când s-a putut, în acțiunile noastre. Ați răspuns cu gentilețe atunci când ați fost solicitați, ați trimis materiale filmate, bunicilor din ,,Casa Frențiu", ați bătut la porțile familiilor pentru a le duce alimente, dar nu doar alimente de bază ci și zâmbetul vostru și speranța că se va trece și peste această încercare; apoi ați revenit, atât cât s-a putut, la Cantina socială și ați distribuit prânzul celor sărmani și ați fost prezenți la colecta de Crăciun în cele două supermarketuri din oraș. Este foarte important pentru societate că voluntariatul nu s-a oprit niciodată în 2020, ci a căutat să se reinventeze, să găsească noi metode de a fi aproape și a permis ca oamenii să fie în relații de mai bună vecinătate și ar trebui să vă fie recunoscut rolul pe care voi, voluntarii l-ați avut, și îl aveți în comunitatea noastră. Gestul pe care îl facem în seara aceasta, în condiții mai aparte, vine tocmai pentru a mărturisi și a arăta că faptele voastre, care de cele mai multe ori se fac fără a fi văzute, merită să fie arătate orașului în care trăim și comunității unde ne desfășurăm activitatea. De aceea, cu ocazia a celei de a 35-a zile mondiale a voluntariatului și a celei de a XV-a ediții a Zilei Voluntarului Caritas, vreau să vă mulțumesc pentru că vă dedicați, din timpul vostru liber comunității orădene. Și încredințez Domnului toată munca voluntarilor Caritas, pentru ca acestora să nu le lipsească niciodată entuziasmul, smerenia, simplitatea și bucuria de a împărtăși, parte din timpul lor, cu cei care au nevoie. Pentru că sunteți exemple celorlalți, mărturisind un stil de caritate și sobrietate, vă mulțumesc" (Pr. Olimpiu Todorean, președinte Asociația Caritas Eparhial Oradea).
,,Mulțumesc pentru invitația la această întâlnire, o întâlnire atipică, așa cum a fost tot anul 2020, și vreau să felicit voluntarii Caritas și nu doar pentru că sunt doar voluntarii Caritas Eparhial Oradea, ci și pentru că sunt voluntarii noștri, ai comunității, cu care Oradea se mândrește. Este de apreciat faptul că acești oameni au fost voluntari și în pandemie. Cu energia și abilitățile și plus valoarea muncii lor, ei au adus și mult curaj și celor cu care au intrat în legătură. Vreau să-i felicit pe voluntarii noștri și să le spun ,,La mulți ani!", să spun ,,La mulți ani, Caritas Eparhial Oradea!", și să felicit această organizație serioasă care a fost și va rămâne sprijin pentru tot ce înseamnă zona vulnerabilă din Oradea. Mii de mulțumiri pentru munca depusă, pentru timpul, pentru energia, pentru abilitățile, pentru curajul de care ați dat dovadă în acest an și mă bucur că au fost oameni care au fost aproape de comunitate și au sprijinit acolo unde a fost nevoie. Primăria Oradea susține activitățile de voluntariat și sper să reușim să ne vedem într-un cadru festiv, ca împreună să ne putem bucura unii de alții" (Arina Moș, viceprimar).
,,Lăudat să fie Isus! Mă bucur foarte mult să fiu în seara asta cu voi. Este un moment cu totul deosebit, este pentru prima dată când celebrăm Ziua Voluntarului Caritas Eparhial Oradea, on-line. Dar dacă ne aducem aminte, în 27 martie anul trecut, Sfântul Părinte Papa Francisc apărea pe esplanada Pieței San Pietro din Roma, într-o după amiază târzie, cu ploaie, și a încercat să salute lumea în aceste condiții. Atunci dânsul a spus: ,,Suntem cu toții în aceeași barcă și nu ne putem salva de unii singuri, ci cu toții împreună". Dumneavoastră, cei care sunteți voluntari, dați dovadă că aceste cuvinte le puneți în practică și că ați înțeles că suntem cu toții în aceeași barcă, mult înainte de a fi spus Papa. Iar ceea ce faceți este același lucru cu cuvintele ,,că nu ne vom salva de unii singuri", ci cu toții împreună, în numele Domnului. Eu doresc să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru că este foarte important. Este foarte important să nu renunțați pentru nici un moment, nu este foarte ușor, dar nu este imposibil. Acum trecem printr-o perioadă foarte delicată când nu știm exact cum evoluează lucrurile. A apărut vaccinul, foarte bine, iar dumneavoastră, voluntarii, ar fi bine să îi încurajați pe cei care sunt în vârstă, pe cei cu care luați contact și să îi ajutați, în același timp, să ajungă și ei să se vaccineze. Mulțumesc părintelui Olimpiu, dar vreau să vă mulțumesc dumneavoastră care sunteți voluntari pentru că ați înțeles această chemare: că suntem cu toții împreună în aceeași barcă. Bunul Dumnezeu să vă ajute și Maica Sfântă să vă ocrotească. Și mulțumesc doamnei vice primar pentru că a fost constant alături de Caritas-ul nostru și nu numai de Caritas, ci și de toate asociațiile care fac voluntariat. Este foarte important să fim împreună, mereu și întotdeauna. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu, iar vouă să vă dea putere să mergeți înainte!" (PSS Virgil Bercea, episcop de Oradea).
Mărturii ale voluntarilor prezenți
,,Eu mă bucur mult că fac parte din echipa de voluntari Caritas, pentru mine Caritas nu înseamnă doar voluntariat, ci înseamnă o mare familie și sper să fiu mai implicată decât am fost în anul 2020. Activitățile la Caritas sunt diverse și de la ore diferite și de aceea nu am putut participa atât de mult cum mi-am dorit și m-am limitat la programul meu. Voiam să vă mulțumesc că faceți din Caritas un loc primitor, un loc plin de iubire, în care am putut lega prietenii" (Cristina Danciu, voluntar).
,,Mulțumesc și mă bucur foarte mult pentru aprecierea de care sunt onorată. Azi este o zi pe care o sărbătoresc și îmi dă încrederea că voi mai fi în ,,Casa Frențiu" să ofer activități cu multă dăruire celor care locuiesc și lucrează acolo. Mulțumesc, din suflet!" (Miorița Săteanu, voluntar).
 ,,Îmi doresc să fiu o persoană de ajutor și m-am implicat în activitățile Asociației Caritas încă de la început" (Andrei Horgoș, voluntar).
,,Mă bucur extrem de mult că am reușit să ajut persoane și mai ales în această perioadă dificilă pentru noi toți. Totuși, sperăm că anul 2021 va fi unul mai bun și cu cât mai multe activități și oportunități să ajutăm cât mai multe persoane" (Keren Barbu, voluntar).
,,Vreau să vă mulțumesc pentru premiu, chiar nu mă așteptam! Am încercat cât de mult posibil să mă implic în activități, însă programul aglomerat nu prea mi-a permis, dar de fiecare dată când am avut timp am făcut tot posibilul să ajung. O parte din timpul de voluntariat l-am petrecut la Cantina socială și pot să spun că mi-a plăcut foarte mult și nu mă gândeam vreodată că o simplă activitate de voluntariat poate să devină o activitate plăcută pentru orice individ. Mi-am dorit să îndrum cât mai mulți tineri să facă voluntariat, unii nu realizează ceea ce pierd și chiar mă bucur că am ales să vin la Caritas. Mă bucur și sunt recunoscătoare pentru tot ce am putut să fac și mi-aș fi dorit să mă implic și mai mult. Știu că o să mai existe șanse și cu proxima ocazie mă voi implica în orice activitate pe care o veți propune în viitorul apropiat. Vă mulțumesc și felicitări tuturor voluntarilor!" (Cristina Ivancov, voluntar).
 Premiul CANTINA SOCIALĂ
Anul 2020 a fost un an plin de schimbări și provocări noi care au adus modificări și în rândul serviciilor Cantinei sociale. În luna martie a anului trecut, voluntarii au ajutat la livrarea mâncării beneficiarilor, acolo unde se află fiecare, urmând, în perioada stării de alertă, să ajute la distribuirea caserolelor la Cantina socială.
Premiul Cantina Socială s-a acordat voluntarei Paula Szvitec.
Premiul CASA FRENȚIU
Prin intermediul programului „Adoptă un bunic sau o bunică", 22 de voluntari ,,nepoți adoptivi" au petrecut timp de calitate până în luna martie cu rezidenții, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtășit experiențe și povești de viață. Din luna aprilie, socializarea cu rezidenții a trecut în mediul online, colindul și urările de Sărbători fiind transmise acum prin filmulețe, care au bucurat sufletele seniorilor noștri. Voluntarii au acumulat în acest sens 185 de ore de voluntariat.
Premiul s-a acordat voluntarei Cristina Ivancov.
Premiul COLECTA DE CRĂCIUN
La tradiționala Colectă de Crăciun, în anul 2020 s-au implicat 18 de voluntari care au desfășurat 118 ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani în valoare de aproape 8.000 de lei, pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociației să poată primi masa caldă și pe parcursul anului 2021.
Premiul s-a acordat voluntarei Barbu Keren.
Premiul ADMINISTRATIV
Pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, a fost necesar ca, anul acesta, Campania 3,5% și Cutia de Crăciun să fie mutate exclusiv în mediul online. Drept urmare ne-am reorganizat, iar premiul pentru Administrativ ne-am gândit să îl acordăm pentru implicarea și ajutorul în activitățile care au vizat magazinul și depozitul de haine.
Premiul s-a acordat voluntarei Cristina Danciu.
Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR
Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea în care trăiește.
Premiul s-a acordat voluntarului Nicolae Vinter.
Premiul pentru DISPONIBILITATE
Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când ești anunțat cu o oră înainte și faci tot posibilul să fii prezent.
Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.
Premiul de SOLIDARITATE PENTRU CEI NEVOIAȘI
Acest premiu îl oferim pentru cei care ne susțin, ne încurajează și ne ajută, în a dărui și noi mai departe celor nevoiași. Ei sunt cei care, la fiecare două săptămâni, ne oferă pizza sau paste pentru beneficiarii Cantinei sociale. Le mulțumim pentru bunăvoința și efortul depus!
Premiul s-a acordat personalului de la Pizzeria Black Wolf.
Premiul special pentru implicare și organizarea evenimentelor la Centrul rezidențial ,,Casa Frențiu"
Încă de la deschiderea Centrului, un om dedicat în arta voluntariatului, s-a implicat, s-a dăruit și ne-a fost alături contribuind la o bunăstare a bunicilor noștri. Mereu plină de viață, cu zâmbetul pe buze, a reușit să transmită această stare seniorilor noștri prin evenimentele pe care le-a organizat.
Premiul s-a acordat voluntarei Miorița Săteanu.
Premiul special VOLUNTARIAT ÎN PANDEMIE
În momente dificile, a ales să rămână alături de cei vulnerabili, de cei singuri, de cei în vârstă, de cei ai nimănui și mai ales, alături de noi, pentru ca împreună să DĂRUIM! Unul dintre voluntarii activi ai asociației noastre s-a implicat, a sprijinit și a dăruit, alături de noi în perioada stării de urgență, hrana beneficiarilor Cantinei sociale. A participat zilnic la distribuirea mâncării, acolo unde fiecare beneficiar își desfășoară existența, acumulând în acest sens 115 ore de voluntariat.
Premiul s-a acordat voluntarului Nicolae Vinter.
Premiul VOLUNTARUL ANULUI
,,Voluntarul anului" este premiul oferit pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Chiar dacă s-a înscris ca și voluntar în anul 2020 în cadrul Asociației noastre, a fost cea care a participat zilnic la activitățile care s-au putut desfășura anul acesta. A răspuns mereu pozitiv cererii noastre.
Premiul s-a acordat voluntarei Teodora Tonț.
Mulțumim tuturor voluntarilor pentru că, datorită vouă, asociația își poate continua activitățile sociale.
Mulțumiri dumneavoastră, celor prezenți la acest eveniment, felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie.
Vă îndemnăm să rămâneți alături de noi, în continuare, ca împreună să construim o lume mai bună!
Tortul care s-a pregătit pentru această seară a fost împărțit beneficiarilor Cantinei sociale și Centrului Rezidențial „Casa Frențiu".
Patricia Pele
coordonator voluntari
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Voluntarului Caritas, ediția a XV-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:06 Ora standard a Europei de Est