Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spre Anul Urmuz, de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, numărul pe februarie

Spre Anul Urmuz, de Gheorghe Păun

,,Fac două mărturisiri, altfel cititorul se va mira de ce mă grăbesc să scriu despre Urmuz în februarie, când puteam să mai aștept puțin, pentru a ajunge în martie, Luna Urmuz, căci pe 17 ale lunii lui Mărțișor s-a născut incomparabilul scriitor, mai ales că acum două luni, în noiembrie, tot despre Urmuz (urmuzism și urmuzologie) vorbeam.

Am două explicații. Prima, recunosc, ține de admirația, ajunsă probabil fixație-manie, pe care o am pentru genialul grefier, nu mă feresc deloc de cuvântul maximal, citiți cărțile recente ale lui Lucian Costache, piteștean, ale Anei Olos/Anagaia, din Baia Mare, citiți cărțile mai puțin recente ale lui Nicolae Balotă, Constantin Cubleșan, Ion Pop (cel care a îngrijit o primă ediție critică Urmuz, Schițe și nuvele aproape... futuriste, apărută în 2017 la Editura Tracus Arte, București, din care voi cita în cele ce urmează). L-am mai comparat cu Ion Barbu și cu Brâncuși: semnificație nu expresie, zborul nu aripa, cântecul cocoșului nu...
Al doilea motiv pentru care „fug înspre Urmuz" este pur circumstanțial..."
Am citat din editorialul domnului redactor-șef Gheorghe Păun.
Ce mai puteți citi la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro,
Horia Bădescu: Schimbarea la faţă a Europei, Dan Anghelescu: Despre muzică în pandem(on)ie, Theodor Damian: Pandemie şi credinţă, Acad. Emil Burzo: Transilvania de Nord, 1940­-1944, Marian Nencescu: Seniori ai culturii, Miron Scorobete, Ioan Dziţac: Centenarul Zadeh, Elis Râpeanu: Umanistul Valeriu Papahagi, Ana Olos: Adnotări pe marginea noii ediţii Urmuz, Aureliu Goci: Urmuz şi clasicizarea avangardei..., dar și multe alte subiecte.
Surpriza numărului, pentru noi, o constituie articolul domnului prorector, prof. univ. dr. habil. Ioan Dzițac de la Universitatea Agora, intitulat ,,Centenarul  Zadeh", din care cităm: ,,Creatorul logicii fuzzy: Lotfi A. Zadeh (1921­2017). În anul 1965, Lotfi A. Zadeh a publicat în revista Information and Control articolul Fuzzy sets, articol care azi atinge peste 116.000 de citări. Suma totală a citărilor, pentru toate lucrărilor sale, depăşeşte 251.000. Pe baza noţiunii de mulţime fuzzy (vagă) a apărut logica fuzzy şi conceptul de soft computing, cu implicaţii extrem de importante în inteligenţa artificială. În 2017 am publicat, în International Journal of Computers, Communications & Control (IJCCC), o lucrare de 42 de pagini despre viaţa şi opera lui Lotfi A. Zadeh [1], din care voi folosi anumite informaţii în acest material...".
V-am spicuit câte ceva spre a vă îndemna la lectură.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Spre Anul Urmuz, de Gheorghe Păun.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:09 Ora de vară a Europei de Est