Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Continuă externalizarea serviciilor sociale ale D.G.A.S.P.C.

Se dorește ca două treimi din activitatea pe care o derulează direcția să fie desfășurată în regim externalizat

Continuă externalizarea serviciilor sociale ale D.G.A.S.P.C.

Marți, 19 ianuarie 2021, Consiliul Județean Bihor, în ședință extraordinară, a adoptat cu unanimitate de voturi procedura de continuare a externalizării serviciilor sociale pentru contractele de furnizare a serviciilor sociale.

În prezent, 20% din activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (D.G.A.S.P.C.) este externalizată, în parteneriat cu asociații și fundații, iar 80% este realizată de aparatul propriu al D.G.A.S.P.C.
După cum a explicat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă care a precedat ședința Consiliului, în 2011, C.J. Bihor a început o procedură prin care anumite centre, care erau până la acel moment gestionate exclusiv de D.G.A.S.P.C., au fost externalizate.
Astfel, 14 centre din cele 58 au trecut prin această etapă în urma unei licitații publice. Aceste centre au început să fie, prin urmare, administrate de Organizații Non-Guvernamentale (O.N.G.-uri). Unul dintre cele 14 contracte a expirat la începutul acestui an, iar celelalte urmează să expire în lunile următoare, până în toamna acestui an.
Prin hotărârea de ieri, Consiliul Județean Bihor a decis să continue externalizarea serviciile sociale pentru cele 14 centre, iar în acest sens, în luna februarie (a.c.) se vor organiza licitații pentru desemnarea administratorilor.
În plus, D.G.A.S.P.C. a fost mandatată de către Consiliul Județean Bihor să prezinte în 60 de zile o strategie pentru ca și alte centre să fie externalizate.
„Obiectivul pe care îl avem este ca două treimi din activitatea pe care astăzi o derulează direcția să fie desfășurată în regim externalizat și abia o treime să rămână în curtea direcției: centre de urgență, anumite activități care nu vor fi preluate în urma licitațiilor sau pur și simplu vor rămâne în activitatea D.G.A.S.P.C." a declarat Ilie Bolojan.
Totodată, președintele C.J. Bihor a precizat că sunt mai multe motive importante pentru care se dorește externalizarea majorității centrelor: „Un obiectiv important este de a reduce costurile legate de funcționarea acestor centre unde sunt îngrijiți copiii și adulții cu dizabilități, beneficiarii noștri. Am fost în situația în care, în ultimii ani, costurile pe care le achita D.G.A.S.P.C.-ul erau de două-trei ori mai mari decât costul standard minim. Acest cost standard minim era plătit și asociațiilor centrelor externalizate. Acestea s-au descurcat cu acești bani. Credem că în afară de costul standard, partenerii: asociațiile, fundațiile, CARITAS, ș.a.m.d., pot aduce o contribuție suplimentar nu doar din punct de vedere financiar. Al doilea motiv important e legat de empatia, preocuparea, pe care aceste organizații o au mai mare, cred eu, decât o are D.G.A.S.P.C.-ul. Deci al doilea motiv important este să creștem calitatea serviciului social. Un alt motiv se referă la construirea unei rețele de servicii sociale stabilă, unde beneficiarul este în centrul atenției".
Tot ieri, Ilie Bolojan a avut o primă consultare cu oameni care au performat în acest domeniu (centre externalizate). În următoarele săptămâni va fi creată o strategie, care va fi pusă în consultare publică, urmând ca până la finalul lunii martie să fie adoptată.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:37 Ora de vară a Europei de Est