Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

O premieră și un regal, sub bagheta maestrului George Emil Crăsnaru

Miercuri, la sala Filarmonicii de Stat din Oradea,

O premieră și un regal, sub bagheta maestrului George Emil Crăsnaru

Miercuri seara (18 martie 2009), în sala "Enescu-Bartok" a Filarmonicii de Stat din Oradea, iubitorii muzicii clasice au avut parte de un concert de excepție și de o surpriză la fel de plăcută, cunoscându-l pe bas-baritonul George Emil Crăsnaru, profesor de canto la Facultatea de Muzică "Robert Schumann" din Dusseldorf – Germania.

 Curs de master class - o premieră
 Facultatea de Muzică a Universității din Oradea (decan – prof. univ. dr. Agneta Marcu) și Asociația Culturală "Opera per Sempre" (președinte, Horia Ballint) au organizat, în premieră, în Oradea, în perioada 10-18 martie, un curs de master class ținut de bas-baritonului George Emil Crăsnaru, profesor de canto la Facultatea de Muzică din Dusseldorf (Germania). La finalul cursului, maestrul și-a scos masteranzii pe scenă, cu un program de opere de Mozart, Puccini, Bizet, Verdi, Mascagni, Donizetti …și Gounod, arii cunoscute în care fiecare și-a etalat valoarea, căutând să impresioneze și să cucerească auditoriul și mai cu seamă pe maestrul Crăsnaru, care trăia momentul la intensitate maximă, gesticulând mai în ascuns. Din când în când, fața i se lumina asemeni unui dirijor încântat de instrumentiștii care răspund exact la îndemnurile baghetei sale.
 "În opt zile, nu se poate forma un cântăreț, dar sper că am reușit să înnod ceva și să le inoculez virusul care să-i stimuleze să iubească muzica. Am întâlnit elemente foarte bune, tineri și foarte tineri, cel mai "bătrân" are 31 de ani, precum și doi profesori valoroși (Florina și Florin Mariș Hinsu – n.n.). Mi-aș dori să aveți aici la Oradea un teatru liric pentru că aveți forțe. Eu vă strâng pumnii. Vreau să mulțumesc decanatului și să-l asigur că voi fi mereu alături de acești tineri", ne-a declarat maestrul George Emil Crăsnaru.
 De la Flautul fermecat la Rigoletto-Quartetto
 Preț de mai bine de două ore, i-am ascultat pe Luiza Fatyol (în aria Paminei din opera Flautul fermecat, precum și în aria Adinei – Dell crudele Isotta din L elisir d more), Corina Știru (în aria Dalilei din opera Samson și Dalila), Diana Diță (în aria O moi babbino caro din opera Gianni Schicchi), Alexandra Petric (în aria Carmen L amour est une oiseau rebelle din opera Carmen, și în aria Carmen - Seguidilla), asist. univ. Florin Mariș Hinsu (în aria contelui Almaviva din opera Le nozze di Figaro, precum și în aria lui Valentin – Avant de quitter ces lieux din opera Faust), lect. univ. dr. Florina Hinsu Mariș (în aria Santuzzei, Voi lo sapete din opera Cavalleria Rusticana, precum și în aria Floriei Tosca – Vissi d arte din opera Tosca) și Cesar Sanchez (în aria lui Cavaradosi - Recondita armonia din opera Tosca, precum și în aria lui Cavaradosi – E lucevan le stelle din opera Tosca); i-au admirat apoi pe Luiza și Cesar, pe Luiza și Florin, în duet, iar în final, ne-au bucurat nespus Luiza, Alexandra, Cesar și Florin, cu Verdi - Rigoletto-Quartetto, acompaniați la pian de asist. univ. Antoanela Elena Isaiu.
 Au urmat felicitările, florile și mulțumirile din partea organizatorilor. Doamna decan, prof. univ. dr. Agneta Marcu, a mulțumit maestrului și masteranzilor pentru regalul oferit, asigurându-i că acest curs master class va deveni un eveniment anual și tradițional, maestrul a înmânat diplome cursanților și a promis să revină și să fie mereu alături de acești tineri, iar președintele asociației (Horia Ballint) a împărțit buchete și coșuri cu flori, inclusiv doamnei decan și doamnei Crăsnaru. Momentul festiv a continuat în culise, unde organizatorii, sprijiniți de o altă artistă, Anca Banda, directorul Casei de Cultură "Ioan Ciordaș" din Beiuș și două Florine beiușence, i-au așteptat pe artiști cu un pahar de șampanie și cu bucate tradiționale.
 Bas-baritonul George Emil Crăsnaru
 Nu ar fi drept să încheiem acest reportaj fără să nu vă oferim câteva informații în plus despre personajul central, protagonistul și „vinovatul” fără vină al acestui eveniment, bas-baritonul George Emil Crăsnaru.  
 Considerăm ca potrivită și exactă prezentarea pe care i-a făcut-o profesorului de canto George Emil Crăsnaru Horia Ballint, președintele  Asociației Culturale "Opera per Sempre".
 “Conform Dicționarului explicativ al limbii române, termenul maestru este definit ca fiind o persoană renumită prin pricepere, experiență și talent, înzestrată cu bogate cunoștințe într-un domeniu de activitate, reprezentant ilustru al unei profesiuni intelectuale. Îmi permit să adaug acestei definiții, ușor aride, alte câteva elemente, precum: profesionalism, pasiune, respect pentru cei din jur, modestie, omenie, un desăvârșit gust artistic, toate aceste elemente conturând imaginea marelui maestru al scenelor lirice și pedagogiei muzicale care este George Emil Crăsnaru.
 Despre artistul liric George Emil Crăsnaru, cuvintele de laudacio sunt insuficiente, bas-baritonul de o forță copleșitoare este posesorul unei voci excepționale, cu un ambitus imens, muzicalitate, inteligență, respectul partiturii, abilități scenice excepționale. Sunt doar câteva dintre calitățile sale care l-au impus pe marile scene lirice ale lumii. A realizat peste 120 de roluri, paleta interpretativă întinzându-se de la repertoriul pre-clasic până la cel contemporan. Maestrul George Emil Crăsnaru este primul bas român care a cântat pe prima scenă a lumii, la  grandiosul teatru "Scala" din Milano, unde a cântat în opera "Don Carlos" de Verdi, interpretând rolurile Marele Închizitor și Călugărul, sub bagheta lui Fraco Zeffirelli. Tot la "Scala" l-a interpretat pe Doctor Faust din "Îngerul de foc", de Prokofiev. A concertat la: Londra, Amsterdam, Lisabona, Praga,  Montreal, Toronto, în Bulgaria, Rusia, Polonia, Ungaria, Suedia, Austria, Franța, Italia, Portugalia, Spania, Finlanda, China, Argentina, Peru, Chile, Ecuador, Coreea, Venezuela și Japonia…
 Din 1994, maestrul Crăsnaru a primit titlul de profesor și predă canto la Facultatea de Muzică "Robert Schumann" din Dusseldorf", a mai spus Horia Ballint.
(Radu NEMEȘ & Ovidiu DAN)
P.S. Pentru maui multe poze, accesați Galeria foto: O premieră și un regal, sub bagheta maestrului George Emil Crăsnaru. 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:58:34 Ora standard a Europei de Est