Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

URMUZ sau Despre paradox

Lucian Costache

URMUZ sau Despre paradox

Sub Zodia Fecioarei (numele editurii), la Biblioteca Revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș", au apărut, în 2020, cele două volume ,,URMUZ sau Despre paradox", ale lui Lucian Costache.

Momentul este apreciat de acad. Gheorghe Păun drept ,,al doilea moment de referință în istoria receptării și valorificării lui Urmuz în literatura noastră (primul fiind cel din 1970, când a apărut cartea criticului Nicolae Balotă).
,,Paradoxul scriitorului, al oricărui mare scriitor, spunea Mircea Eliade, constă în necesitatea de a fi în Timp și împotriva Timpului. Scriitorul adevărat nu poate fi absent din momentul său istoric, iar, pe de altă parte, el nu poate fi permanent prezent în acest moment".
După un motto cu trei nume de referință: Mihai Eminescu, acad. Solomon Marcus și Mircea Eliade, ajungem la vorbele de duh ale academicianului Gheorghe Păun, Urmuz, urmuzism, urmuzologie.
Să precizăm dintru început: Urmuz este supranumele (pseudonimul literar) dat de Tudor Arghezi, nașul său literar, lui Ionescu Dimitrie sau Dimitrie Dim. Ionescu-Buzeu (sau Buzău) - precizarea noastră, potrivit Wikipedia.
,,Dacă ,,urmuz" înseamnă sau nu ceva, atunci când e scris cu inițială mică, chiar nu ne interesează aici. De interes este că, scris cu majusculă, este numele celui ,,mai important dintre scriitorii noștri minori"...
Urmuz e, pur și simplu, unul dintre cei mai importanți scriitori români, ,,unul dintre premergătorii revoltei literare universale, unul din profeții dislocării formelor sociale, ale gândirii și ale limbajului din lumea asta". A spus-o Eugen Ionescu (patriotismul local mă îndeamnă să amintesc că acesta a fost profesor de limba franceză la Curtea de Argeș, doi ani, înainte de a pleca în Franța), revendicându-și-l ca înaintaș.
A publicat numai câteva zeci de pagini, dar paginile scrise despre el, puse împreună, pot alcătui un număr de volume tot de ordinul zecilor. Maximum de conținut în maximum de expresie (formulare cu ,,atingere" matematică, a lui Dan Barbilian/ Ion Barbu, referindu-se la Gauss). Nu știu pe altcineva căruia fraza să i se potrivească mai bine. În jargonul paragrafului - Urmuz e un punct de singularitate în literatura română.
Un clasic în formă, în atitudinea scriitoricească, în respectul față de text și față de cititor, un reformator-revoltat-dezamăgit-înnoitor, ,,dinamitând" (preiau termenul, e sugestiv, dar oximoronic când e asociat cu trist-timidul grefier...) modul de a se scrie literatură. O cultură imensă, de la mitologie la muzică, de la izoterism la literatură, de la religii la filosofie, o sensibilitate exacerbată combinată cu un simț ludic salvator (până la un punct), o putere de sugestie-esențializare amețitoare"...
,,Urmuz este cu adevărat un mare scriitor, adaugă acad. Gheorghe Păun! Unul care ,,ține pe umeri" moduri de a fi (superficialul ,,urmuzism", care, în vecinătatea absurdului, parcă a cuprins întreaga planetă...) și domenii de studiu: urmuzologie, termen introdus, din câte știu, de Ana Olos; un nume de știință, prin urmare".
,,Urmuz cel născut la Curtea de Argeș și rebotezat de Tudor Arghezi e viu. Urmuz trăiește!...", ne asigură autorul celor două volume - Lucian Costache.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:50 Ora de vară a Europei de Est