Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Culturii Naționale – ,,Iosif Vulcan 180”

Proiect finanțat de Ministerul Culturii

Ziua Culturii Naționale – ,,Iosif Vulcan 180”

Asociația Culturală Teatrul de Copii Oradea și Teatrul ,,Regina Maria" Oradea, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, prin Muzeul Memorial „Iosif Vulcan" și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", prin departamentul Revista de Cultură „Familia", anunță demararea proiectului „Iosif Vulcan 180" dedicat Zilei Culturii Naționale.

Proiectul „Iosif Vulcan180" va fi desfășurat în perioada 15-20 ianuarie 2021 și își propune să familiarizeze publicul interesat cu activitatea și biografia celui mai important animator cultural post pașoptist din Transilvania, Iosif Vulcan, accentuând pionieratul în promovarea limbii și culturii române în Transilvania aflată sub auspiciile Imperiului Austro-Ungar.
Scopul proiectului este realizarea unui dialog intercultural incluziv, prin intermediul căruia este vizat atât segmentul de public exclusivist, format din profesioniști și studenți din mediul academic, cât și publicul emergent, format din adolescenți sau publicul mainstream, cel din urmă fiind exact segmentul de public pe care Iosif Vulcan și-a coagulat demersurile.
Evenimentul de deschidere al proiectului, un simpozion cu tema „Iosif Vulcan: Promovarea limbii și culturii române în Transilvania, prin literatură și teatru", va avea loc vineri, 15 ianuarie ora 17.00, la sediul Muzeului Memorial ,,Iosif Vulcan" și îl are ca invitat pe istoricul literar Mircea Popa. Alături de el vor fi prezenți criticul de teatru Elisabeta Pop, poetul Ioan Moldovan, redactor al Revistei ,,Familia", prof. univ. dr. Aurel Chiriac, manager al Muzeului Țării Crișurilor sau scriitorul Ioan F. Pop. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook dedicată proiectului „Ziua Culturii Naționale - Iosif Vulcan 180".
Evenimentul central al proiectului este proiecția în aer liber a unui scurtmetraj dedicat lui Iosif Vulcan, în trei locuri cu vad din Oradea, trei zile consecutiv. Filmul a fost realizat în muzeul memorial, fost sediu al Revistei ,,Familia" și domiciliu al scriitorului, și cuprinde inserții realizate de scriitorul Ioan F. Pop - muzeograf, și scriitorul Mircea Pricăjan - redactor-șef al revistei. Scurtmetrajul prezintă atât exponate valoroase, de la documente olografe trimise revistei de importanți scriitori români, la numărul Revistei ,,Familia" care cuprinde debutul lui Mihai Eminescu, cât și reconstituiri filmate cu actori ai Teatrului ,,Regina Maria", trupa Iosif Vulcan: Emil Sauciuc, Anca Sigmirean, David Constantinescu, Ciprian Ciuciu, Eugen Neag, George Dometi, Anda Tămășanu, Angela Tanko, Alina Vicoveanu, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei, Alexandru Rusu, Petre Ghimbășan.
Filmul va fi proiectat pe ecrane de 4x3 m, în Piața Unirii și parcările centrelor comerciale Era Park și Prima Shops, în datele de 16, 17 și 18 ianuarie, în intervalul orar 18.00-19.00.
Marți, 19 ianuarie, de la ora 11.00, se va organiza un dialog live, online, între scriitorul Mircea Pricăjan, redactor-șef al Revistei ,,Familia" și elevi ai colegiilor naționale „Mihai Eminescu" și „Iosif Vulcan" din Oradea, cu tema „Iosif Vulcan și Mihai Eminescu, de la literatura angajată la nașterea literaturii române".
Proiectul se va încheia miercuri, 20 ianuarie, cu un alt dialog live, care va fi transmis on-line, începând cu ora 19.00, între teatrologul Claudiu Groza și dramaturgul Matei Vișniec. Discuția va avea ca subiect rolul social al dramaturgului, plecând de la similitudinile dintre dramaturgia de emancipare națională a românilor din Ardeal scrisă de Iosif Vulcan și parabola antitotalitară din piesele lui Matei Vișniec.
Toate evenimentele vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook Ziua Culturii Naționale - Iosif Vulcan 180 și pot fi urmărite și pe paginile partenerilor de proiect.
„Iosif Vulcan 180" este un proiect sprijinit financiar de Ministerul Culturii.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:38:59 Ora standard a Europei de Est