Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Culturii Naționale – ,,Iosif Vulcan 180”

Proiect finanțat de Ministerul Culturii

Ziua Culturii Naționale – ,,Iosif Vulcan 180”

Asociația Culturală Teatrul de Copii Oradea și Teatrul ,,Regina Maria" Oradea, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, prin Muzeul Memorial „Iosif Vulcan" și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", prin departamentul Revista de Cultură „Familia", anunță demararea proiectului „Iosif Vulcan 180" dedicat Zilei Culturii Naționale.

Proiectul „Iosif Vulcan180" va fi desfășurat în perioada 15-20 ianuarie 2021 și își propune să familiarizeze publicul interesat cu activitatea și biografia celui mai important animator cultural post pașoptist din Transilvania, Iosif Vulcan, accentuând pionieratul în promovarea limbii și culturii române în Transilvania aflată sub auspiciile Imperiului Austro-Ungar.
Scopul proiectului este realizarea unui dialog intercultural incluziv, prin intermediul căruia este vizat atât segmentul de public exclusivist, format din profesioniști și studenți din mediul academic, cât și publicul emergent, format din adolescenți sau publicul mainstream, cel din urmă fiind exact segmentul de public pe care Iosif Vulcan și-a coagulat demersurile.
Evenimentul de deschidere al proiectului, un simpozion cu tema „Iosif Vulcan: Promovarea limbii și culturii române în Transilvania, prin literatură și teatru", va avea loc vineri, 15 ianuarie ora 17.00, la sediul Muzeului Memorial ,,Iosif Vulcan" și îl are ca invitat pe istoricul literar Mircea Popa. Alături de el vor fi prezenți criticul de teatru Elisabeta Pop, poetul Ioan Moldovan, redactor al Revistei ,,Familia", prof. univ. dr. Aurel Chiriac, manager al Muzeului Țării Crișurilor sau scriitorul Ioan F. Pop. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook dedicată proiectului „Ziua Culturii Naționale - Iosif Vulcan 180".
Evenimentul central al proiectului este proiecția în aer liber a unui scurtmetraj dedicat lui Iosif Vulcan, în trei locuri cu vad din Oradea, trei zile consecutiv. Filmul a fost realizat în muzeul memorial, fost sediu al Revistei ,,Familia" și domiciliu al scriitorului, și cuprinde inserții realizate de scriitorul Ioan F. Pop - muzeograf, și scriitorul Mircea Pricăjan - redactor-șef al revistei. Scurtmetrajul prezintă atât exponate valoroase, de la documente olografe trimise revistei de importanți scriitori români, la numărul Revistei ,,Familia" care cuprinde debutul lui Mihai Eminescu, cât și reconstituiri filmate cu actori ai Teatrului ,,Regina Maria", trupa Iosif Vulcan: Emil Sauciuc, Anca Sigmirean, David Constantinescu, Ciprian Ciuciu, Eugen Neag, George Dometi, Anda Tămășanu, Angela Tanko, Alina Vicoveanu, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei, Alexandru Rusu, Petre Ghimbășan.
Filmul va fi proiectat pe ecrane de 4x3 m, în Piața Unirii și parcările centrelor comerciale Era Park și Prima Shops, în datele de 16, 17 și 18 ianuarie, în intervalul orar 18.00-19.00.
Marți, 19 ianuarie, de la ora 11.00, se va organiza un dialog live, online, între scriitorul Mircea Pricăjan, redactor-șef al Revistei ,,Familia" și elevi ai colegiilor naționale „Mihai Eminescu" și „Iosif Vulcan" din Oradea, cu tema „Iosif Vulcan și Mihai Eminescu, de la literatura angajată la nașterea literaturii române".
Proiectul se va încheia miercuri, 20 ianuarie, cu un alt dialog live, care va fi transmis on-line, începând cu ora 19.00, între teatrologul Claudiu Groza și dramaturgul Matei Vișniec. Discuția va avea ca subiect rolul social al dramaturgului, plecând de la similitudinile dintre dramaturgia de emancipare națională a românilor din Ardeal scrisă de Iosif Vulcan și parabola antitotalitară din piesele lui Matei Vișniec.
Toate evenimentele vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook Ziua Culturii Naționale - Iosif Vulcan 180 și pot fi urmărite și pe paginile partenerilor de proiect.
„Iosif Vulcan 180" este un proiect sprijinit financiar de Ministerul Culturii.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:21:17 Ora de vară a Europei de Est