Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Invitație la concertele de joi și vineri

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertele de joi și vineri

Joi, vă invităm la un concert simfonic, de la ora 19.00, la sala de concerte „Enescu-Bartók", iar vineri, la un concert extraordinar.

Despre concertul de joi, 14 ianuarie 2021
Ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók"
2021 január 14, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyteremben
 
CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY
În program / Műsoron:
Wolfgang Amadeus Mozart:- Flautul fermecat - uvertură
-  Varázsfuvola - nyitány
Johann Nepomuk Hummel: - Introducere, temă și variațiuni pentru oboi și orchestră în Fa major, op. 102                                             
                                                -Bevezetés, téma és variációk oboára és zenekarra, F-dúr, op. 102
Ludwig van Beethoven:- Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60                                                                                                   - IV. B-dúr szimfónia, op. 60          
Dirijor / Vezényel:Jankó Zsolt
Solist / Közreműködik: Gáti Sándor- oboa / oboi
Despre artişti:
Gáti Sándor (oboi) s-a născut în 1983 la Oradea, a studiat oboiul din 1993 la Liceul de Artă din Oradea, cu Gheorghe Negrea, iar în 2006 a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa prof. Aurel Marc, tot în cadrul academiei din Cluj şi-a realizat şi studiile de masterat, absolvite în 2010. Din 2003 este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea. Este preocupat în mod deosebit de instrumentele- şi muzica barocului, participă în acest sens la cursurile de măiestrie susţinute de Sabine Kaipainen, Tuomas Kaipainen (2005) şi Guido Titze (curs de măiestrie oboi baroc, 2008), Marcel Ponselle (2012, curs de măiestrie oboi baroc), alături de care a susţinut un concert în calitate de solist cu Ansamblul Baroc Il Gardellino în Sala Radio Bucureşti. Este membru fondator al Ansamblului de muzică veche Il pastor fido, realizând concerte, precum şi programe cu rol educativ cu acest ansamblu. Sub conducerea lui Sabin Pautza a participat la un curs de orchestră în 2005, în acelaşi an a fost premiat la concursul de interpretare Sigismund Toduţă. Participă la o serie de concerte în ţară şi străinătate, atât în calitate de solist, cât şi ca muzician de cameră, colaborează cu formaţii camerale de muzică veche, participă la festivaluri, precum Festivalul de muzică veche din Miercurea Ciuc (2008, 2010, 2011), Musica Coronensis Braşov (2010). Ia parte la concerte de binefacere cum ar fi: Concertul în beneficiul Orgii Prause al bisericii evanghelice din Bistriţa, Concert în beneficiul orgii Kesstner din sec. 18. al bisericii reformate din Năsal. Din 2017 este invitat cu regularitate ca membru în Filarmonica Ținutul Secuiesc. În anul acesta ca membru al Orchestrei de Muzică Veche „Musica Ricercata", înființată de dirijorul Gabriel Bebeșelea, a participat la Festivalul de Muzică Veche susținut la Palatul Artelor din Budapesta. A realizat mai multe concerte în calitate de solist şi cu Orchestra Filarmonicii din Oradea.
 
Despre concertul de vineri, 15 ianuarie 2021
ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók"
2021 január 15, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyteremben
 
CONCERT EXTRAORDINAR / RENDKÍVÜLI HANGVERSENY
"8 Anotimpuri - O planetă
8 Évszak - Egy bolygó"
În program / Műsoron:
AntonioVivaldi: Anotimpurile op. 8 / A négy évszak op. 8
Astor Piazzolla: Anotimpurile la Buenos Aires / Négy évszak Buenos Airesben
-o sută de ani de la nașterea compozitorului / a zeneszerző születésének századik évfordulójára
Dirijor / Vezényel: César Álvarez (Spania / Spanyolország)
Solist / Közreműködik: Artur Kaganovskiy - vioară / hegedű (USA)
Vineri, 15 ianuarie, ora 19:00, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea propune un rafinat dialog muzical între Vivaldi şi Piazzolla, sub bagheta dirijorului spaniol César Álvarez, având ca solist pe violonistul Artur Kaganovskiy din New York / Oradea. Două secole şi jumătate îi despart pe Antonio Vivaldi, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai sec. 18, şi pe Astor Piazzolla, creatorul unui nou gen muzical în America Latină, „Nueva Tangoˮ, o muzică la graniţa între folclorul argentinian, muzica clasică şi jazz. Ceea ce îi uneşte sunt Anotimpurile, compoziţia originală scrisă de Vivaldi în 1721, un grup de patru concerte pentru vioară, orchestră de coarde şi continuo, şi reluată de Piazzolla în 1965, în Estaciones Porteñas - Anotimpurile din Buneos Aires.
Despre artiști:
Născut în 1973, César Álvarez este considerat în prezent de criticii internaționali drept una dintre cele mai puternice valori ale dirijării orchestrale. Inițial a  fost format la Conservatorul de Muzică din Oviedo (Spania), pentru a-și continua apoi studiile de dirijat la Madrid, cu Maestrul Benito Lauret unde a primit o intensă formare  umană și muzicală. Ulterior s-a mutat la Moscova pentru a studia dirijarea  muzicii de Operă și muzicii Simfonice la Conservatorul de Stat Ceaikovski din Moscova alături de prestigiosul maestru Dmitri Kitaienko.
César Álvarez este invitat să lucreze cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume precum Orchestra Națională Rusă, Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky, Orchestra Simfonică de Stat Lituaniană, Orchestra Simfonică Vanderbilt(SUA), Orchestra Simfonică a Televiziunii Radio Spaniole, Orchestra Simfonică Entre Rios (Argentina) , Orchestra de Cameră Musica Viva, Orchestra Filarmonică Novosibirsk, Orchestra Filarmonie Oviedo, Orchestra Simfonică Națională din Tatarstan, Orchestra Filarmonică din Málaga, Orchestra Simfonică a Regiunii Murcia, Orchestra Simfonică Principado de Asturias, Orchestra Simfonică Radio și Televiziune Albaneză, Orchestra Simfonică Brno (Republica Cehă) și multe altele.
Maestrul a împărțit scena cu unii dintre cei mai buni muzicieni mondiali precum  DenisMatsuev (pian), Ekaterina Mechetina(pian), AlexeiBruni (vioară),ArturKaganovski(vioară), NikolayPetrov (pian), AlexanderRudin (violoncel), AlenaBaeva (vioară), AinhoaArteta (soprană), Marc Grauwels (flaut), ViktorTretyakov (vioară), Liana Isakadze (vioară), Nino Machaitze (soprană), Valentina Lisitsa (pian), Gregory Kunde(tenor) etc.
César Alvarez realizează turnee în fiecare sezon în multe țări, precum Republica Populară Chineză, SUA, Rusia sau America de Sud. În plus pe lângă programul încărcat de concerte, și-a dedicat o parte din timpul său, predării, servind ca profesor de dirijat orchestral la Conservatorul de Stat din Murcia și ca profesor invitat la Universitatea Vanderbilt (Tennessee, SUA). La vârsta de 28 de ani, în 2001, în competiție și ca alegere unanimă a tuturor muzicienilor, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice Tomsk (Rusia), unde a fost dirijor principal până în 2011 și numit după, Dirijor Onorific. De asemenea, a fost dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice de Stat din Murcia (Spania) din 1997 până în 2006.
César Álvarez a fost selectat pentru a reprezenta muzica simfonică rusă în cadrul Anului Dual Rusia-Spania sărbătorit pe tot parcursul anului 2011. Concertul comemorativ a avut loc la Madrid (Teatro Monumental) în septembrie 2011, cu Orchestra Simfonică al Radio-Televiziunii cu Concertul numărul 2 pentru vioară de S. Prokofiev (premiera acestui concert a fost la Madrid în 1935) și în prezența stră-strănepotului lui S. Prokofiev.César Álvarez are o lungă și fructuoasă relație artistică și personală cu compozitorul de film Edward Artemiev, conducând în calitate de Director Muzical în multe dintre proiectele sale.
Artur Kaganovskiy, violinist
Recunoscut pentru bogăția sunetului, tehnica remarcabilă și muzicalitatea excepțională, violonistul de origine rusă, ArturKaganovskiy, născut în 1986  a fost descoperit la vârsta de șase ani la Moscva  și îndrumat către New York, de către renumitul violonist Isaac Stern. 
Absolvent al Juilliard School din New York, este premiat la numeroase concursuri și burse, printre care menționăm premiul întâi al concursului internațional de vioară Waldo de Mayo, bursa Fritz Kreisler și Joseph Fuchs de la Juilliard School. 
Artur Kaganovskiy a debutat la Carnegie Hall, la sala Stern Auditorium în 2007, cu dirijorul David Gilbert și membri ai Filarmonicii din New York. De atunci a concertat peste tot în Europa, America de Nord și de Sud și China, colaborând cu orchestre ca și Napa Valley SymphonyBilbao Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Națională a Ukrainei, Filarmonica Națională Sârbă, Filarmonica Transilvania, Orchestra de Cameră a Moldovei, și orchestra Salzburg Chamber Soloists.
A colaborat cu artiști de renume mondială, precum James Newton Howard, Itzhak PerlmannPinchas ZukermanShlomo MintzGrigory KalinovskyZachar BronJoseph Silverstein și Michael Tree.
Înregistrările sale pentru concertele pentru vioară Brahms și Ceaikovski, înregistrate cu Orchestra Națională din Ucraina au fost lansate de Centaur Records în 2018, sub aceeași etichetă cu albumul Schubert Sonatinas pentru vioară și pian cu pianistul Attila Székely.
Printre concertele lui recente putem să menționăm interpretarea pieselor pentru vioară solo si orchestră, compuse de James Newton Howard, împreună cu Orchestra Simfonică din Bilbao la Palacio Eskalduna avându-l ca dirijor pe compozitor și un turneu în Spania cu Salzburg Chamber Soloists, interpretând Concertul pentru două viori de J.S. Bach, împreună cu violonistul de renume mondială Schlomo Mintz. În afară de cariera sa extinsă ca solist, a predat cursuri de măiestrie la Fundația IKSEV pentru Arte din Izmir / Turcia; Programul Fundației ESRA / Budapesta, Frost School of Musicla Miami State University / SUA; Universitatea Guadalajara / Mexic. 
În timpul său liber construiește instrumente, folosite de profesioniști.
Artur Kaganovskiy folosește în prezent vioara. „Ex-V. Pikayzen" construită în anul 1720 de Carlo Antonio Testore.
* * *
Concertul următor:
Joi, 21 ianuarie 2021, ora 19, sala de concerte „Enescu-Bartók"
2020 január 21, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem
 
CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY
J.Brahms - Concert în Re major pentru vioară și orchestră
J.Brahms - Dans maghiar - nr. 1,2,3,4,5.
Dirijor / Vezényel: Romeo Rîmbu
Solist / Szólista: Remus Rîmbu - violin / hegedű

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:57 Ora standard a Europei de Est