Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La aniversarea vârstei de 70 de ani a Profesorului George Păun

Liber Amicorum

La aniversarea vârstei de 70 de ani a Profesorului George Păun

,,L-am cunoscut ca deschizător de orizonturi pentru oameni, ca mijlocitor și liant. Cu bucurie tăcută rezolvă situații încurcate, își iubește țara și familia. Se simte legat de tradițiile patriei și este deschis întotdeauna artelor...

Un constructor de poduri de legătură, dar și de temple, un promotor al viitorului pornind de la prezentul fizic și temporal, din aici și din acum", scrie Barbara Walder (Barbaras BilderKunst, Liechtenstein), traducere din germană de dr. Gabriela Sonnenberg, Benissa, Alicante, Spania, august 2020 (pag. 157).  
Acad. Gheorghe Păun: 70. Ființă și suflet împărțite între știință și cultură
Am citat din articolul Barbarei Walder, inserat în volumul ,,Liber Amicorum Academician Gheorghe Păun's 70th Birthday", volum despre care dorim să facem vorbire. Cităm și alte câteva titluri de articole pentru a vă introduce în cadrul și atmosfera cărții:  Omul providențial; Academicianul. Sau zborul spre înalt; Instituția rigorii PĂUN; Numele Păun vine de la P sisteme; Gheorghe Păun: povara istoriei; Gheorghe Păun - un coleg, un discipol recunoscător și un mentor generos; Omul sfințește locul; Privind peste umăr; Zece ani la Curte; Gheorghe Păun: ,,Nu sunt prolific, sunt eficient"; iar dl prorector Ioan Dzițac (de la Universitatea Agora din Oradea) a scris articolul ,,Din spectacolul întâlnirilor cu magnificiența sa Gheorghe Păun". Eu însumi fiind martor (în calitate de reporter) la câteva dintre aceste întâlniri (de după 2015), prilej cu care am publicat câteva fotoreportaje pe www.ovidan.ro
,,Gheorghe Păun este un exemplu de persoană care își afirmă propria existență prin scris. Este un scriitor prolific, cu un număr imens de lucrări: zeci de cărți științifice, sute de articole, mai multe romane, volume de poezii și cărți despre jocuri...", scrie I. Dzițac în deschiderea articolului (pag. 98), citându-l pe Gabriel Ciobanu. Într-un rezumat, I.Dzițac își începe periplul  cu prima întâlnire pe care a avut-o cu domnul academician Gheorghe Păun în 2004 (la Oradea), la prima ediție a conferinței internaționale de IT organizată și fondată de dl Ioan Dzițac. A revenit cu aceeași plăcere și deschidere și la ediția din 2008, iar în 2015, la împlinirea vârstei de 65 de ani, la propunerea domnului rector Ioan Dzițac, Universitatea Agora i-a acordat distinsului academician Gheorghe Păun înaltul titlu academic Doctor Honoris Causa al Universității Agora. În articol sunt consemnate și alte întâlniri (pe Argeș în sus, la Oradea Mare și prin e-mail), zece la activ, ilustrate cu 13 poze.
În concluzie, distinsul academician Gheorghe Păun este un prieten drag al Universității Agora, iar revista de cultură ,,Curtea de la Argeș" pe care a fondat-o și o conduce în calitate de redactor-șef ne este un îndreptar, un ghid și cel mai bun prieten, iar noi o prezentăm prietenilor lună de lună.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:17 Ora de vară a Europei de Est