Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Educația omului de azi pentru lumea de mâine” (ediția a VI-a) și Ghidul profesorului în predarea „Acțiunii comunitare”

Universitatea din Oradea și C.T. „D. Leonida” au lansat, ieri,

„Educația omului de azi pentru lumea de mâine” (ediția a VI-a) și Ghidul profesorului în predarea „Acțiunii comunitare”

Dascăli și liceeni voluntari s-au adunat, ieri după-amiază (miercuri, 18 martie 2009), în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar spre a fi martori la lansarea „la apă” a două noi „ambarcațiuni”, după „barca” dascălilor bihoreni, care a ieșit în larg în 6 martie..

 Prof. univ. dr. Vasile Marcu și conf. univ. dr. Mariana Marinescu sunt coordonatorii unui nou volum cuprinzând comunicări științifice ale unor dascăli bihoreni, studenți, masteranzi și doctoranzi prezentate la sesiunea științifică „Educația omului de azi pentru lumea de mâine” (ediția a VI-a, din 2008), organizată de Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic (D.P.P.P.D.), din cadrul Universității din Oradea.
 În vremuri de criză financiară mondială, dar și de criză de imagine și de reformă a învățământului românesc, două cadre didactice universitare se ”încăpățânează” să editeze un nou volum colectiv, bucurând astfel zeci de autori de comunicări, scormonitori prin colbul alb sau negru al vremii pentru a scoate la lumină noi adevăruri științifice în domeniul în care trudesc, unii în învățământul preșcolar, ceilalți în învățământul preuniversitar și universitar.
 „Toate reformele începute și neterminate în învățământul românesc au același țel: să sporească caracterul formativ al procesului instructiv-educativ, a ținut să sublinieze, prof. univ. dr. Vasile Marcu (fapt confirmat și de generalul I.S.J., prof. Ioan Șereș, aflat alături). Eu sunt optimist. Dascălii noștri vor găsi în ei înșiși forțele necesare pentru a dezvolta un sistem de învățământ de calitate...” Directorul D.P.P.P.D. este optimist, dar și încântat de noul volum pe care l-a prezentat, structurat pe patru secțiuni: I – Abordări interdisciplinare ale educației (cu Didactica pentru adulți, Abordarea calității și dezvoltării în învățământ, Educația timpurie, Rolul eredității în formarea personalității, Particularități în comunicarea interpersonală...), II –Noile educații în societatea cunoașterii (Locul și rolul educației pentru sănătate în societatea contemporană, Factorii psihosociali ai sevrajului nicotinic, Automedicația cu antibiotice, Educație ecologică - arii protejate...), III – Cercetarea psihopedagogică (Esența și importanța cercetării psihopedagogice, Caracteristicile metodei interviului, Metoda testelor și metode sociometrice, Metode de analiză a datelor cercetării psihopedagogice... , proiecte de activitate), IV – Din preocupările studenților, masteranzilor și doctoranzilor (Analiza conceptului de motivație educațională, Deontologia, didactica și didactogenia în școală, Centrul de documentare și informare..., Null curriculum sau malignitatea ignoranței).
„Lucrarea de față este un ghid de formare și informare pentru profesori și studenții care doresc să urmeze cariera didactică, volumul constituie nu numai o necesitate, ci și un privilegiu pentru cei interesați de evoluția spectaculoasă a Științelor educației din ultima decadă, precum și de preocupările celor care își desfășoară activitatea pe tărâmul instrucției și educației...
 Într-o lume bulversată și nesigură, cu toată deschiderea europeană, mirajul și binefacerile lumii libere, eu încurajez tinerii să rămână în învățământ și în țară”, a spus conf. univ. dr. Mariana Marinescu, în cuvântul său.
 Coordonatorii volumului au înmânat apoi, în premieră, opt diplome de merit unor dascăli bihoreni „care s-au remarcat prin consecvență în abordarea cercetării științifice”: Florentina Blândul, ed. Ana Pantea și colectivul Grădiniței nr. 46 din Oradea, prof. Iosif Curta (directorul adjunct al Liceului Teologic Baptist „Emanuel”), prof. Gheorghe Butiri (Lic. Teoretic din Bratca), George Togor (din partea fundației Ecotop), Carmen Dinescu (de la Direcția de Sănătate Publică), Nicoleta Negrean, de la Grădinița nr. 35 și prof. Eugenia Lezeu, de la Lic. Ped. „Nicolae Bolcaș” din Beiuș.
 Directorul C.C.D. Bihor, Virginia Tiurbe, moderatorul întâlnirii, ne-a introdus apoi în cel de-al doilea subiect al manifestării, cea de-a doua prezentare de carte și protagoniștii săi.    
 Ghidul profesorului în predarea disciplinei opționale „Acțiunea comunitară”  
 Despre lucrarea coordonată de prof. Liana Coroianu, profesor al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea, a vorbit prof. Georgeta Sadoveanu – directorul colegiului, care a ținut să arate cum s-a născut ideea cărții, devenit un ghid pentru profesorul care predă disciplina opțională „Acțiunea comunitară” - disciplina opțională a voluntariatului.
 „Venim astfel în sprijinul celor care doresc să dăruiască fără să aștepte recompensă. Prin abordarea practică pe care o propune, această disciplină opțională concretizează ceea ce spunea John Dewey: „Educația nu este pregătire pentru viață; educația este viața însăși”. Elaborarea și editarea ghidului s-au făcut cu forțe proprii. Ne-am bucura dacă această inițiativă ar fi replicată în cât mai multe școli din România”, a mai spus prof. Geogeta Sadoveanu.
 Prof. Liana Coroianu, coordonatorul lucrării și coordonatorul S.N.A.C. la nivelul colegiului, a prezentat ghidul din punct de vedere tehnic, subliniind faptul că lucrarea este practica însăși pe care voluntarii de la „Leonida” au desfășurat-o în timp în cadrul comunității locale.
 Inspector școlar de specialitate Gyori Doina, cea mai în măsură să vorbească despre activitățile de voluntariat desfășurate în unitățile de învățământ din județul Bihor, a remarcat amploarea pe care a cunoscut-o S.N.A.C. (Strategia națională de Acțiune Comunitară) de la implemenarea sa în România, în 2004, iar inițiatorul acestei strategii (S.N.A.C.) în România era de față. E vorba de John Muir Potter (din Anglia), alături de Iolanda Cătinean, inspector de specialitate în cadrul M.E.C.I., și Diana Tască, director proiecte la Hight Level Group. Pentru început, noua disciplină opțională – „Acțiunea comunitară” - a fost îmbrățișată de dascăli de la două școli orădene, C.T. „D. Leonida” și Gr. Șc. Sanitar „Vasile Voiculescu”. Iolanda Cătinean - reprezentantul M.E.C.I. – s-a arătat încântată de ceea ce a aflat. „Plec cu mare bucurie pentru felul în care a fost implementată la dumneavoastră strategia – programul meu de suflet -, pe care o consider drept cea mai frumoasă meserie: Să dăruiești fără să aștepți recompensă!” La fel de încântat a fost și inițiatorul S.N.A.C. în România, John Muir Potter, care consideră acest ghid drept un instrument potrivit pentru promovarea strategiei...
 Dacă în deschiderea manifestării, am avut parte de un moment cu artiști, și în încheiere, ne-am bucurat de unul și mai și, copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Senzorială, „consiliați” și sprijiniți de voluntari ai Liceului de Artă, au prezentat un frumos moment artistic, un show de primăvară, cu actorii teatrului lor de păpuși, în regia prof. Maria Ivănescu și inst. Samica Boghiu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Educația omului de azi pentru lumea de mâine” (ediția a VI-a) și Ghidul profesorului în predarea „Acțiunii comunitare”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:14:03 Ora standard a Europei de Est