Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În 27 de unități de învățământ, vor fi directori noi (17) și directori adjuncți schimbați (10)

Începând de luni, la nivelul învățământului bihorean,

În 27 de unități de învățământ, vor fi directori noi (17) și directori adjuncți schimbați (10)

Începând cu data de 11 ianuarie 2021, la nivelul unor unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor vor avea loc modificări în structurile de conducere ale acestora, din cauza expirării contractelor de management încheiate în urma concursurilor desfășurate pe parcursul anului 2016.

În cazul a 73 de unități de învățământ directorii au fost reconfirmați. Au fost numiți 17 directori noi la următoarele unități de învățământ: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Popești (Șandor Gabriela Maria Adriana), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 45 Oradea (Caba Sanda Maria), Grădinița cu Program Prelungit Nr. 50 Oradea (Pascar Gabriela Lucia), Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea (Codău Teodora), Școala Gimnazială ,,Octavian Goga" Oradea (Ramona Aurelia Tăutu), Palatul Copiilor Oradea (Balaj Lucia Elena), Liceul Teoretic German ,,Friederich Schiller" Oradea (Ellenes-Jakabffy Emese), Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta (Neaga Florica), Colegiul Național ,,Teodor Neș" Salonta (Galea Florentina), Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ștei (Coroiu Emanuel), Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș (Cloanda Florina), Școala Gimnazială Nr. 1 Ciumeghiu (Cuibuș Mihaela Laura), Școala Gimnazială Nr. 1 Sârbi (Cheregi Gabriel), Școala Gimnazială Nr. 1 Chișlaz (Sîrca Gabriela Maria), Școala Gimnazială Nr. 1 Mădăras (Balaj Nicoleta), Școala Gimnazială Nr. 1 Săcădat (Rainea Roxana), Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca (Mucha Anca Lucia).
Directorul Liceului Teoretic German ,Friederich Schiller" Oradea a numit la propunerea și cu avizul Forumului Democrat al Germanilor din județul Bihor. 
 În ce privește directorii adjuncți, dintr-un număr de 36, au fost reconfirmați 26, iar 10 au fost înlocuiți din cauza expirării contractelor de management încheiate în urma concursurilor desfășurate pe parcursul anului 2016, a pensionării (un caz), respectiv detașării a trei directori adjuncți pe funcție de director. Au fost înlocuiți directorii adjuncți de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național ,,Avram Iancu" Ștei (Gavriș Petru Cristian), Colegiul Național ,,Teodor Neș" Salonta (Crăciun Mihaela), Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea (Hoduț Florentina), Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea (Runcanu Teodora Monica), Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod (Suciu Ioan Nicolae), Liceul Tehnologic Nr. 1 Cadea, Liceul Teoretic ,,Petofi Sandor" Săcueni (Grama Kiss și Püsök Juliánna), Școala Gimnazială ,,Szalardi Janos" Sălard (Pop Ioan Marcel), Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" Beiuș (Cândea Monica).
Precizare: Lista cuprinde directorii instalați. Nu a fost instalat director adjunct la Liceul Tehnologic Nr. 1 Cadea
Așadar 81,1% dintre directorii cărora le-au expirat contractul de management au fost reconfirmați și 72,2% dintre directorii adjuncți, cu mențiunea că doi dintre directorii adjuncți care au avut contractul de management expirat au fost numiți directori.
În această etapă s-a avut în vedere asigurarea continuității activității de management în contextul pandemiei, considerându-se prioritară pregătirea unităților de învățământ pentru reluarea cursurilor în oricare dintre scenariile care se vor impune.
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:17 Ora de vară a Europei de Est