Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spitalul Municipal, dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde

30 decembrie,

Spitalul Municipal, dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde

Primarul Florin Birta a participat miercuri, 30 decembrie 2020, la conferința de presă organizată la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, conferință în cadrul căreia au fost prezentate achizițiile realizate prin două proiecte pe fonduri europene.

Prin aceste proiecte, Spitalul Municipal este dotat cu aparatură medicală la cele mai înalte standarde.
La conferința de presă a participat și Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal.
„Iată că, dacă nu demult inauguram Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean și blocul operator de la Maternitate, acum putem prezenta noile aparaturi medicale de care va beneficia Spitalul Municipal Oradea. Vorbim de aproape 4 milioane de euro care au fost investiți prin două proiecte pe fonduri europene, un proiect transfrontalier România-Ungaria și un proiect pe P.O.I.M. destinat creșterii capacității de gestionare a crizei Covid 19. Mulțumesc pe această cale conducerii Spitalului Municipal, care a dus la bun sfârșit aceste investiții, dlui Gheorghe Carp, care în această perioadă grea a coordonat toate spitalele din județul Bihor și, nu în ultimul rând, colegilor din Primăria Oradea, care s-au ocupat de scrierea și implementarea acestor proiecte", a precizat primarul Florin Birta.
Astfel, din  proiectul  transfrontalier ROHU-386 „Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea și Spitalul Județean Central Bekes" în valoare totală de 10.795.399 lei, s-a absorbit un procent de 93%, deci 10.070.399 lei.
În ceea ce privește contextul epidemiologic actual provocat de Covid 19, Spitalul Clinic Municipal deține în acest moment 300 de paturi destinate pacienţilor infectaţi cu coronavirus, la care se adaugă alte 79 de paturi de la secţia Infecțioase de pe str. Republicii. Din 300 de paturi, Spitalul Municipal are 179 de paturi libere pentru eventualele noi cazuri de Covid-19.
Valoarea finanțării Spitalului Municipal prin proiectul pe P.O.I.M. destinat creșterii capacității de gestionare a crizei Covid 19  este de 8.777.795,81 lei. De menționat însă că valoarea întregului proiect pe P.O.I.M. Covid se ridică la cca 40 milioane de lei, din care 8.777.795 milioane revin Spitalului Municipal, iar diferenţa de 31 milioane de lei vor fi implementați la Spitalul Județean din Oradea.
„Totodată, în anul 2020 din veniturile proprii ale spitalului s-au făcut investiţii  în suma de 813.125 lei, iar din  finanţarea Consiliului Local Oradea au fost făcute investiţii în valoare de 558.210 lei. Mulțumim Primăriei Oradea pentru tot sprijinul acordat. Mulțumim de asemenea colegilor de la Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat în implementarea celor două proiecte", a încheiat managerul Maria Silaghi.
Lista echipamentelor/dotărilor cu aparatură medicală achiziţionate în anul 2020, în cadrul proiectului ROHU-386 „Îmbunătățirea serviciilor medicale transfrontaliere cu echipamente medicale modernizate în cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea și Spitalul Județean Central Bekes"  - proiect depus în ianuarie 2018 (contract de finanţare semnat în decembrie 2019, cu finalizare până în 30.06.2021): ecografe - 3 buc.; aparat digital radiografie-scopie - 1 buc.; sistem de telemedicină cu sistem video pentru sălile de curs; aparat mobil de radiografie digital - 1 buc.; turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică - 1 buc.; echipament de imagistică medicală prin rezonanță magnetică - 1 buc.; sistem de transport vacuum pentru probe de laborator şi medicamente.
Lista echipamente/dotări cu aparatură medicală achiziţionate în anul 2020 în cadrul proiectului „Creșterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid 19 în municipiul Oradea și județul Bihor" (contract de finanțare semnat în iulie 2020, cu implementare până în 30.04.2021): defibrilator bifazic - 2 buc.; aparat EKG - 1 buc.; staţie centrală de monitorizare compatibilă cu monitoarele  - 1 buc.; monitor funcţii vitale de înaltă performanţă (IBP) - 10 buc.;  staţie de vacuum cu montaj inclus - 1buc.; monitor funcţii vitale de înaltă performanţă (IBP, EtCO2) - 2 buc.; ventilator mecanic medie performanţă - 4 buc.; videolaringoscop - 1 buc.; ventilator de transport - 1buc.; ventilator de transport - 1 buc.;  aparat pentru măsurarea coagulării (ACT, APTT);  aparat ECMO 1 buc.+ kit-uri; aparat RX Digital mobil şi staţie vizualizare; echipament de tomografie computerizată, cu 64 rânduri de detectori şi 128 slice-uri 1 buc.; infuzomate - 200 buc.; injectomate - 200 buc.; paturi de terapie intensivă cu cântar cu saltea activă - 10 buc.; aparat de anestezie 1 buc.
În încheierea conferinței de presă au fost prezentate noile aparaturi medicale, respectiv partea imagistică - CT, RMN, stația de telemedicină, dar și un inedit sistem de vacuum transport destinat transmiterii documentelor/analizelor medicale de la o secție la alta, fără a mai fi necesară deplasarea personalului medical în acest sens. Astfel, acest sistem de vacuum transport documente are ca scop eficientizarea muncii cadrelor medicale la patul bolnavului. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:53:33 Ora standard a Europei de Est