Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trupa Arcadia a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse

În 2020,

Trupa Arcadia a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse

Pe parcursul acestui an atipic, dificil și plin de provocări, Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse pentru micii spectatori care ne-au călcat pragul, atât la Sala Arcadia, cât și în alte spații.

Astfel, în perioada iunie-octombrie, trupa Arcadia a susținut 87 de reprezentații pentru copii și adolescenți. Startul stagiunii estivale a fost marcat prin spectacolul Magic Show, care a avut loc în Amfiteatrul din Cetatea Oradea și a continuat până la sfârșitul lunii octombrie, când, pentru o scurtă perioadă de timp, publicul a putut fi găzduit în sala de spectacol. 
Premierele acestui an au fost:
Mult aer pentru nimic, în regia Deliei Gavlițchi, un spectacol nonverbal, destinat întregii familii, ce îşi propune să captiveze atenția şi interesul spectatorilor de orice vârstă, deschizând porțile către o lume colorată şi plină de personalitate. 
1+1=1, un spectacol în regie colectivă, avându-le ca protagoniste pe Carina Bunea și Consuela Egeyed, care este și prima producție de teatru umbre din repertoriul Trupei Arcadia. Un spectacol non-verbal, dedicat copiilor cu vârsta mai mare de 12 ani, adolescenților, tinerilor şi adulților care s-au adâncit în griji, stres, oboseala examenelor şi a şcolii sau rutina locului de muncă.
Visul unei nopți de vară - Scenele Meșteșugarilor, un spectacol care s-a jucat pe pontonul din Cetatea Oradea, le prezintă privitorilor niște oameni absolut obișnuiți, care încearcă să facă un spectacol de teatru pe baza unui scenariu care înfățișează o poveste de dragoste, asemenea poveștii dintre Romeo și Julieta. Încercările lor nereușite sunt savuroase și reușesc să stârnească hazul spectatorilor.
Premierele anului 2020 sunt și Punguța cu doi bani, regizat de Szőke Kavinszki András și Spiridușii Moșului (regie colectivă), două spectacole care nu au putut fi prezentate încă publicului din pricina restricțiilor impuse de pandemie și pe care așteptăm cu nerăbdare să le jucăm în sală în prezența micilor spectatori.
Pe lângă cele cinci premiere pe care echipa le-a realizat în perioada pandemiei, trupa Arcadia a reușit și implementarea a două proiecte culturale de succes: 
Proiectul Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, dezvoltat în colaborare cu Asociația Culturală Teatrul de Copii și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect care, grație parteneriatului cu D.G.A.S.P.C. Bihor, a facilitat organizarea unui workshop de creație cu beneficiari ai Centrului de Plasament Tinca.
Spectacolul Moromeții, după Marin Preda, în regia lui Gavriil Pinte. Spectacolul a fost prezentat elevilor de liceu din medii defavorizate din Bihor, Sălaj și Satu Mare și a intrat în repertoriul Teatrului ,,Regina Maria", fiind de acum la dispoziția tuturor adolescenților care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat.
Un alt proiect important pentru publicul nostru țintă a fost Bune Maniere în Orașul de Hârtie, finanțat în cadrul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Oradea, program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România - F.F.C.R., finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea. Și acest proiect a fost realizat în colaborare cu Asociația Culturală Teatrul de Copii și a implicat 25 de copii, cu vârsta de aproximativ 6-10 ani, în construirea unui oraș din cartoane reciclabile în Parcul Libertății. Alături de ei, scenografi, butafori și actori ai Trupei Arcadia au adus un plus de îndemânare și imaginație în realizarea orașului. În acest proiect s-au născut și îndrăgitele mascote Dino și Mop care s-au întâlnit cu copiii în weekendurile lunii octombrie, asistând alături de ei la Lecțiile de Bune Maniere oferite prin show-uri interactive ingenioase realizate de către actorii Trupei Arcadia.
Întâlnirile cu personaje-surpriză au continuat și în luna decembrie, iar copiii care au trimis târziu scrisorile către Polul Nord, cu emoții că nu vor ajunge în timp util, au avut parte de o bucurie. În perioada 16-23 decembrie, l-au putut vedea pe Moș Crăciun printr-o vitrină, în căsuța lui din Pasajul Vulturul Negru, și au putut să-i transmită direct dorințele, în condiții de siguranță, prin intermediul telefonului.  
 Încheiem acest an cu recunoștință și bucuroși că, în ciuda dificultăților, am reușit să fim aproape de micii noștri spectatori. Ne dorim să ne revedem cu bine în noul an, sănătoși, inspirați și creativi! (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Trupa Arcadia a reușit să creeze personaje, spectacole și proiecte diverse.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:56:04 Ora de vară a Europei de Est