Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modificarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare

Luni, a fost votată

Modificarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare

În cadrul Adunării Generale a Acționarilor care a avut loc luni, 21 decembrie 2020, membrii Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Ecolect Bihor, formată din Consiliul Județean Bihor și cele 101 U.A.T.-uri din județ, au votat modificarea planului tarifar din mediul rural și urban în mai multe zone de colectare a deșeurilor.

În urma negocierilor purtate de A.D.I. Ecolect Bihor cu firma de salubritate S.C. AVE Bihor S.R.L., tariful lunar pentru persoanele juridice va scădea la 49 de lei în zonele de operare 3, 4, 5 și 6*, preț care include o ridicare de 40 de litri de deșeuri reziduale. În prezent, firma de salubritate practică un tarif lunar de bază cuprins între 72 și 77 de lei, care nu prevede nicio ridicare de deșeuri reziduale.
Tot în cadrul întrunirii de luni, a fost votată modificarea tarifului pentru persoanele fizice din zona 2**, de care este responsabil operatorul de salubritate S.C. Salubri S.A.. În prezent, persoanele fizice din mediul rural plătesc lunar 17,49 lei pentru două ridicări de deșeuri reziduale. Prin hotărârea de luni, se introduce opțiunea de a încheia un contract cu o valoare de 14,20 lei, care include o singură ridicare de deșeuri reziduale. În plus, s-a votat ca în contract să fie stipulat în mod clar că ridicarea deșeurilor reciclabile este gratuită în această zonă. De asemenea, a fost modificată clauza privind durata contractelor semnate între S.A. Salubri S.C. și persoanele fizice, juridice și U.A.T.-urile din zona 2. Astfel, contractele vor semnate pe o perioadă de doi ani, cu prelungirea tacită a acesteia, în cazul în care niciuna dintre părți nu dorește renunțarea la contract. Până acum, contractele erau semnate pe o perioadă de 8 ani. În cadrul întrunirii de luni, membrii A.D.I. Ecolect au votat ca în contract să fie schimbată expresia „abonament lunar salubritate"  cu „tarif lunar salubritate".
La finalul ședinței, Mircea Mălan, președintele A.D.I. Ecolect Bihor, le-a reamintit reprezentanților primăriilor din județ de protocolul încheiat între Consiliul Județean Bihor, Instituția Prefectului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliție Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect pentru un județ curat. Acesta a adresat U.A.T.-urilor rugămintea de a transmite locurile în care se depozitează ilegal deșeuri, pentru a identifica toate zonele cu probleme din județ unde, prin protocolul amintit mai sus, vor fi montate camere de supraveghere. Scopul este acela de a identifica și sancționa persoanele care încalcă legea.
*zona 3 - compusă din oraşul Salonta şi comunele: Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;
zona 4 - oraşele: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele: Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;
zona 5 - oraşul Marghita şi comunele: Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara
zona 6 - oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele: Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.
**zona 2 - oraşul Aleşd şi comunele: Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:33 Ora de vară a Europei de Est