Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul transnațional ,,Ursulețul de pluș RO-MD”

La Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel”, Oradea

Proiectul transnațional ,,Ursulețul de pluș RO-MD”

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 30 - ,,Mugurel", Oradea. director, prof. Lucia Negrău, educatoare, prof. Lenuța Ruja, prof. Tomescu-Bogdan Ioana, a derulat în perioada octombrie - decembrie 2020, un amplu proiect de parteneriat transnațional, cu Institutul de Educație Timpurie ,,Zâmbetul", din orașul Bălți, Republica Moldova, educatoare, Maxian Liuba și Petrari Silvia.

Prin intermediul tehnologiei, noi, educatoarele, implicate în acest proiect am reușit să colaborăm foarte bine, să ne punem de acord asupra tuturor demersurilor ce au urmat să le facem, colaborare rodnică, pe care ne dorim să o menținem.
Preșcolarii din cele două grădinițe au avut o primă întâlnire virtuală înainte de plecarea în călătorie, spre Republica Moldova a ursulețului nostru Bruno, și venirea în România a ursulețului Cocolino. Ambii ursuleți au asupra lor agende în care vor fi consemnate impresiile călătoriei. Întâlnirea ce a avut loc  ne-a dat ocazia să ne cunoaștem reciproc și să trăim clipe încărcate de emoție. Bruno și câte o surpriză pentru gazdele spre care se îndrepta a fost expediat prin poștă. A doua întâlnire virtuală a fost realizată după ce ursuleții au ajuns la destinație. Partenerii noștri l-au primit în sala de grupă, în timp ce noi am fost nevoiți să adoptăm un stil de desfășurare propriu, strict online, deoarece eram deja în scenariu roșu. Spiridușii noștri l-au substituit pe Cocolino imaginându-și că orice ursuleț pe care îl au pe acasă, poate fi Cocolino sau confecționându-și unul. Câte doi copii, în fiecare zi au fost gazdele lui Cocolino. S-a creat o neașteptată emulație  în a-l antrena pe ursulețul musafir în activități de tot felul.
A treia întâlnire a avut loc înainte de întoarcerea acasă a ursuleților. Preșcolarii s-au bucurat de revederea cu ursuleții călători și prietenii noștri de la Grădinița ,,Zâmbetul", unde și-au povestit, parte din  experiențele grozave pe care le-au trăit alături de ursulețul musafir.
Ultima întâlnire virtuală ne-a adus alături pentru a afla frumoasa aventură pe care ursuleții au petrecut-o în grădinița parteneră alături de preșcolari, dar și pentru a vedea darurile pe care le-au primit de la noii prieteni. Am avut plăcerea să constatăm că atât copiii cât și părinții au fost încântați și au apreciat acest demers al nostru, prin interesul și implicarea de care au dat dovadă, pe toată perioada în care s-a desfășurat proiectul.
A fost o bucurie să participăm la un proiect de o asemenea anvergură, deoarece ne-a oferit posibilitatea de a ne depăși limitele, dat fiind acest context pandemic. Toate etapele parcurse în cadrul acestui proiect au fost unice și ne-au adus bucuria de a descoperi prieteni noi și oportunitatea de a aplica strategii diverse de învățare online.
Prof. Ruja Lenuța
Prof. Tomescu-Bogdan Ioana
Găsiți mai multe poze (25 de poze) în Galeria foto: Proiectul transnațional ,,Ursulețul de pluș RO-MD”
 
Felicitări, doamnelor educatoare!
Chiar și în condiții de pandemie, legate și legați de glie, educatoarele și dascălii noștri găsesc soluții pentru a ieși din criza fără precedent în care a ajuns învățământul, la toate nivelurile. Constatăm cu bucurie, din ce în ce mai des, că onor cadrele didactice inventează, se zbat, se asociază, luptă pentru depășirea limitelor, pentru suplinirea tehnologiilor, pentru a descoperi metode, procedee, noi căi de acces spre copii, pentru a-i implica, pentru a le stârni curiozitatea și interesul!
Felicitări pentru un proiect transnațional cu Republica Moldova! Deci, se poate. Cine caută găsește, iar doamnele prof. Lenuța Ruja și Ioana Tomescu-Bogdan ne demonstrează că au găsit o cale de a ieși din impas, de a face un pas uriaș, profesional, didactic, cu acest proiect chiar peste granițele țării!
Nota 10 cu felicitări!
Cu prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:16 Ora de vară a Europei de Est