Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Evenimentul național: Hai cu noi la vânătoare!

Dacă iubești eclipsele...

Evenimentul național: Hai cu noi la vânătoare!

Eclipsa totală de Soare din 14 decembrie, 2020 a fost un eveniment internațional de excepție, aşteptat de iubitorii cerului înstelat, de către vânătorii de eclipse, viitori astronomi şi astrofizicieni.

Evenimentul a oferit participanţilor, deopotrivă elevi, profesori, specialişti, care îşi pun speranţele în capacitatea generaţiei tinere de a construi, cu instrumentele ştiinţei, arhitectura lumii de mâine, prilejul unei fructuoase colaborări internaționale în direcția educației STE(A)M.
 Scopul evenimentului a fost promovarea astronomiei și științelor spațiale, disciplinele STE(A)M în rândul elevilor și dezvoltarea competențelor de limbă engleză prin metoda CLIL
Evenimentul s-a desfășurat în perioada 7-21 decembrie 2020, a fost coordonat la nivel internațional de către: Uniunea Astronomică Internațională (U.A.I.), Comisia C.1.- Educația prin Astronomie și Dezvoltare, https://iau-dc-c1.org/eclipse-2020/, la nivel național a fost organizat de către: Colegiul  Tehnologic  „Grigore Cerchez" din Bucureşti și Școala Gimnazială Nr. 168 din Bucureşti și coordonat de profesor Naghi Elisabeta Ana, coordonator național pentru educația în astronomie, membru al echipei N.A.E.C. - al U.A.I. și al Comitetului Național Român de Astronomie (C.N.R.A.).
Partenerii evenimentului au fost Comitetul Naţional Român de Astronomie (C.N.R.A.), http://www.astro.ro/cnra/?about-us.html și 37 de unități de învățământ din 17 județe, 32 de unități de învățământ din mediul urban, patru unități de învățământ din mediul rural, de toate tipurile și toate nivelurile, iar coordonatorii, cadre didactice, au acoperit o paletă de peste 12 discipline de învățământ.
Printre cele 37 de unități de învățământ s-au regăsit Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" și Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" din Beiuș, județul Bihor. Chiar dacă Beiușul e un oraș mic, a fost întotdeauna un centru cultural și educativ cu puternice ecouri la nivel național și nu numai, reușind de fiecare dată să se facă remarcat prin activitățile educative desfășurate de dascălii de la școlile din urbe.
Activitățile principale la care s-au implicat elevii și profesorii noștri au fost:
*Eclipse Party, eveniment organizat de Iranian Teachers Astronomy Union, I.T.A.U., and Student's International Network for Astronomy, S.I.N.A., www.itaubu.com. alături de elevi și profesori din: Japonia, Chile, Africa de Sud, Iran, România, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, etc.
*Activitate CLIL outdoor națională online, în limba engleză, pentru nivel gimnazial, în cadrul proiectulului  E+ strategic „Exchange of good practices for implementing CLIL method to cater for the needs of disadvantaged and special needs groups  and to reduce the differences in learning outcomes linked to the socio-economic disparities (CLIL4DSN)", 2018-1-RO01-KA201-0495.
*Expoziții, dezbateri, mese rotunde la nivelul fiecărei unități de învățământ din Beiuș, cu tema eclipselor.
*Observarea eclipsei on line și participarea la Eclipse Party, eveniment organizat de către Iranian Teachers Astronomy Union, I.T.A.U., and Student's International Network for Astronomy, S.I.N.A., www.itaubu.com. alături de elevi și profesori din: Japonia, Chile, Africa de Sud, Iran, România, Bulgaria, Statele Unite ale Americii etc.
România a fost reprezentată de o echipă formată din trei elevi și trei profesori, astfel: Elisabeta Ana Naghi, profesor coordonator național pentru educația astronomică (Uniunea Astronomică Internațională - National Astronomy Education Coordinator) și membru al Comitetul Național Român de Astronomie: Prezentarea evenimentului, Felicia Elena Călmuc, profesor de engleză la Palatul Copiilor din Craiova, județul Dolj: Prezentare parteneriatului evenimentului - unitățile de învățământ, Laura Cardoș, profesor de geografie la Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu" din Baia Mare, județul Maramureș: Prezentarea evenimentului în context internațional, Nicola Percsiovics, elevă la Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu" din Baia Mare, județul Maramureș, coordonată de profesor de geografie, Laura Cardoș de la Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu" din Baia Mare, județul Maramureș: Implicarea școlilor în organizarea și desfășurarea evenimentului Eclipsa 2020, Daria Călmuc, elevă la Palatul Copiilor din Craiova, județul Dolj, coordonată de profesor de engleză Felicia Elena Călmuc de la Palatul Copiilor din Craiova, județul Dolj: Modul în care toate tipurile de școli, indiferent de profilul lor, pot participa la activități din domeniul științelor, Miriam Zima, elevă la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" din Beiuș, județul Bihor, coordonată de profesor de matematică Boloș Radu Vasile: Libertatea de exprimare, opiniile personale ale unui adolescent.
Elevii de gimnaziu de la Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș", Beiuș au participat la activitatea online.
Elevii și profesorii au adus îmbunătățiri procesului de învățare la distanță, făcându-l mai atractiv, iar comunitatea locală a aflat mai multe despre fenomenul eclipselor.
Coordonatorii evenimentului în cele două unități școlare au fost: profesorii  Lorincz Anita și Marian Magdalena, prof dr. Ropa Lucian, directorul Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș și profesor Boloș Radu Vasile, profesor Ilieș Mihaela, directorul Colegiului Național ,,Samuil Vulcan" din Beiuș.                                                               

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:57 Ora de vară a Europei de Est