Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Evenimentul național: Hai cu noi la vânătoare!

Dacă iubești eclipsele...

Evenimentul național: Hai cu noi la vânătoare!

Eclipsa totală de Soare din 14 decembrie, 2020 a fost un eveniment internațional de excepție, aşteptat de iubitorii cerului înstelat, de către vânătorii de eclipse, viitori astronomi şi astrofizicieni.

Evenimentul a oferit participanţilor, deopotrivă elevi, profesori, specialişti, care îşi pun speranţele în capacitatea generaţiei tinere de a construi, cu instrumentele ştiinţei, arhitectura lumii de mâine, prilejul unei fructuoase colaborări internaționale în direcția educației STE(A)M.
 Scopul evenimentului a fost promovarea astronomiei și științelor spațiale, disciplinele STE(A)M în rândul elevilor și dezvoltarea competențelor de limbă engleză prin metoda CLIL
Evenimentul s-a desfășurat în perioada 7-21 decembrie 2020, a fost coordonat la nivel internațional de către: Uniunea Astronomică Internațională (U.A.I.), Comisia C.1.- Educația prin Astronomie și Dezvoltare, https://iau-dc-c1.org/eclipse-2020/, la nivel național a fost organizat de către: Colegiul  Tehnologic  „Grigore Cerchez" din Bucureşti și Școala Gimnazială Nr. 168 din Bucureşti și coordonat de profesor Naghi Elisabeta Ana, coordonator național pentru educația în astronomie, membru al echipei N.A.E.C. - al U.A.I. și al Comitetului Național Român de Astronomie (C.N.R.A.).
Partenerii evenimentului au fost Comitetul Naţional Român de Astronomie (C.N.R.A.), http://www.astro.ro/cnra/?about-us.html și 37 de unități de învățământ din 17 județe, 32 de unități de învățământ din mediul urban, patru unități de învățământ din mediul rural, de toate tipurile și toate nivelurile, iar coordonatorii, cadre didactice, au acoperit o paletă de peste 12 discipline de învățământ.
Printre cele 37 de unități de învățământ s-au regăsit Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" și Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" din Beiuș, județul Bihor. Chiar dacă Beiușul e un oraș mic, a fost întotdeauna un centru cultural și educativ cu puternice ecouri la nivel național și nu numai, reușind de fiecare dată să se facă remarcat prin activitățile educative desfășurate de dascălii de la școlile din urbe.
Activitățile principale la care s-au implicat elevii și profesorii noștri au fost:
*Eclipse Party, eveniment organizat de Iranian Teachers Astronomy Union, I.T.A.U., and Student's International Network for Astronomy, S.I.N.A., www.itaubu.com. alături de elevi și profesori din: Japonia, Chile, Africa de Sud, Iran, România, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, etc.
*Activitate CLIL outdoor națională online, în limba engleză, pentru nivel gimnazial, în cadrul proiectulului  E+ strategic „Exchange of good practices for implementing CLIL method to cater for the needs of disadvantaged and special needs groups  and to reduce the differences in learning outcomes linked to the socio-economic disparities (CLIL4DSN)", 2018-1-RO01-KA201-0495.
*Expoziții, dezbateri, mese rotunde la nivelul fiecărei unități de învățământ din Beiuș, cu tema eclipselor.
*Observarea eclipsei on line și participarea la Eclipse Party, eveniment organizat de către Iranian Teachers Astronomy Union, I.T.A.U., and Student's International Network for Astronomy, S.I.N.A., www.itaubu.com. alături de elevi și profesori din: Japonia, Chile, Africa de Sud, Iran, România, Bulgaria, Statele Unite ale Americii etc.
România a fost reprezentată de o echipă formată din trei elevi și trei profesori, astfel: Elisabeta Ana Naghi, profesor coordonator național pentru educația astronomică (Uniunea Astronomică Internațională - National Astronomy Education Coordinator) și membru al Comitetul Național Român de Astronomie: Prezentarea evenimentului, Felicia Elena Călmuc, profesor de engleză la Palatul Copiilor din Craiova, județul Dolj: Prezentare parteneriatului evenimentului - unitățile de învățământ, Laura Cardoș, profesor de geografie la Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu" din Baia Mare, județul Maramureș: Prezentarea evenimentului în context internațional, Nicola Percsiovics, elevă la Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu" din Baia Mare, județul Maramureș, coordonată de profesor de geografie, Laura Cardoș de la Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu" din Baia Mare, județul Maramureș: Implicarea școlilor în organizarea și desfășurarea evenimentului Eclipsa 2020, Daria Călmuc, elevă la Palatul Copiilor din Craiova, județul Dolj, coordonată de profesor de engleză Felicia Elena Călmuc de la Palatul Copiilor din Craiova, județul Dolj: Modul în care toate tipurile de școli, indiferent de profilul lor, pot participa la activități din domeniul științelor, Miriam Zima, elevă la Colegiul Național ,,Samuil Vulcan" din Beiuș, județul Bihor, coordonată de profesor de matematică Boloș Radu Vasile: Libertatea de exprimare, opiniile personale ale unui adolescent.
Elevii de gimnaziu de la Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș", Beiuș au participat la activitatea online.
Elevii și profesorii au adus îmbunătățiri procesului de învățare la distanță, făcându-l mai atractiv, iar comunitatea locală a aflat mai multe despre fenomenul eclipselor.
Coordonatorii evenimentului în cele două unități școlare au fost: profesorii  Lorincz Anita și Marian Magdalena, prof dr. Ropa Lucian, directorul Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș și profesor Boloș Radu Vasile, profesor Ilieș Mihaela, directorul Colegiului Național ,,Samuil Vulcan" din Beiuș.                                                               

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:03:33 Ora standard a Europei de Est