Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Amenajarea etajelor doi și trei ale Muzeului Țării Crișurilor prin finanţare atrasă prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România Ungaria ȋncepe să prindă contur

Proiect implementat ȋn perioada 1 iunie 2019 - 31 mai 2022

Amenajarea etajelor doi și trei ale Muzeului Țării Crișurilor prin finanţare atrasă prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România Ungaria ȋncepe să prindă contur

Proiectul denumit ROHU 446 - Romanian-Hungarian Cross-Border Education Centre of Cultural and Historical Heritage / Centru Educaţional Transfrontalier Româno-Maghiar pentru conservarea patrimoniului cultural și istoric, finanţat prin programul Interreg V A România Ungaria, are ca lider de proiect Primăria din Debrecen, partenerii în proiect fiind Csokonai Színház din Debrecen, Revista Várad și Muzeul Țării Crișurilor.

Valoarea integrală a proiectului este de 10.172.739,24 euro din care Muzeului Țării Crișurilor îi revine  2.994.852,69 euro, sumă compusă din finanţarea nerambursabilă E.R.D.F. de 2.349.761,42 euro, cofinanţarea din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice de 359.315,84 euro  respectiv contribuţia proprie în valoare de 285.775,43 euro, asigurată cu sprijinul finanţatorului instituţiei, Consiliul Judeţean Bihor. Proiectul se implementează ȋn perioada 1 iunie 2019 - 31 mai 2022 și va avea ca principale obiective amenajarea secţiilor de Istorie, Artă și Etnografie,  folosind un concept expoziţional  modern, interactiv care să ofere vizitatorilor o experienţă vizuală unică, precum și crearea unei oferte culturale variate, destinate  turiștilor locali și internaţionali ce vizitează Oradea și judeţul Bihor. În cadrul proiectului se vor amenaja etajele 2 și 3 ale muzeului precum și sala de conferinţe de la nivelul 1 cu o capacitate de 200 de persoane și vor fi achiziţionate elemente de mobilier, de butaforie, precum și tehnologie multimedia de ultima generaţie.
În prezent lucrările de amenajare demarate ȋncepând cu data de 4 mai 2020 sunt ȋn curs, realizându-se elementele de rigips de la etajul 2, cu termen de finalizare a lucrărilor de amenajare până ȋn mai 2021.
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanţării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniţei şi care necesită o abordare comună, precum şi solutii inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniţei şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar si Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:05 Ora de vară a Europei de Est