Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Retrospectivă artistică la final de an

Trupa Iosif Vulcan

Retrospectivă artistică la final de an

Anul acesta a fost unul în care fiecare am avut de înfruntat provocările care au venit odată cu pandemia de coronavirus.

Teatrul, la rândul lui, este afectat de restricțiile care sunt impuse în acest context, dar arta poate transcende materialul și poate lua alte forme, iar de data aceasta este cea a on-line-ului. Ne e dor de întâlnirea și emoția live, dar până ne vom putea întoarce în sală, avem posibilitatea să ne bucurăm de teatru din fotoliul de acasă.
Trupa Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" a reușit și în acest început de stagiune să aducă magia scenei în sufletele oamenilor, jucând spectacole afară, în Cetatea Oradea și, chiar, în sală, iar când acest lucru nu a mai fost posibil, on-line.
Un început de stagiune cu premiere
În 4 iulie, a avut loc premiera on-line a spectacolului „Șarpele în iarbă", de Alan Ayckbourn - un thriller psihologic captivant - regizat de Sebastian Lupu, care le-a avut ca protagoniste pe Mirela Niță Lupu, Anda Tămășanu și Angela Tanko.
Chiar dacă încă nu au putut fi jucate pentru public, alte două premiere sunt deja pregătite pentru momentul în care se vor redeschide teatrele: „Trei femei înalte", de Edward Albee - o capodoperă a teatrului contemporan - în regia tinerei orădence Diana Păcurar, din distribuția căruia fac parte actorii: Corina Cernea, Mihaela Gherdan, Alina Leonte și Eugen Neag și „Moștenirea norocului", de Thanasis Papathanasiou și Mihalis Reppas - o comedie neagră savuroasă - a cărei regie este semnată de Radu Nichifor și joacă actorii: Ioana Dragoș Gajdó, Mirela Niță Lupu, Gabriela Codrea, Adela Lazăr, Sebastian Lupu și Sorin Ionescu.
Spectacolele în Cetatea Oradea și on-line
De la începutul verii s-au jucat spectacole atât în Cetatea Oradea („O poveste foarte simplă", „Creștini", „Îndrăgostiții din Ancona", „Leonce și Lena", „În plină glorie", „Vrăjitorul din Oz", „Profuʼ de franceză", „Capcana lui Hamlet"), cât și la Sala Mare a teatrului, iar din momentul în activitatea de spectacole s-a suspendat, am făcut trecerea în mediul on-line. Spectacolele on-line au fost oferite publicului cu titlu gratuit, special pentru spectatorii care în perioada pandemiei ne-au sprijinit, fie prin achiziționarea biletelor la producțiile noastre, fie prin rezervarea locurilor la reprezentații. Au putut vizona spectacole precum „Creștini", „Vrăjitorul din Oz", „Escu...", „Profuʼ de franceză", „Șarpele în iarbă".
Programul lunii decembrie continuă cu încă două spectacole oferite publicului tot on-line și gratuit, alese special pentru sezonul acesta: „Avalanșa", de Tuncer Cücenoğlu, regia Petru Vutcărău - un spectacol în care iarna devine un adversar de temut - și „Creștini", de Lucas Hnath, regia Radu Iacoban - în care una dintre cele mai importante axiome creștine este aprig dezbătută.
Premiere spectacole lectură on-line
Luna decembrie a adus și mai multe surprize. Textele câștigătoare ale Concursului de Creație Dramatică au fost puse în scenă sub forma unor spectacole lectură, care au fost filmate și transmise video atât pe pagina de Facebook a Teatrului ,,Regina Maria", cât și pe platforma Eventim.ro. Până în prezent, publicul a putut urmări „Bohemian virus rhapsody", un text de Edith Negulici, care a fost regizat și interpretat de actrița Denisa Vlad, „Preludiu cu fugă", de Ion Bogdan Martin, care i-a adus în atenția spectatorilor pe actorii: Ciprian Ciuciu, George Dometi, Angela Tanko și pe Emil Sauciuc, care a semnat regia. Urmează să fie oferite publicului „Lasă-mi aripile", de Dona Alba, în care, împreună cu actorii Anda Tămășanu, Răzvan Vicoveanu și Maria Teișanu, joacă doi copii minunați: Rebeca Rusu și Filip Ionescu, sub îndrumarea regizorală a lui Alexandru Rusu și „Zâmbetul lui Kouros", de Ovidiu Cioclov, în regia și interpretarea lui Petre Ghimbășan.
De asemenea, în luna ianuarie urmează să se difuzeze și: „Ipotetic", de Laurențiu Budău, din distribuția căruia fac parte actorii Lucia Rogoz, Anca Sigmirean și Pavel Sîrghi și „Ana are mere. Și ce dacă?", de Ion Bogdan Martin, în regia și interpretarea actriței Corina Cernea. Scenografiile spectacolelor lectură sunt semnate de Oana Cernea.
Teatrul și Educația
Pe lângă premierele și spectacolele lectură care au avut loc în această primă parte a stagiunii, Trupa Iosif Vulcan a continuat un proiect inițiat încă din luna aprilie, în perioada carantinei, și anume: Teatrul și Educația. Cu scopul de a continua dialogul interdisciplinar dintre teatru și școală și de a aduce un sprijin profesorilor care au de înfruntat provocările pe care le aduce școala online, proiectul urmărește trei obiective principale: dinamizarea lecturilor/proiectelor școlare prin intermediul interpretării teatrale, posibilitatea de a cunoaște actorii și ce presupune profesia lor și o introducere practică în lumea teatrului, prin exerciții de teatru aplicate, care pot contribui semnificativ atât la concretizarea unei viziuni despre munca actorului, cât și la dezvoltarea personală. Proiectul va continua și în anul care urmează.
Totodată, am început repetițiile pentru un alt spectacol: „Genul acuzativ", text și regia Mimi Brănescu, scenografia Adela Pârvu, care va avea premiera, dacă contextul ne va permite, în februarie 2021.
Să ne revedem cu bine în noul an, cu multe proiecte frumoase, mai buni și mai sănătoși!
Trupa Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" vă urează Sărbători fericite!
Trăiește magia scenei on-line!
Florina Dometi,
secretar literar
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Retrospectivă artistică la final de an.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:30:48 Ora de vară a Europei de Est