Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O serie de măsuri de sănătate publică

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor a aprobat, vineri,

O serie de măsuri de sănătate publică

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (C.J.S.U.), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de vineri, 18 decembrie 2020, lista localităților de la nivelul județului Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, C.J.S.U. a adoptat o hotărâre care cuprinde o serie de măsuri de sănătate publică cu aplicabilitate în zona pârtiilor de schi dispuse în Staţiunea Stâna de Vale, respectiv Satul de Vacanţă Vârtop.
Față de actualizarea din 14 decembrie, numărul localităților din Bihor în care se impun limitări a scăzut de la 59, la 48 de localități. De asemenea, numărul localităților cu incidență de peste trei cazuri/1.000 locuitori a scăzut de la 20, la 16 de localități vinery, 18 decembrie.
În cadrul măsurilor limitative, C.J.S.U. a aprobat o excepție, respectiv deschiderea agențiilor loto strict pentru vânzarea biletelor loto și a lozurilor, fără a fi permise activitățile privind alte jocuri de noroc.
Pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2 în contextul deschiderii pârtiilor din județul Bihor, C.J.S.U. a adoptat o hotârâre care cuprinde măsuri specifice privind zona pârtiilor de schi din Staţiunea Stâna de Vale, respectiv Satul de Vacanţă Vârtop. Conform hotărârii, administratorii punctelor cu potențial de risc din stațiuni vor urmări implementarea și respectarea unor măsuri de prevenție pe întreaga perioadă de funcționare.
Punctele cu potențial de risc din stațiuni sunt: instalațiile de transport, casieriile de bilete, apres-ski-urile, pârtiile de schi/snowboarding/sanie/tubbing/rollercoaster, unitățile de alimentație public, centrele de închiriere
Măsuri aplicabile tuturor persoanelor cu vârsta peste 5 ani pentru satul de vacanță Vârtop - Pârtia Piatra Grăitoare / telescaun: a) acoperirea nasului și a gurii cu mască sau cagulă pe toată perioada în care se află pe domeniul/resortul schiabil (la coadă, pe durata călătoriei, pe pârtie sau în spațiile închise); b) purtarea mânușilor de către turiști pe toată perioada în care se află pe domeniul / resortul schiabil; c) dirijarea fluxului de oameni de către personalul de deservire astfel încât să se evite aglomerările de persoane; d) supravegherea de către personalul de deservire a respectării distanței de siguranță de către turiști minimum doi metri; e) personalul de deservire de pe peroane va asista și dirija în permanență îmbarcarea și debarcarea persoanelor astfel încât să se evite aglomerațiile; f) se va marca peronul stație/locul de îmbarcare pentru a menține distanța minimă recomandată; g) păstrarea distanței fizice de min. 2 metri între persoanele ce stau la coada de bilete sau la îmbarcarea pe instalatii; h) accesul pe telescaun se va rezuma la maximum două persoane la distanță de două locuri pe bancheta de transport, cu excepția: persoanelor provenite din aceeași familie, copii insoțiți de un singur adult,personalul de intervenție; i) pentru evitarea aglomerării la casa de bilete se va crea un culoar separat pentru aceasta și mutarea ei la baza scărilor de acces către platforma instalației; j) folosirea sistemului de cartele cu mai multe urcări; k) se va încuraja plata cu cardul; l) se vor crea culoare de acces la case la o distanță de minimum 2 m între ele; m) lucrătorii în casierie au obligația de a purta mască și mănuși de protecție și de a le schimba la fiecare oră; n) separarea lucrătorilor din casierie de cumpărători se va face printr-un panou de plexiglas transparent; o) în incinta casieriilor și în cazul servirii de tip tejghea sau automat de vânzare, este recomandată punerea la dispoziție a dezinfectantului atât pentru cumpărători cât și pentru personalul deservent; p) marcarea sensului de urcare și coborâre pe scările de acces ce duc pe platforma de îmbarcare; q) crearea unui culoar delimitat pentru accesul la instalație în vederea îmbarcării/debarcării; r) interzicerea accesului la instalație al persoanelor fără echipament de schi sau snowboard în intervalul orar 11.00 - 17.00.
Măsuri aplicabile tuturor persoanelor cu vârsta peste 5 ani pentru stațiunea Stâna de Vale - Pârtiile de schi, Pârtia de sănii, Pârtia de Tubing / teleschi și bandă rulantă aplicabile tuturor persoanelor cu vârsta peste 5 ani: a) acoperirea nasului și a gurii cu mască sau cagulă; pe toată perioada în care se află pe domeniul /resortul schiabil (la coadă, pe durata călătoriei, pe pârtie sau în spațiile închise); b) purtarea mănușilor de către turiști pe toată perioada în care se află pe domeniul /resortul  schiabil; c) dirijarea fluxului de persoane de către personalul de deservire astfel încât să se evite aglomerările; d) supravegherea de către personalul de deservire a respectării distanței de siguranță de către turiști; e) personalul de deservire de peroane va asista și dirija în permanență îmbarcarea și debarcarea persoanelor astfel încât să se evite aglomerațiile; f) se va marca peronul stație/locul de îmbarcare pentru a se menține distanța minimă recomandată; g) păstrarea distanței fizice de minimum 2 metri între persoanele ce stau la coada de bilete sau la îmbarcarea pe instalații; h) accesul pe banda rulantă aferentă Pârtiei de Tubing cu păstrarea distanțării fizice de minimum 2 metri, cu excepția: persoanelor provenite din aceeași familie, copii insoțiți de un singur adult; i) folosirea sistemului de cartele cu mai multe urcări; j) se va încuraja plata cu cardul k) lucrătorii în casierie au obligația de a purta mască și mănuși de protecție și de a le schimba la fiecare oră l) separarea lucrătorilor din casierie de cumpărători se va face printr-un panou de plexiglas transparent m) în incinta casieriilor și în cazul servirii de tip tejghea sau automat de vânzare, este recomandată punerea la dispoziție a dezinfectantului atât pentru cumpărători cât și pentru personalul deservent n) pentru evitarea aglomerării la casa de bilete se va crea un culoar separat pentru aceasta. o) crearea unui culoar delimitat pentru accesul la instalații în vederea îmbarcării/debarcării.
Măsuri aplicabile tuturor persoanelor cu vârsta peste 5 ani în zona/interiorul centrelor de închiriere a echipamentelor de schi, snowbord, sănii: a) acoperirea nasului și a gurii cu mască sau cagulă; b) centrele vor pune la dispozitie dezinfectant pentru toți clienții și lucrătorii; c) lucrătorii din aceste centre au obligația de a purta mască și mănuși de protecție și de a le schimba la fiecare oră; d) se va limita numărul de persoane care au acces în interiorul acestor spații; e) se vor dezinfecta periodic suprafețele și echipamentele închiriate / folosite.
În locațiile de tip apres-ski se aplică măsurile incidente pe tot domeniul HoReCa, stabilite prin  ordinele de ministru incidente specific, hotărârile de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
Aici puteți parcurge integral Hotărârea nr. 68:

https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2020/12/HOT-CJSU-HORECA-18-DECnr-

68-.pdf

Aici puteți parcurge integral Hotărârea nr. 69:
https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2020/12/HCJSU-nr.69-statiuni_.pdf
 
 https://bh.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 02:13:41 Ora de vară a Europei de Est