Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Copiii foștilor deținuți politic, ai deportaților, ai strămutaților, ai celor cu domiciliu obligatoriu, ai prizonierilor de război vor primi idemnizații potrivit Legii 232/2020

Ca urmare a modificării și completării Legii 118/1990

Copiii foștilor deținuți politic, ai deportaților, ai strămutaților, ai celor cu domiciliu obligatoriu, ai prizonierilor de război vor primi idemnizații potrivit Legii 232/2020

În urma intrării în vigoare a Legii 232/2020 ca modificare și completare a Legii 118/1990, copiii foștilor deținuți politic, a deportaților, a prizonierilor de război, a strămutaților, ai celor care au avut domiciliu obligatoriu, care au fost internați în spitale psihatrice din motive politice, au dreptul la o indemnizație lunară care se calculează în funcție de anii de detenție sau a anilor de strămutare, deportare sau prizonierat a părintelui.

Și copiii persoanelor din categoriile mai sus-amintite, care au decedat înainte de 1989 sunt îndreptățiți la aceste indemnizații, atât doar că au nevoie de acte doveditoare care să ateste calitatea de deținut politic sau deportat al părintelui. În caz că acestea nu există în familie, ele tot pot fi procurate pe diferite căi de la arhivele C.N.S.A.S., sau de la arhivele penitenciarelor. 
A.F.D.P.R. Bihor vine în sprijinul dvs. prin mai multe căi
1.În perioada următoare biroul va fi deschis pentru public  de două ori pe săptămână luni și miercuri,înainte de masă de la ora 9.30 la 12.30. Totodată, răspundem la numărul de telefon 0754.816.349 în fiecare zi, până la ora 16.00, respectiv la e-mailul afdprbihor@gmail.com.
2.Vom lucra strâns și cu o firmă de avocatură, care este dispusă să ajute copiii foștilor deținuți politic fără a plăti decât un onorariu de succes, dacă va fi cazul.
3.A.F.D.P.R. Bihor își pune la punct arhiva astfel pentru ca să pună la dispoziție cât mai ușor deciziile necesare depunerii dosarelor la A.J.P.I.S. Bihor (Agenția Județeană de Plăți și Îndemnizații Sociale).  Dacă este necesar, vă ajutăm și la completarea cererilor, respectiv întocmirea dosarului. De asemenea, dosarele prizonierilor trimiși în U.R.S.S. sunt tot la sediul nostru din Cetate corpul i.
4.Am achiziționat primele echipamente necesare prelucrării operative a solicitărilor venite din partea beneficiarilor Legii nr.232/2020, făcând primii pași spre digitalizarea completă a arhivei deținute de noi, cu scopul de a preîntâmpina distrugerea documentelor vechi și extragerea mult mai facilă a datelor conținute în acestea.
Sperăm că prin aceste acțiuni să putem veni în sprijinul cât mai multor familii care au avut de suferit în regimul comunist. Invităm totodată și pe copiii foștilor deținuți politic să treacă pe la sediul nostru  sau să ne contacteze via e-mail, pentru că dorim să avem o evidență și date  de contact, întrucât sperăm să putem înfăptui câteva proiecte care să păstreze vie memoria rezistenței anticomuniste. Considerăm că avem o datorie morală față de cei care s-au opus eroic instaurării unei societăți bazate pe ură și prin care se dorea desființarea oricărei urme de morale creștine, rol care ne revine și nouă acum.
A.F.D.P.R. Bihor  vă dorește sărbători ale Crăciunului binecuvântate sperând ca în anul care vine să ne mai vedem atât la Troița din Parcul Traian cât și la alte evenimente dedicate victimelor comunismului.
Iuliu Papp,
președinte A.F.D.P.R. Bihor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:13:02 Ora standard a Europei de Est