Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ajută un campion să devină iar campion

Paralimpicele, un vis realizabil pentru Florin Mihuț Ajută un campion să devină iar campion Florin Mihuț, un tânăr orădean de 25 de ani, vrea să reprezinte România la Paralimpicelor din 2024, care se vor desfășura la Paris. Participarea este condiționată

Ajută un campion să devină iar campion

Florin Mihuț, un tânăr orădean de 25 de ani, vrea să reprezinte România la Paralimpicelor din 2024, care se vor desfășura la Paris. Participarea este condiționată de deținerea unui handbike (o bicicletă cu trei roți cu care se pedalează cu mâinile), care costă 12.000 de euro, sumă de care Florin nu dispune.

Florin Mihuț s-a născut sănătos, dar o clipă de neatenție i-a schimbat întreaga viață. În primăvara anului 2019, după ce a luat locul I la un concurs de role desfășurat în Ungaria, a ridicat ștacheta. Se antrena pentru cel mai mare maraton de role din lume, care urma să aibă loc în august 2019, în capitala Germaniei, dar nu a reușit să mai participe. Se îndrepta spre Șinteu când a pierdut controlul motocicletei și s-a izbit de un parapet metalic.
Deși nefericitul eveniment i-a ruinat cel mai mare vis, Florin este plin de energie, râde cu poftă, glumeț și veșnic pozitiv. Atât de pozitiv încât este molipsitor. Reușește să se mențină atât de pozitiv și cu o atitudine veselă datorită activității sportive pe care o desfășoară zilnic.
„Hobby-ul meu cel mai mare este și va rămâne sportul. Acesta m-a scos din depresie. Sportul și credința. Cred că Dumnezeu m-a ajutat foarte mult. L-am simțit și în ziua accidentului. Când am căzut și m-am văzut întins pe asfalt mi-am zis: ,,Doamne, acum sunt doar în mâinile Tale”. Îmi aduc aminte de ziua aceea ca și cum ar fi fost ieri. Și acum parcă simt asfaltul cald. Atunci când pierzi tot, câștigi ceva. Câștigi o altă perspectivă. Perspectiva aceasta m-a ajutat să trec peste tot ce a însemnat depresie, durere. Cred că m-a ajutat foarte mult sportul. M-au ajutat foarte mult: Dumnezeu, sportul, dar m-au ajutat foarte mult prietenii. De obicei, aceștia dispar în situații de acest gen. Nu a fost în cazul meu”, ne-a dezvăluit Florin Mihuț.
Pentru viitor, Florin Mihuț își dorește să participe la Jocurile Paralimpice cu handbike-ul căci nu mai este posibil cu rolele. Totuși, acest handbike presupune un efort financiar de 12.000 de euro, sumă de bani de care Florin nu dispune.
„Îmi doresc un handbike-ul. Este o bicicletă specială pentru persoanele cu dizabilități și îți oferă șansa să fii din nou sportiv. Această bicicletă poate fi achiziționată din Italia. Dar sunt foarte scumpe acest tip de biciclete. Cea mai ieftină începe de la 11.000 de euro. Bicicleta pe care mi-o doresc eu este la 12.000 de euro. Nu a fost ușor să mă aflu că voi fi țintuit în scaunul cu rotile. Mi s-a spus că doar 3% sunt șansele ca să se întâmple o minune. Nu s-a terminat nimic pentru mine, lucrurile abia au început. Recunosc că dorm cu rolele lângă pat, pentru că eu cred în minuni. Dar până când Dumnezeu va face o minune, bicicleta va ține locul rolelor. Obiectivul meu, dacă aș putea obține o bicicletă, sunt Paralimpicele, în 2024, la Paris. Acolo mi-aș dori să ajung. Acesta e obiectivul meu: să ajung cât mai sus pot și să reprezint România”, a spus Florin Mihuț.
Toți cei care doresc să îl susțină pe Florin o pot face prin donații în conturile deschise pe numele său în cadrul Băncii Transilvania:
EURO-RO55BTRLEURCRT0277002801
GBP- RO13BTRLGBPCRT0277002801
RON- RO08BTRLRONCRT0277002801
Raul Debreczeni, Jurnalism, An I
https://we.tl/t-ZbQZWtiDV3
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Ajută un campion să devină iar campion.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:20:10 Ora standard a Europei de Est