Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ajută un campion să devină iar campion

Paralimpicele, un vis realizabil pentru Florin Mihuț Ajută un campion să devină iar campion Florin Mihuț, un tânăr orădean de 25 de ani, vrea să reprezinte România la Paralimpicelor din 2024, care se vor desfășura la Paris. Participarea este condiționată

Ajută un campion să devină iar campion

Florin Mihuț, un tânăr orădean de 25 de ani, vrea să reprezinte România la Paralimpicelor din 2024, care se vor desfășura la Paris. Participarea este condiționată de deținerea unui handbike (o bicicletă cu trei roți cu care se pedalează cu mâinile), care costă 12.000 de euro, sumă de care Florin nu dispune.

Florin Mihuț s-a născut sănătos, dar o clipă de neatenție i-a schimbat întreaga viață. În primăvara anului 2019, după ce a luat locul I la un concurs de role desfășurat în Ungaria, a ridicat ștacheta. Se antrena pentru cel mai mare maraton de role din lume, care urma să aibă loc în august 2019, în capitala Germaniei, dar nu a reușit să mai participe. Se îndrepta spre Șinteu când a pierdut controlul motocicletei și s-a izbit de un parapet metalic.
Deși nefericitul eveniment i-a ruinat cel mai mare vis, Florin este plin de energie, râde cu poftă, glumeț și veșnic pozitiv. Atât de pozitiv încât este molipsitor. Reușește să se mențină atât de pozitiv și cu o atitudine veselă datorită activității sportive pe care o desfășoară zilnic.
„Hobby-ul meu cel mai mare este și va rămâne sportul. Acesta m-a scos din depresie. Sportul și credința. Cred că Dumnezeu m-a ajutat foarte mult. L-am simțit și în ziua accidentului. Când am căzut și m-am văzut întins pe asfalt mi-am zis: ,,Doamne, acum sunt doar în mâinile Tale”. Îmi aduc aminte de ziua aceea ca și cum ar fi fost ieri. Și acum parcă simt asfaltul cald. Atunci când pierzi tot, câștigi ceva. Câștigi o altă perspectivă. Perspectiva aceasta m-a ajutat să trec peste tot ce a însemnat depresie, durere. Cred că m-a ajutat foarte mult sportul. M-au ajutat foarte mult: Dumnezeu, sportul, dar m-au ajutat foarte mult prietenii. De obicei, aceștia dispar în situații de acest gen. Nu a fost în cazul meu”, ne-a dezvăluit Florin Mihuț.
Pentru viitor, Florin Mihuț își dorește să participe la Jocurile Paralimpice cu handbike-ul căci nu mai este posibil cu rolele. Totuși, acest handbike presupune un efort financiar de 12.000 de euro, sumă de bani de care Florin nu dispune.
„Îmi doresc un handbike-ul. Este o bicicletă specială pentru persoanele cu dizabilități și îți oferă șansa să fii din nou sportiv. Această bicicletă poate fi achiziționată din Italia. Dar sunt foarte scumpe acest tip de biciclete. Cea mai ieftină începe de la 11.000 de euro. Bicicleta pe care mi-o doresc eu este la 12.000 de euro. Nu a fost ușor să mă aflu că voi fi țintuit în scaunul cu rotile. Mi s-a spus că doar 3% sunt șansele ca să se întâmple o minune. Nu s-a terminat nimic pentru mine, lucrurile abia au început. Recunosc că dorm cu rolele lângă pat, pentru că eu cred în minuni. Dar până când Dumnezeu va face o minune, bicicleta va ține locul rolelor. Obiectivul meu, dacă aș putea obține o bicicletă, sunt Paralimpicele, în 2024, la Paris. Acolo mi-aș dori să ajung. Acesta e obiectivul meu: să ajung cât mai sus pot și să reprezint România”, a spus Florin Mihuț.
Toți cei care doresc să îl susțină pe Florin o pot face prin donații în conturile deschise pe numele său în cadrul Băncii Transilvania:
EURO-RO55BTRLEURCRT0277002801
GBP- RO13BTRLGBPCRT0277002801
RON- RO08BTRLRONCRT0277002801
Raul Debreczeni, Jurnalism, An I
https://we.tl/t-ZbQZWtiDV3
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Ajută un campion să devină iar campion.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:44 Ora de vară a Europei de Est