Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Nu lăsăm pe nimeni în urmă!

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

Nu lăsăm pe nimeni în urmă!

Având în vedere sărbătorirea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități pe data de 3 decembrie, dar și criza sanitară prin care trecem cu toții, Poliția Locală Oradea a desfășurat ieri, 9 decembrie 2020, o acțiune care i-a avut în centrul atenției pe tinerii de la Asociația S.O.S Autism, situată pe str. Pompiliu, nr. 5, dar și pe cei de la Asociația Down de pe str. Louis Pasteur, nr. 42 din Oradea.

Astfel, viceprimarul Arina Moș, însoțită de polițiștii locali au făcut o vizită în cele două centre, în care tinerii se bucură de serviciile specializate acordate de cele două asociații, dăruindu-le pachete cu fructe proaspete. Fructele au fost donate de o firmă care se ocupă cu distribuția de produse agroalimentare, legume și fructe, de cea mai bună calitate, societatea fiind un partener constant în acțiunile de caritate ale administrației locale.
Acțiunea Poliției Locale Oradea are loc sub sigla ,,Nu lăsăm pe nimeni în urmă!" și are ca obiectiv creșterea încrederii cetățenilor în acțiunile Poliției Locale, acțiuni prin care se implementează standarde etice, precum integritatea, transparența, egalitatea de șanse, non-discriminarea și  respectul față de cetățean.
Ziua Persoanelor cu Dizabilități are ca scop promovarea înțelegerii problemelor persoanelor cu dizabilități și mobilizarea în sensul acordării oricărui suport pentru asigurarea demnității, drepturilor și bunăstării acestor persoane. Totodată, marcarea acestei zile urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra beneficiilor ce pot rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilități .
Coordonatorii celor două asociații s-au bucurat de vizita reprezentanților Primăriei Oradea, mulțumindu-le că au decis ca acest gestul caritabil să se îndrepte spre copiii îngrijiți aici. Aceștia au considerat acțiunea Poliției Locale una binevenită, mai ales că suntem în sezonul rece și vitaminizarea prin fructe proaspete este o necesitate pentru acești copii.
,,Chiar dacă traversăm o perioadă grea pentru noi toți, vă asigur de tot sprijinul nostru, vă suntem aproape și nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că avem datoria de a avea grijă de semenii noștri. Aceste centre s-au constituit la inițiativa, cu efortul părinților care au copii cu dizabilități, dar și cu sprijinul Primăriei Oradea. În aceste centre, tinerii primesc îngrijiri speciale individualizate, au șanse să se dezvolte, pentru că mamele și familiile acestor copii pun mult suflet. Mulțumesc polițiștilor locali, care azi au ales să fie voluntari pentru o cauză nobilă alături de mine", a precizat viceprimarul Arina Moș.
De menționat că  Asociația S.O.S Autism s-a constituit în anul 2007 la inițiativa unui grup de părinți care au dorit să ofere copiilor lor o viață mai bună prin organizarea de activități de recuperare. Clădirea în care funcționează a fost pusă de Primăria Oradea la dispoziția asociației pentru folosință în mod gratuit.
În ceea ce privește Asociația Down, clădirea centrului de zi Iedera de pe strada Louis Pasteur a fost  inaugurată în anul 2012, aceasta fiind reabilitată şi extinsă de Primăria Oradea în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, proiect finanțat de U.E. prin programul PHARE LIEN. (B.P.)
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Nu lăsăm pe nimeni în urmă!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:47:56 Ora standard a Europei de Est