Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Icoane din colecția Aurel Vlaicu

În licitație,

Icoane din colecția Aurel Vlaicu

Cea mai mare colecție de icoane pe sticlă este scoasă la licitație în pragul sărbătorilor creștine de iarnă.

Casa de licitații A10 by Artmark a izbutit atragerea la vânzare a unui număr record de obiecte de cult vechi (aproape 200 de loturi), apariții rare în piața bunurilor simbolice, provenite din colecții private prestigioase, în cadrul unui eveniment dedicat sărbătorilor creștine - Licitația de Crăciun - Artă Sacră, care va avea loc miercuri, 9 decembrie, ora 18.30, pe platforma Artmark LIVE. 
Remarcabilă este selecția de icoane ce provin din colecția familiei aviatorului Aurel Vlaicu, inventator și pionier al aviației românești mondiale. Admirabilă apariție este icoana ,,Sfântul Ierarh Nicolae pe tron", realizată de zugravul legendar din Țara Făgărașului, Ioan Pop, cu foiță de aur pe glajă, care pleacă de la un preț de pornire de 350 de euro. De asemenea, creație a aceluiași celebru artist iconar, Ioan Pop, este și icoana ,,Maica Domnului cu Pruncul", având un preț de pornire de 250 de euro. De luat în considerare că ambele icoane sunt realizate cu aprox. jumătate de secol înainte ca Vlaicu să efectueze, cu modelele sale de avion Vlaicu I și Vlaicu II, construite cu mâna sa, primele zboruri europene din 1910-1912. În septembrie 1913, după ce folosise avionul Vlaicu II pentru zboruri de recunoaștere în Bulgaria în timpul celui de-al doilea război balcanic (devine astfel și primul pilot militar din România), în timpul unui zbor de traversare a Carpaților, legendarul pilot se prăbușește, în apropiere de Câmpina, se pare că din pricina unui atac de cord, la vârsta de 31 de ani. Tocmai începuse construirea modelului Vlaicu III, integral din metal, practic primul avion din metal din lume.
Excepționale sunt și câteva icoane-eveniment pe lemn, precum icoana împărătească pe lemn sculptat ,,Sfântul Nicolae făcătorul de minuni", o piesă foarte rară realizată la sfârșitul secolului XVII, dar și icoana pe lemn ,,Maica Domnului cu Pruncul pe tron", care au un preț de pornire de 2.000 de euro, fiecare. Una dintre cele mai importante teme creștine - Nașterea Domnului, se regăsește în icoana pe lemn realizată în a doua jumătate a sec. XVII. Piesa de colecție, care poate reprezenta un cadou deosebit în pragul sărbătorilor de iarnă, are un preț de pornire de 1.400 de euro.
Remarcabilele apariții ale artei sacre pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, până miercuri, 9 decembrie, în regim gratuit, dar și on-line pe www.artmark.ro, iar ulterior licitate on-line pe platforma Artmark LIVE.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:29:28 Ora de vară a Europei de Est