Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Jandarmeria Română 1850 – 2020”

Ieri, la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural s-a deschis expoziția

„Jandarmeria Română 1850 – 2020”

În prezența domnului subprefect Feneși Tibor și a domnului comandat locotenent colonel Ioan Bogdan, precum și alți reprezentanți din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu" Bihor, Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural a deschis expoziția „Jandarmeria Română 1850 - 2020".

Cei prezenți s-au bucurat de explicațiile domnului dr. Flavius Nicolae Roaită, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, curator al expoziției. Acesta a descris fiecare uniformă în parte și a prezentat exponatele, printre care se numără: replici ale uniformelor istorice, piese cu valoare istorică, brevete, manuale, regulamente și distincții militare, făcând o trecere în revistă a istoriei Jandarmeriei Române. Materialul filmat prezintă în detaliu întreaga expoziție.
Sursă video: Televiziunea Prin Obiectiv Oradea - https://youtu.be/WWd-BspshuU
O atenție deosebită a acordat personalității domnitorului Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853, 1854-1856), care prin Ofisul Domnesc din 3 aprilie 1850 a întărit „Legiuirea  pentru reformarea corpului de slujitori în jandarmi", lege votată de către Divanul Obștesc la 22 martie 1850. Astfel, numele lui este legat de înființarea Jandarmeriei. În secolul al XIX-lea, domnii Moldovei și Tării Românești, ulteriori domnitorii/regii României (până în 1948, când România a devenit republică), au purtat zilnic uniforma militară, de general, ulterior de mareșal. Picturile și fotografiile îi surprind rar în haine civile.
Totodată, curatorul expoziției a descris uniforma de general al principatului Moldovei. La bicorn, cocarda are culorile albastru și roșu, culorile naționale ale Moldovei. Bicornul a fost purtat și în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), de către generali, inclusiv de către domnitor. Ulterior, acesta va fi un element prezent doar la marina militară. Amintim că în epocă, Principatele Române erau sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Domnul Moldovei primea investitura de la sultan, inclusiv sabia. În toate portretele cunoscute, domnitorul poartă la gât Ordinul Otoman Nișan Iftihar (Ordinul Gloriei), pe pieptul drept, portretul sultanului, ordin personal al acestuia; lenta (diagonala) și prima placă de pe pieptul stâng sunt de la Ordinul Mântuitorului, grecesc, în grad de Mare Cruce.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (M.N.I.R.), cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,General de brigadă Anton. Berlescu" Bihor, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația RoMilitaria, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.
O contribuție semnificativă la conceperea expoziției a avut-o Adrian Nicolae Alexe, unul dintre cei mai reputați specialiști în istoria Jandarmeriei Române, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu.
Dorim să adresăm mulțumiri pentru sprijinul acordat Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu", Bihor.
 Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 8 decembrie 2020 - 28 martie 2021 și va putea fi vizitată de marți până duminică între orele 9.00-17.00. (B.P.)
Vedeți mai multe poze in Galeria foto: „Jandarmeria Română 1850 – 2020”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:41:11 Ora standard a Europei de Est