Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Jandarmeria Română 1850 – 2020”

Ieri, la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural s-a deschis expoziția

„Jandarmeria Română 1850 – 2020”

În prezența domnului subprefect Feneși Tibor și a domnului comandat locotenent colonel Ioan Bogdan, precum și alți reprezentanți din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu" Bihor, Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural a deschis expoziția „Jandarmeria Română 1850 - 2020".

Cei prezenți s-au bucurat de explicațiile domnului dr. Flavius Nicolae Roaită, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, curator al expoziției. Acesta a descris fiecare uniformă în parte și a prezentat exponatele, printre care se numără: replici ale uniformelor istorice, piese cu valoare istorică, brevete, manuale, regulamente și distincții militare, făcând o trecere în revistă a istoriei Jandarmeriei Române. Materialul filmat prezintă în detaliu întreaga expoziție.
Sursă video: Televiziunea Prin Obiectiv Oradea - https://youtu.be/WWd-BspshuU
O atenție deosebită a acordat personalității domnitorului Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853, 1854-1856), care prin Ofisul Domnesc din 3 aprilie 1850 a întărit „Legiuirea  pentru reformarea corpului de slujitori în jandarmi", lege votată de către Divanul Obștesc la 22 martie 1850. Astfel, numele lui este legat de înființarea Jandarmeriei. În secolul al XIX-lea, domnii Moldovei și Tării Românești, ulteriori domnitorii/regii României (până în 1948, când România a devenit republică), au purtat zilnic uniforma militară, de general, ulterior de mareșal. Picturile și fotografiile îi surprind rar în haine civile.
Totodată, curatorul expoziției a descris uniforma de general al principatului Moldovei. La bicorn, cocarda are culorile albastru și roșu, culorile naționale ale Moldovei. Bicornul a fost purtat și în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), de către generali, inclusiv de către domnitor. Ulterior, acesta va fi un element prezent doar la marina militară. Amintim că în epocă, Principatele Române erau sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Domnul Moldovei primea investitura de la sultan, inclusiv sabia. În toate portretele cunoscute, domnitorul poartă la gât Ordinul Otoman Nișan Iftihar (Ordinul Gloriei), pe pieptul drept, portretul sultanului, ordin personal al acestuia; lenta (diagonala) și prima placă de pe pieptul stâng sunt de la Ordinul Mântuitorului, grecesc, în grad de Mare Cruce.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (M.N.I.R.), cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,General de brigadă Anton. Berlescu" Bihor, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I și Asociația RoMilitaria, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române și își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.
O contribuție semnificativă la conceperea expoziției a avut-o Adrian Nicolae Alexe, unul dintre cei mai reputați specialiști în istoria Jandarmeriei Române, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu.
Dorim să adresăm mulțumiri pentru sprijinul acordat Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gl. Bg. Anton Berlescu", Bihor.
 Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 8 decembrie 2020 - 28 martie 2021 și va putea fi vizitată de marți până duminică între orele 9.00-17.00. (B.P.)
Vedeți mai multe poze in Galeria foto: „Jandarmeria Română 1850 – 2020”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:35 Ora de vară a Europei de Est