Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Poftiți la concert!

Vineri, 4 decembrie,

Poftiți la concert!

Vineri, 4 decembrie 2020 - ON-LINE pe pagina: facebook.com/fila.oradea și pe canalul youtube.com/user/FilaOradea
2020 december 4, péntek - ON-LINE a facebook.com/fila.oradea, és a youtube.com/user/FilaOradea oldalainkon
*înregistrat în data de 3 decembrie, 2020
*2020 december 3-án felvett koncert

ORCHESTRA DE COARDE A FILARMONICII / A FILHARMÓNIA  VONÓSZENEKARA 
Programul (schimbat) al concertului:
W. A. MozartDivertisment în Re major, K.136 
                         D-dúr Divertimento, K.136 
J. S. Bach: Air - din Suita nr. 3 pentru orchestră în Re major, BWV 1068  
                   Air - a 3., D-dúr zenekari szvitből, BWV 1068 
W. A. MozartDivertismen în Fa major, K.138  
                         F-dúr Divertimento, K.138 
T.AlbinoniAdagio în sol minor / g-moll adagio 
P. Warlock: Capriol - suita / szvit (prima audiție / bemutató)
Concertmaestru / Koncertmester: Nagy Kálmán
 
Nagy Kálmán, concertmaestrul Filarmonicii de Stat Oradea din 2013, s-a născut în 1984 la Târgu-Mureş. A început studiile muzicale în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006 a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj, în clasa profesorului Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. În 2003 a devenit membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania" din Cluj, iar din 2006, concert-maestru al Orchestrei „Classica" din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ținutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania". În 2009 a fost bursier al Fundaţiei Communitas. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de: Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor, Klaus Maetzl. În 2012 a fost  membru al Orchestrei Festival „London Bucharest", iar între 2012-2013 al Orchestrei „Dohnányi" din Budapesta. În calitate de solist a concertat alături de filarmonicile din Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica din Ținutul Secuiesc, Orchestra Camerata Romanica din Cluj-Napoca, Camerata Michael Haydn, si Harmonious Chamber Orchestra din Osaka, colaborând cu dirijori renumiti, ca si ShinyaOzaki, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăiescu, Tiberiu Soare, Mark Kadin, Christoph Cech, Octav Calleya, Mihail Agafița, Romeo Rîmbu, si Constantin Grigore printre altele. Nagy Kálmán a dat premiera mondială a lucrării „Fantezie concertantă pentru vioară și orchestră" de Ferdinand Weiss, înregistrat și lansat cu sprijinul Asociației Compozitorilor din Austria de Jos (INÖK). Din 2015 deține statutul de membru fondator, concertmaestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn. Ca solist a concertat în Ungaria, SUA și Japonia.

Trimite email
marți, 14 ianuarie 2025, 03:40:56 Ora standard a Europei de Est