Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

F.N.T. 30 / F.N.T. altfel, la final

Festivalul Național de Teatru, ediția a 30-a,

F.N.T. 30 / F.N.T. altfel, la final

Festivalul Național de Teatru a început cu Livada lui Strehler și s-a încheiat cu Electra lui Vitez. S-a derulat între sentimentul unei acute pierderi (livada) și cel al unor imense energii, apte să facă posibil drumul mai departe (Electra).

Așa cum l-am conceput, F.N.T. 30 / .FN.T. ALTFEL s-a constituit, pe de o parte, ca o declarație de dragoste făcută teatrului, iar pe de altă parte ca o demonstrație a faptului că teatrul se poate folosi de criză, pentru a se reimpune și a se reafirma.
Succesul remarcabil al actualei ediții, tradus în interesul a sute de mii de spectatori, nu este succesul nostru, al celor trei selecționeri și al admirabilei echipe F.N.T., ci este reușita teatrului însuși. Este un succes care validează ca împlinite obiectivele noastre importante: asigurarea unei continuități între un timp al normalității și un timp al ieșirilor din matcă, între un timp al scenelor de scândură și un timp al scenelor de pixeli; revizitarea trecutului din ultimele trei decenii și regândirea prezentului teatral în intim racord cu acest trecut; atragerea atenției asupra arhivei ca spațiu viu al memoriei, pledoaria pentru seriozitatea și responsabilitatea pe care actul arhivării le implică; transmiterea unui mesaj către autoritățile politice și administrative din România: Fiţi alături de teatru! Interesul românilor pentru această artă e uriaș, o indică cifrele de audiență pe care F.N.T. 30 / F.N.T. ALTFEL le-a înregistrat.
Le suntem recunoscători tuturor celor care au înțeles miza profundă a proiectului nostru. Pe tot parcursul Festivalului am avut certitudinea unei intense, continue solidarități. Le suntem recunoscători și celor care, de la înălțimea unei omnisciențe pe care nu putem decât să o admirăm cu frunțile plecate, ne-au dat lecții și ne-au „tras de urechi" pentru că am îndrăznit să gândim și să acționăm... altfel. Suntem convinși că acum, la final, se bucură alături de noi pentru această reușită a teatrului românesc.
Nimic nu ar fi fost la fel fără implicarea totală, necondiționată a Uniunii Teatrale din România - U.N.I.T.E.R. şi a echipei F.N.T. Pasiunea și profesionalismul acestor oameni din culisele Festivalului ne-au impresionat și ne-au inspirat în egală măsură. Le mulțumim și îi aplaudăm îndelung...
Standing ovation! Cortina.
Ludmila Patlanjoglu
Maria Zărnescu
Călin Ciobotari
           
F.N.T. 30 / F.N.T. ALTFEL
(on-line, TVR, on-air)
FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU
Ediția a 30-a, 22-29 noiembrie 2020
 PRODUCĂTORI:
U.N.I.T.E.R. - Uniunea Teatrală din România
Televiziunea Română
PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:
Ministerul Culturii
PROIECT REALIZAT ÎN PARTENERIAT CU
Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte
PARTENERI:
Institutul Cultural Român
I.T.I. - Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru
SPONSOR:
Fundația „PROCULTURA" Magdalena și Ovidiu Buluc
PARTENER PRINCIPAL:
MOL România
CU SPRIJINUL:
DEDEMAN
POWERED BY:
EUROPA FM
PARTENERI DE TRADIŢIE:
RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Romania Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic
Radio RFI România
PARTENERI INSTITUŢIONALI:
Teatrul Național „I.L. Caragiale" din București
Teatrul Odeon
Teatrul ACT
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București
Teatrul Bulandra
Teatrul Evreiesc de Stat
Teatrul Masca
Teatrul Mic
Fundația „Teatru Contemporan" și Teatrul de Comedie
Compania „Passe Partout Dan Puric"
Spider Film
Teatrul Maghiar de Stat Cluj
Teatrul Național Cluj-Napoca
Teatrul Național „Marin Sorescu" Craiova
Teatrul Național „Radu Stanca" Sibiu
Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania „Tompa Miklós"
Teatrul „Sică Alexandrescu" Brașov
Teatrul „Szigligeti" Oradea
Teatrul „Tamási Áron" Sfântu-Gheorghe
Teatrul Național „Mihai Eminescu" din Timișoara
Teatrul „Eugène Ionesco" Chișinău
Les Ateliers Nomad
myStage.ro
PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI:
Radio Europa Liberă
Deutsche Welle
Theatrescu.com
PARTENERI MEDIA: 
Phoenix Media
Radio Clasic
Marie Claire
Harper's Bazaar
Femeia
Cosmopolitan
Ziarul Metropolis
Teatrul Azi
Revista Amfiteatru
Observator Cultural
Zile și Nopți      
VestiBune.com
Modernism.ro     
Jurnalul.ro
Cotidianul.ro
DCNews
PARTENER DE MONITORIZARE:
MediaTrust
Pamela Bojog-Pricopie

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 21:16:35 Ora de vară a Europei de Est