Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premiile Concursului de creaţie literară pentru tineri CONFLUENŢE 2020

Premierea va avea loc vineri, ora 13.00, în Cetatea Oradea

Premiile Concursului de creaţie literară pentru tineri CONFLUENŢE 2020

Concursul de creaţie literară pentru tineri CONFLUENŢE 2020, realizat de Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea printr-un proiect de tineret cofinanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, şi-a desemnat câştigătorii.

Premiul Special
Bogdan Adrian Ionuţ, pentru grupajul de sonete dedicate Marii Uniri;
 
Secţiunea ESEU (categoria de vârstă 19 - 25 de ani):
Premiul I
Reştea Marian Ionuţ Gabriel, 22 de ani, Oradea
Premiul II
Bogdan Adrian Ionuţ, 20 ani, Ţeţchea
Premiul III
Abrudan Raluca, 19 ani, Oradea
 
Secţiunea POEZIE (categoria de vârstă 14 - 18 ani):
Premiul I
Andor Paula Anamaria, 16 ani, Hidişelu de Sus
Premiul II
Bogan Marta Diana Mihaela, 18 ani, Călugări (Cărpinet)
Premiul III
Muşet Alina, 17 ani, Sălişte de Vaşcău
Menţiune
Bakro Natalia, 18 ani, Tileagd
Oşan Denisa Corina, 17 ani, Oradea
 
Secţiunea ESEU (categoria de vârstă 14-18 ani):
Premiul I
Duma Diana Crina, 18 ani, Oradea
Premiul II
Nan Natalia, 17 ani, Săcueni
Costruţ Cristian Mihai, 16 ani, Abrămuţ
Premiul III
Szabo Tamas Gabor, 17 ani, Oradea
Menţiune:
Onilă Giulia Bianca, 16 ani, Văşad
 
„Cuvântul nu cunoaşte distanţare"!
Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 4 decembrie 2020, începând cu ora 13.00, în Cetatea Oradea.
Până atunci, tinerii au avut prilejul să participe on-line la un work-shop cu tema „Tehnici teatrale de valorificare a unei creaţii literare", susţinut de actorul şi regizorul Sebastian Bărbălan. Toate lucrările premiate în concurs vor fi publicate în luna decembrie în volumul CONFLUENŢE, din a cărui prefaţă spicuim:
„Cuvântul nu cunoaşte distanţare! Atunci când este rostit pe înţelesul tuturor în aceeaşi limbă, el poate duce la o unitate care dărâmă ziduri şi frontiere! Adevăraţii slujitori ai Cuvântului slujesc de fapt unităţii naţionale. Invitând tinerii să-şi exprime trăirile creative prin cuvinte nu facem decât să înrolăm noi soldaţi în marea oaste a unităţii, pe frontul căreia şi-au consemnat sacrificiul Eminescu, Blaga, Voiculescu, Eliade, Cioran şi mulţi alţii.
Nu ştim cărora dintre noii recruţi le vor creşte aripile atât de mari încât, într-o zi, ne vor cuprinde cu ele şi ne vor înălţa acolo unde nu am putea să ajungem niciodată singuri. De aceea nu am dispreţuit niciun cuvânt, nicio idee, nicio frază sau vers. Unele ar putea părea lipsite de însemnătate, unele sunt construite în jurul altor subiecte decât cel al Unirii (fapt permis de Regulamentul concursului), dar toate nu reprezintă decât un popas de o zi, o radiografie a momentului într-un parcurs ascendent spre împlinirea creatoare. Am adunat toate cuvintele tinerilor într-o carte pentru a servi drept aducere-aminte şi mărturie pentru cei care încă privesc de pe margine, lipsiţi de curajul de-a spune ce simt şi gândesc. În acest fel, ne aducem şi noi contribuția la realizarea unităţii cu care suntem datori astăzi.
Însăşi denumirea concursului pe care l-am conceput pentru valorificarea ideilor creative despre Marea Unire ale tinerilor - Confluenţe - semnifică  un loc de întâlnire, un punct în care se intersectează idei, asemeni unor cursuri de apă.
Să nu contenim deci a face binele unindu-ne ideile în curgerea convergentă spre Unitate, aşa cum râurile ţării nu contenesc în a curge spre Mare"!
Mulţumim pe această cale şi celor opt tineri din judeţul Maramureş care şi-au trimis lucrările literare în concurs, dar cărora Regulamentul de organizare nu le-a permis intrarea în cursa pentru premii.
Mihaela-Maria Dindelegan

Trimite email
vineri, 27 decembrie 2024, 01:23:21 Ora standard a Europei de Est